Nada Kolundžija – biografija

O Nadi Kolundžiji
Tekst Zorice Premate, muzikološkinje, urednice Radio Beograda II


 

Pijanistkinja nada Kolundžija je strastveni sakupljač, izvođač i promoter savremenog svetskog repertoara i muzike iz Srbije i regiona. Ona upoznaje publiku sa delima 20. i  21. veka i svoj obimni repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih autora, od kojih su joj mnoge posvećene, dok je veliki broj izvela premijerno. Njeni solistički nastupi osobeni su po imaginativnim programima i visoko ocenjenim interpretacijama, a solistički i kamerni su u više navrata su označeni kao vrhunci sezone

Njen repertoar odlikuju stilska širina i raznovrsnost, od muzike 20. i 21. veka za solo-klavir, raznih kamernih dua svih istorijskih stilova kao i mnoštvo kamernih kombinacija. On obuhvata oko četiri stotine trideset kompozicija domaćih i inostranih autora. Radeći aktivno na promociji savremene muzike, izvodeći i podstičući nastanak novih kompozicija za potrebe svojih i drugih projekata, spajajući inostrane izvođače sa domaćim autorima, snimajući za nosače zvuka, ona afirmiše naše kompozitorsko i izvođačko stvaralaštvo širom sveta.

Na muzičku scenu Kolundžija je unela značajne novine izvodeći dela za preparirani klavir, klavir igračku, muzičke kutijice, četvt stepene kompozicije za dva klavira i autor je nekoliko višemedijskih projekata.

Njena biografija svedoči o preko hiljadu i stotinu solističkih i kamernih koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je u Holandiji, Ukrajini, Mađarskoj, Rusiji, Kipru, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Rumuniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Tajlandu, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori,  Belorusiji. Imala je nekoliko turneja u SAD i Kanadi, po jednu u Grčkoj, Kini, Španiji, Indiji i Meksiku i veliki broj u SFRJ, gde je nastupala u preko dve stotone gradova, a u mnogima po nekoliko puta.

Sarađivala je sa oko stotinu domaćih i inostranih izvođača, dirigenata, kompozitora, ansambala, orkestara, muzikologa. Paralelno sa solističkim nastupima, dugi niz godina nastupa sa svojim bratom  Jovanom Kolundžijom violinistom internacionalne karijere. Svirala je u svim značajnim salama u SFRJ i Srbiji i mnogima u inostrantvu. Od toga, pedeset i dva puta u velikoj dvorani Kolarca, preko dvadeset puta u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Gostovala je na preko 60 festivala u zemlji i inostranstvu. Između ostalih na 1, 3, 17, 19, 24 i 26. “Međunarodnoj Tribini kompozitora”, na svim značajnim festivalima u bivšoj SFRJ, više puta na festivalu savremene muzike “Music Biennale Zagreb“, tri puta na BEMUS-u (u Jugoslovenskom dramskom pozorištu,  Zadužbini Ilije M. Kolarca, sali Beogradske filharmonije). Sa solističkim  koncertima ili višemedijski projektima sa brojnim učesnicima otvorila je čak šest značajih festivala:

- (2016) VIII Serbian Month in Great Britain (2016) St Paul’s Actors Chur, London
- (2015) 24. međunarodnu Tribinu kompozitora na Sceni Raša Plaović
- (2015) XX međunarodni festival nove muzike RING RING na Kolarcu
- (2015) III festival BUNT u Mikser Housu
- (2010) 19. međunarodnu Tribina kompozitora u Bitef teatru
- (2004) II festival CHINCH, Kompozitori u prvom licu u SKC-u

Pijanistkinja Nada KOLUNDŽIJA rođena je u Beogradu 1952. godine. Diplomirala je u klasi profesora Dušana Trbojevića na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1975), specijalizirala kod jednog od vodećih svetskih pijanista Zoltana Kočiša na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti (1977) i  usavršavala se na majstorskom kursu Šandora Falvaija u Pečuju (1977). U periodu od (1981–2015) radila je na Fakultetu muzičke umetnosti i penzionisana je kao redovni profesor. Bila je umetnički direktor Centra lepih umetnosti Jovana Kolundžije Guarnerius, ustanove kulture od nacionalnog značaja, od njegovog osnivanja 2001. i kreirala brojne programe.

Nakon specijalizacije, kao član redakcije muzičkog programa Studentskog kulturnog centra, ostvarila je tesnu saradnju  s kompozitorskim grupama „Nova generacija“ i „Opus 4“. Kolundžija je jedan od osnivača i član Ansambla za drugu novu muziku (ADNM), koji je je bio aktivan tokom sedamdesetih i osamdesetih godina i ponovo obnovljen 2018. Dugogodišnji je saradnik i gost muzičar ansambla Les AMIS  iz Toronta, a sa grupom Crossover elita izvodila je fuziju klasike i džeza. 

