Koncert svetskog violinskog virtuoza Olega Pohanovskog i pijanistkinje Natalije Mladenović!

KONCERT SVETSKOG VIOLINSKOG VIRTUOZA U GVARNERIJUSU!

OLEG POHANOVSKI, violina (Kanada)

NATALIJA MLADENOVIĆ, klavir

Oleg i Natalija

Utorak, 04. jun 2024. godine u 20 časova

Program: F. Šopen, R. Glijer, J. S. Bah, R. Štraus, E. Grig, I. Poldovski, K. Goldmark, M. Ravel, A. Bacini

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Kanadski violinista ruskog porekla Oleg Pohanovski oličenje je virtuoznosti i jedan od najboljih violinista današnjice. Održao je više od 2000 koncerata kao solista i kamerni muzičar, ovenčan je brojnim nagradama, priznanjima i pohvalama kritike. Kritičari ga često porede s legendarnim Paganinijem, hvaleći njegovo izvođenje kao „briljantno”, „fenomenalno”, „izvanredno”… Pohanovski je i pijanista, aranžer i muzički pedagog. Tokom svoje impresivne karijere aranžirao je više od 200 komada za različite instrumente, uključujući violinu i klavir.

Izuzetna posvećenost i izvanredna tehnika sviranja donele su mu glavne nagrade na deset prestižnih međunarodnih violinskih takmičenja, poput Premio Paganini u Đenovi, Pablo Sarasate u Pamploni i Sheveningen u Holandiji. Godine 2022. osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Grand Maestro i platinastu medalju na Međunarodnom muzičkom takmičenju Triniti.

Pohanovski je član klavirskog trija Borealis, sa violončelistkinjom Minom Rouz Čang i pijanistkinjom Džudit Keler Sibert. Takođe, veoma je angažovan i kao pedagog i trenutno je profesor violine na Univerzitetu Manitoba (Vinipeg, Kanada).

Nedavno je snimio novi CD pod nazivom „Homage to a Golden Age of Violin Playing“ za izdavačku kuću Sheva iz Londona, Engleska:

https://vvv.paipal.com/instantcommerce/checkout/P36CMP4CR95DV

Duboko divljenje prema muzičkim velikanima Jaši Hajfecu, Jozefu Hofmanu, Arturu Rubinštajnu, Nejtanu Milštajnu, Fricu Krajsleru i drugima, prepoznaje se u njegovom emotivnom, strastvenom stilu sviranja.

Energetično izvođenje Pohanovskog karakteriše nepogrešivo iskrena strast prema muzici. Hitno, ozbiljno i iskreno – sve reči koje prikladno opisuju nastup Olega Pohanovskog“.

(Gvenda Nemerofski, Vinnipeg Free Press)

Pijanistkinja Natalija Mladenović je rođena u Rusiji, gde je pohađala Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Vladimira Bunjina i Anatolija Rjabova. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum „Čajkovski“, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. sa odličnim uspehom, i stekla zvanje magistra umetnosti. Magistarske studije u Srbiji završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Odbranu doktorske teze iz umetničke oblasti klavira priprema uz mentora, red. prof. Lidiju Stanković, i ko-mentora, red. prof. Tijanu Popović-Mlađenović. Decembra 2021. odlikovana je Srebrnom medaljom Univerziteta umetnosti za značajan i kreativan doprinos radu i razvoju FMU u Beogradu. Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjama „Petar Konjović“ u Beogradu i „Rubinštajn“ u Parizu. Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u Nemačkoj, Švajcarckoj, Francuskoj, Bugarskoj, Austriji, Italiji, Danskoj, Španiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Kao solista nastupala je sa orkestom Samarske filharmonije, orkestrom RTS-a, Umetničkim ansamblom Stanislav Binicki. Sarađivala je sa dirigentima A.Surevim, B.Suđićem, D.Vilićem, P.Petrovićem. Nastupala je sa sjajnim srpskimi istaknutim svetskim muzičarima, kao što su čelisti: Kiril Rodin, Stefan Popov, Klemens Hagen, Maja Bogdanović, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope; violinisti: Sreten Krstić, Jovan Kolundžija, Ivana Aćimoski-Žikić, Daniel Roland, Jurij Revič, Li Cuan Jin, Marko Josifoski, Dragan Lawford, Raul Garsija Marian; violista Dejan Mlađenović; kontrabasista Goran Kostić; flautisti Nikola Macanti i Vensan Luka, sa kojim je snimila dela Ivana Jevtica za CD izdatim u Francuskoj.

Program:

Frederic Chopin (1810-1849)  7 mazurkas for violin and piano (arr. by O. Pokhanovski):

      #1, op.6#1

      #5, op.7#1

      #8, op.7#4

      #11, op.17#2

      #15, op.24#2

       #24, op.33#3

       #37, op.59#2

 

Reinhold Glière (1875-1956) Concerto for violin and piano, op.100

Johann Sebastian Bach (1685-1750)  2 pieces: (arr. by O. Pokhanovski)

       Adagio, BWV 564

       Badinerie, BWV 1067

Richard Strauss (1864-1949)  Cecilia, op.27#2 (arr. by O. Pokhanovski)

Edvard Grieg (1843-1907) Scherzo-Impromtu, op.73#2 (arr. by Joseph Achron)

Irene Poldowski (1879-1932) Tango

Carl Goldmark (1830-1915) Aria from the Violin Concerto, op.28

Ravel (1875-1937) Danse du Rouet, M.62 (arr. by O. Pokhanovski)

Antonio Bazzini (1818-1897)  Dance of the Goblins, op.25