Donacije

GUARNERIUS USTANOVA KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA

GUARNERIUS, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije, je odlukom Vlade Republike Srbije, 2013. godine proglašen za USTANOVU KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA 

Centar lepih umetnosti GUARNERIUS je 1996. godine osnovao naš proslavljeni umetnik, violinista Jovan Kolundžija, kao prvu privatnu instituciju kulture u našoj zemlji, a centar je počeo sa radom 2. oktobra 2001. godine, posle pet godina obimne rekonstrukcije i adaptacije, kojom je nekada potpuno ruiniranom zdanju iz 1924. godine, maestro Kolundžija vratio nekadašnju lepotu i oplemenio ga umetnošću.


Zahvaljujući programima ostvarenim u proteklim godinama, Ustanova Guarnerius je stekla izuzetan ugled u kulturnim krugovima, kako u našoj zemlji, tako i širom sveta. Kroz više od 850 do sada ostvarenih projekata koji su obogatili kulturnu scenu Beograda, Srbije i regiona, publici su se predstavili najeminetniji domaći i strani umetnici iz domena muzike, likovne umetnosti, književnosti, pozorišta, plesa itd.


Posebno smo ponosni na činjenicu da je Guarnerius postao prepoznatljiv po tome što veliku pažnju posvećuje našim mladim talentovanim muzičarima. Guarnerius je centar edukacije, gde se mladima pruža mogućnost učešća na brojnim majstorskim kursevima i takmičenjima, a takođe, važan segment svake umetničke sezone u Guarneriusu, su ciklusi koncerata mladih talenata, koji se realizuju uz veliku medijsku podršku.


Kao organizator, Guarnerius svoje projekte ostvaruje i u drugim salama u Beogradu i u gradovima Srbije i inostranstva.


Dobijanjem statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja, Guarneriusu je odato veliko priznanje za izuzetan trud i istrajanje u kulturnoj misiji u godinama koje su za nama i daje nam poseban podstrek da sa još većim elanom nastavimo sa pripremama i realizacijom projekata koji imaju nacionalnu i reprezentativnu ulogu u otkrivanju, stvaranju, proučavanju, širenju i očuvanju kulturnih vrednosti.

smeker

JOVAN KOLUNDŽIJA DOBITNIK VUKOVE NAGRADE

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je naš proslavljeni violinista i osnivač Centra lepih umetnosti Guarnerius, maestro JOVAN KOLUNDŽIJA, dobitnik prestižne „Vukove nagrade“, uglednog priznanja koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Žiri za dodelu nagrade, koji su činili kompozitor Svetislav Božić (predsednik), književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i prevodilac Dragan Mraović, književnik Selimir Radulović, književnik Ljubivoje Ršumović i slikar Radovan Mića Trnavac, i ove godine je odabrao najistaknutije predstavnike iz oblasti umetnosti i nauke, a pored maestra Kolundžije, među nagrađenima su i slikar Dragan Stojkov, arhitekta Mihajlo Mitrović, reditelj Slavenko Saletović, književnik Srboljub Ignjatović i drugi ugledni pojedinci i ustanove.

Maestro JOVAN KOLUNDŽIJA gotovo pet decenija ostavlja značajan trag na svetskoj muzičkoj sceni. Dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja, a pored brojnih koncerata i gostovanja širom sveta, maestro veliki deo svog vremena posvećuje promovisanju i usavršavanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini, Centru lepih umetnosti Guarnerius, koji je osnovao 2001. godine i koji je do sada realizovao više od 800 umetničkih projekata. Odlukom Vlade Republike Srbije, Centar lepih umetnosti Guarnerius je 2013. godine dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Uz veliki broj gostovanja na prestižnim evropskim festivalima, kao i uz dva fantastična koncerta u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine, ove godine maestro Kolundžija je od strane Kluba privrednih novinara Srbije, proglašen za Menadžera godine u oblasti kulture, a dodeljeno mu je i republičko priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“, za afirmaciju muzičke kulture Srbije u svetu.

Jovan Kolundžija photo 01

Jovan Kolundžija menadžer godine u kulturi

Naš proslavljeni violinista i osnivač Guarneriusa, dobitnik je prestižnog priznanja – MENADŽER GODINE U OBLASTI KULTURE, nagrade koju u okviru tradicionalne akcije „Kompanije i ličnosti koje su obeležile godinu“, dodeljuje Klub privrednih novinara Srbije.

U saopštenju Kluba privrednih novinara  Srbije, navodi se da je „na predlog novinara koji prate kulturu, žiri Kluba privrednih novinara, ceneći dugogodišnji, uspešan rad Jovana Kolundžije, kao i njegovu posvećenost radu sa mladim umetnicima, dodelio maestru Kolundžiji priznanje Menadžer godine u oblasti kulture“.


Klub privrednih novinara Srbije, koji okuplja urednike i novinare vodećih privrednih redakcija u Srbiji, već trinaest godina bira najuspešnije kompanije i pojedince u vodećim privrednim delatnostima, a njihova priznanja su jedna od najuglednijih u našoj zemlji, dok su dosadašnji laureati najuspešnije kompanije i menadžeri.


Maestro Jovan Kolundžija već više od četiri decenije ostavlja značajan trag na svetskoj muzičkoj sceni, uz više od 4000 održanih koncerata u najprestižnijim salama na svim kontinentima. Dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja.


Pored svojih brojnih koncerata i gostovanja širom sveta, maestro veliki deo svog vremena posvećuje promovisanju i usavršavanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini, Centru lepih umetnosti Guarnerius, koji je osnovao 2001. godine i koji je do sada realizovao više od 750 umetničkih projekata, a koji je dlukom Vlade Republike Srbije, 2013. godine dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.


Prošle godine, maestro je sa velikim uspehom ostvario i važan projekat – sa pijanistkinjom Nadom Kolundžijom je u okviru svoje velike koncertne turneje, posetio 22 grada u Srbiji, uz koncerte i besplatne majstorske kurseve za najbolje mlade violiniste iz gradova domaćina.