Tokom skoro 50 godina aktivnosti Nada Kolundžija je angažovana na raznim poljima: kao izvođač solo i kamerne muzike, pedagog, organizator takmičenja „Nagrada Guarneriusa“ za mlade talenate klasične muzike iz Srbije, osnivač i umetnički direktor prvog festivala višemedijske umetnost „Art of Sounds“ 2008. kada su prikazani radovi umetnika iz Australije, Evrope, Kanade, SAD i Azije, organizator osam autorskih večeri kompozitora: Katarine Miljković (u saradnji sa KCB-om), Dušana Bogdanovića, Miroslava Miše Savića, Irene Popović, Dejvida Lenga, Džona Kejdža, narodnog svirača Darka Macure i world music violiniste Lajka Feliksa. Organizovala je prvi majstorski kurs violiniste Stefana Milenkovića i kontra-tenora Nikolasa Kleptona u Srbiji i učestvovala ili organizovala različite  humanitarne događaje.

Povodom stogodišnjice rođenja kompozitora Džona Kejdža, u saradnji sa muzikološkinjom Ivanom Miladinović Pricom osmislila je i organizovala celodnevni događaj Imaginarni pejzaži Džona Kejdža  (muzički cirkus / koncerti /video radovi / čitanje Kejdža /filmovi / izložba /veb konferencija), a istim povodom video snimak njenog višemedijskog projeka Muzički cirkus Džona Kejdža prikazan je na  “Piemonte Share Festivalu” i u galerijama Toronta i Montreala

Uporedo sa umetničkom karijerom, radila je kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti (1981–2015) u Beogradu i zainteresovala mnoge mlade muzičare za savremene muzičke izraze. Osmislila je i realizovala niz koncerata svojih studenata na FMU, SKC-u, Gvarnerijusu, Bitef teatru. Bila je mentor Nove muzičke radionice i studentskog Ansambla za muziku XX veka. Bila je član žirija na takmičenjima: Guarnerius, Tribina kompozitora u Sremskim Karlovcima, nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije, takmičenje mladih pijanista u okviru festivala Avaton na Kipru.

Nada Kolundžija je ostvarila mnogobrojne  snimke za potrebe radijskih i TV programa u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Veliki broj nastupa je sniman i emitovan na programima radija i televizije, a zapis kompozicije Gejlena Brauna  “The House In The Middle” za klavir, traku i video prikazan je u “Metropolitan Museum of Art” u Njujorku. 

Diskografija:  5 LP izdanja (Suzy, PGP, RTB, Diskos/SKC) i 7 kompakt diskova (CeSUF, Guarnerius, Doberman-Yppan. Vertical Jazz).

 NAGRADE I PRIZNANJA:

2024. Nagrada ZLATNA ZNAČKA Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan, dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kultu

2020. Zlatna medalja na takmičenju  Global Music Award  za izdanje UDAH/IZDAH: Mala antologija muzike za klavir (1914-2014)

2020. Nagrada magazina  „Muzika klasika za ženskog uzvođača 2019. godine

2019. Specijalna nagrade Udruženja kompozitora Srbije „Aleksandar Pavlović“  za životne zasluge na promociji srpske muzike

2018. Nagrada ALBUM GODINE godine 2017.  magazina „Muzika klasika za izdanje  UDAH/IZDAH: Mala antologija muzike za klavir (1914– 2014)

2016. – Nagrade za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije

1981. i 1984. – Roterdam – Diplome za interpretaciju savremene muzike na Međunarodnim takmičenjima Fondacije Gaudeamus

1981. Beograd – Nagrada Socijalističke omladine Srbije „Smeli cvet“  za rezultate postignute u stvaralaštvu mladih

1980. Zagreb – Nagrada „Sedam sekretara SKOJ-a“ za muzička ostvarenja

1980. Beograd – Nagrada SIZ-a kulture Beograda za najbolje ostvarenje u 1979. godini za izvođenje dela Arnolda Šenberga

1979. Roterdam – Treća nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista Arnold Šenberg

NOMINACIJE ZA NAGRADU GRADA BEOGRADA:
2015. –  Ciklus od 3 koncerta pod nazivom „Moja mala koncertna antologuja muzike za klavir“
2011.  – Višemedijski projekat  „Muzički cirkus Džona Kejdža – Kuća puna muzike“
2006. –  Koncert „Valceri 20. i 21. veka“

Njeno ime se nalazi u leksikonu značajnih ljudi Srbije u izdanju internacionalne izdavačke kuće Oxford book.