USTANOVA KULTURE GVARNERIJUS

Centar lepih umetnosti GUARNERIUS je 1996. godine osnovao naš proslavljeni umetnik, violinista Jovan Kolundžija, kao prvu privatnu instituciju kulture u našoj zemlji, a centar je počeo sa radom 2. oktobra 2001. godine, posle pet godina obimne rekonstrukcije i adaptacije, kojom je nekada potpuno ruiniranom zdanju iz 1924. godine, maestro Kolundžija vratio nekadašnju lepotu i oplemenio ga umetnošću. U Gvarnerijusu je održano preko 1.000 najlepših programa iz kulture.

GUARNERIUS, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije, je odlukom Vlade Republike Srbije, 2013. godine proglašen za USTANOVU KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA.

14. decembra 2021. godine Jovan Kolundžija prenosi sva osnivačka prava na Grad Beograd kako bi se spasao opstanak Ustanove Gvarnerijus, koju je od početka Kolundžija sam finansirao.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potpisao je 14. decembra 2021. godine ugovor o preuzimanju osnivačkih prava Centra lepih umetnosti „Guarnerius” sa istaknutim violinistom i osnivačem te ustanove Jovanom Kolundžijom.

Gradonačelnik je u Starom dvoru izrazio zadovljstvo povodom potpisivanja ugovora kojim se osnivačka prava prenose na Grad Beograd, kao i zbog toga što je imao priliku da razgovara sa Jovanom Kolundžijom, koji od 1996. godine podiže Centar lepih umetnosti.

– Sve ove godine koje su uložene u „Guarnerius” su jako značajne za Grad Beograd. Došli smo do momenta kada će Grad Beograd kroz osnivačka prava i brigu o toj ustanovi doprineti njenom daljem razvoju – naveo je Radojičić.

Kolundžija je takođe izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog ugovora i nastavka saradnje sa Gradom Beogradom.

– Najvažnije je da će ova ustanova nastaviti sa svojom delatnošću kao i do sada. Izražavam uverenje da će Centar lepih umetnosti u budućnosti efikasnije poslovati i ispuniti svoju osnovnu ideju, a to je da se tu održavaju koncerti najlepših dela klasične muzike, kao i manifestacije umetnosti u širem smislu – istakao je Kolundžija