FESTIVAL MULTIMOD II : Kompozitor – Izvođač

FESTIVAL MULTIMOD II

Kompozitor – Izvođač

11 – 15. septembar 2024. godine

Ustanova kulture Gvarnerijus

Festival Multimod_plakat (1)

 Instagram – Multimod festival

Facebook – Multimod festival

https://multimod-performer-composer.com

tickets.efinity.rs/event_info/multimod_kompozitor_izvodjac_31177

   SATNICA I PROGRAM
UČESNICI
 BIOGRAFIJE UČESNIKA
TIM FESTIVALA
 FESTIVALSKI PROSTOR

Prvi MULTIMOD festival za izvođače – kompozitore održan je u Ženevi 2016. godine pod pokroviteljstvom Haute école de musique de Genève Drugo izdanje festivala održava se u Beogradu u produkciji Ustanove kulture Gvarnerijus.

Osnovna premisa festivala je da predstavi i preispita svet savremene izvođačko – kompozitorske delatnosti u kontekstu koncepta višestrukog modernizma, koji nam predstavlja širok, internacionalan i višestruk pregled savremenosti.

Festival MULTIMOD II za kompozitore – izvođače rezultat je istoimenog istraživačkog projekta koji se vodio u ženevskoj Haute école de musique. Namera našeg tima je da spoji različite savremene prakse – kompozicije / izvođenja pod istim konceptualnim i praktičnim kišobranom, koristeći za svoju osnovu teoriju višestruke modernosti ili pluralne modernosti.

Prema ovoj teoriji, umesto koncepta monolitne i homogene istorije modernosti, suočavamo se sa „kontinuiranim konstituisanjem i rekonstituisanjem mnoštva kulturnih programa” (Eisenststadt, 2000)

Koncept višestruke modernosti je inkluzivna teorija koja uzima u obzir novu „geografiju” u stvaranju, koju ne karakteriše samo više kulturnih lokacija, već i višestruko poreklo i estetski temelji na kojima se ove modernosti zasnivaju.  Shodno tome, smatramo da je logična posledica teorije višestruke modernosti priznanje kulturno decentralizovanog sveta.

Koristeći ovu ideju kao polaznu tačku, verujemo da će Festival MULTIMOD predstavljati lepu priliku za avanturističko putovanje kroz savremene muzičke stilova, koje ćemo prikazati u formi koncertnih nastupa, performansa i predavanja. Takođe, moći će da se doživi transformišući svet umetničke kreativnosti u unakrsnim strujama improvizacije, zapisanih partutura i multimedije. Ovaj festival je namenjen umetnicima, studentima i naučnicima zainteresovanim za ovu temu, kao i publici željnoj da proširi svoja muzička saznanja i iskustva.

U fokusu za istraživanja prvenstveno su zastupljena dela nastala od strane kompozitora -izvođača, oslonjena na različite kulturne i estetske izvore i prakse. Na bogatoj savremenoj  muzičkoj sceni naišli smo na brojna zanimljiva i originalna ostvarenja, među koja svakako spadaju ostvarenja i izvođenja naših gostiju, vrhunskih umetnika kompozitora i izvođača. Predstavićemo niz snažnih i originalnih umetnika čiji se rad nalazi  na tangenti od savremene klasike do džeza i world music. Na programu će se naći i nekoliko svetskih premijera

Učestvuje preko 30 domaćih i inostranih umetnika iz raznih krajeva sveta, od Evrope i Amerike do Bliskog istoka (SAD, Argentina, Austrija, Severna Makedonija, Švajcarska, Izrael, Iran, Španija, Francuska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina). Posebno nam je draga saradnja između inostranih gostiju i domaćih izvođača, kao i učešće studenata Fakulteta muzičke umetnosti, orkestra  Virtuozi i koncert posvećem mladim kompozitorima sa prostora EX YU.

Pripreme za ovaj obiman projekat počele su pre dve godine. Ustanova kulture Gvarnerijus u saradnji sa Dušanom Bogdanovićem, umetničkim direktorom i idejnim tvorcem Prvog MULTIMOD festivala, sa velikom pažnjom i entuzijazmom posvetila se usklađivanju svih segmenata zahtevne organizacije.

 MULTIMOD-FINAL2

Domaćin festivala
Ustanova kulture Gvarnerijus

Festival podržava

Ministarstvo kulture Republike Srbije

Screenshot 2024-08-13 233647

Prijatelji festivala

Untitled-1