GUARNERIUS USTANOVA KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA

GUARNERIUS, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije, je odlukom Vlade Republike Srbije, 2013. godine proglašen za USTANOVU KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA 

Centar lepih umetnosti GUARNERIUS je 1996. godine osnovao naš proslavljeni umetnik, violinista Jovan Kolundžija, kao prvu privatnu instituciju kulture u našoj zemlji, a centar je počeo sa radom 2. oktobra 2001. godine, posle pet godina obimne rekonstrukcije i adaptacije, kojom je nekada potpuno ruiniranom zdanju iz 1924. godine, maestro Kolundžija vratio nekadašnju lepotu i oplemenio ga umetnošću.


Zahvaljujući programima ostvarenim u proteklim godinama, Ustanova Guarnerius je stekla izuzetan ugled u kulturnim krugovima, kako u našoj zemlji, tako i širom sveta. Kroz više od 850 do sada ostvarenih projekata koji su obogatili kulturnu scenu Beograda, Srbije i regiona, publici su se predstavili najeminetniji domaći i strani umetnici iz domena muzike, likovne umetnosti, književnosti, pozorišta, plesa itd.


Posebno smo ponosni na činjenicu da je Guarnerius postao prepoznatljiv po tome što veliku pažnju posvećuje našim mladim talentovanim muzičarima. Guarnerius je centar edukacije, gde se mladima pruža mogućnost učešća na brojnim majstorskim kursevima i takmičenjima, a takođe, važan segment svake umetničke sezone u Guarneriusu, su ciklusi koncerata mladih talenata, koji se realizuju uz veliku medijsku podršku.


Kao organizator, Guarnerius svoje projekte ostvaruje i u drugim salama u Beogradu i u gradovima Srbije i inostranstva.


Dobijanjem statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja, Guarneriusu je odato veliko priznanje za izuzetan trud i istrajanje u kulturnoj misiji u godinama koje su za nama i daje nam poseban podstrek da sa još većim elanom nastavimo sa pripremama i realizacijom projekata koji imaju nacionalnu i reprezentativnu ulogu u otkrivanju, stvaranju, proučavanju, širenju i očuvanju kulturnih vrednosti.