SVEČANA DODELA NAGRADA – UDRUŽENJE MUZIČKIH UMETNIKA SRBIJE

SVEČANA DODELA NAGRADA

DODELA 53. GODIŠNJE NAGRADE UMUS-a

Plakat nagradjeni 03-10-2023

Ponedeljak, 16. oktobar 2023. godine u 12 časova

Organizator: Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS)

U ponedeljak, 16. oktobra 2023. godine u 12 časova, Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS) dodeliće po 53. put povelje – diplome laureatima, dobitnicima najvišeg priznanja UMUS-a u oblasti solističke muzičke interpretacije umetničke muzike.

Ova retka i veoma prestižna Godišnja nagrada UMUS-a, reprezentativnog udruženja u kulturi, ustanovljena je 1970. godine i jedinstvena je u našoj sredini za muzičke umetnike – izvođače umetniče muzike. Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa čiji je pokrovitelj Ministarstvo za kulturu Republike Srbije. Mladi umetnici pored diplome dobijaju i solistički koncert u organizaciji UMUS-a, u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom.

Žiri za dodelu 53. Godišnje nagrade UMUS-a u sastavu Ljubiša Jovanović, predsednik, zatim Vladimir Milošević, Nataša Jović Trivić, Petar Jovanović i Snežana Nikolajević jednoglasno su odlučili da Godišnju nagradu UMUS-a za 2022. godinu (koja se dodeljuje u 2023. godini) dobiju sledeći umetnici:

- Klavirski duo Snežana Nikolajević – Vesna Kršić – nagrada za životno delo;

- Divna Ljubojević, dirigentkinja i interpretatorka duhovne muzike i Uki Ovaskainen, pijanista – nagrada za najbolje muzičko -izvođačko ostvarenje u prethodnoj godini;

- Stevan Jovanović, kontrabas – nagrada za najboljeg mladog umetnika u prethodnoj godini;

- dr Jasmina Janković, pijanistkinja – posebna nagrada (počasna).