„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ & XX MEĐUNARODNI FESTIVAL HARFE „Going Green“ – TRIO „AGATOS“

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

XX MEĐUNARODNI FESTIVAL HARFE „Going Green“

TRIO „AGATOS“

STRAHINJA RADOIČIĆ, flauta

NEMANJA ADAMOVIĆ, viola

IRINA PEJOSKA, harfa

Gošća koncerta glumica Milena Predić

Nedelja, 26. septembar 2021. godine u 19 časova

Program: K. Debisi, A. Pejovski, T. Takemicu, Ž. Iber

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne:

info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Irina Pejoska je rođena 10. novembra 2002. godine u Beogradu. Do sada je osvojila preko 15 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih je 9 prvih i tri laureata. Upisala je 2019. godine, sa samo 16 godina, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora dr um. Milene Stanišić.
Zapaženi su njeni nastupi na koncertima Muzičke škole “Stanković”. Svakako treba izdvojiti nastupe na Kolarcu, povodom proslave Dana škole “Stanković” i učestvovanje na 18. Međunarodnom festivalu harfe u Srbiji gde je održala jedan solistički koncert i imala nastup sa gudačkim orkestrom “Metamorfozis” na samom zatvaranju festivala na Kolarcu. Posebno se izdvaja njena mala solistička turneja u 2018. godini u kojoj je imala jedan solistički koncert u Beogradu u Galeriji Matice Srba i iseljenika, jedan u Pančevu u Galeriji kulturnog centra i dva izuzetno zapažena solistička koncerta koja je održala u Džakarti, od kojih je jedan bio u koncertnoj dvorani glavnog grada Indonezije, a drugi u izrazito respektabilnom i luksuznom resortu The Sundanese Cultural Village Paseban koji je, ovom instrumentu i muzici u čast, nazvan “Harfa u planini” (“Harp on the Mountain”), a na kojem je prisustvovao i Nj.E. Slobodan Marinković, ambasador Republike Srbije u Indoneziji. 2019. godine, Irina Pejoska, dobitnica je Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, za izuzetne rezultate koje je ostvarila do sada. Na 19. Međunarodnom festivalu harfe u Srbiji , u sali Kolarčevog univerziteta, pokazala je svoje umeće u različitim žanrovima nastupajući u džez ansamblu, kamernom kvartetu studenata i profesora uz pratnju gudačkog orkestra ”Metamorfozis”. Kao dokaz izuzetno uspešnog nastupa na tom koncertu je i ostvarena nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za nastup sa kvartetom i izvedbom dela Božidara Obradinovića „San, svetlost i kretanje“
Pored spomenutih nagrada, priznanja i nastupa, Irina je pohađala master kurseve kod eminentnih harfista kao što su Irina Cink (Švajcarska), Olga Ševelevič (Rusija), Emanuela Del Sponti (Italija) i Ijan Džons (Velika Britanija), kao i Međunarodnu letnju Školu “HarpMaster” u Švajcarskoj.

Nemanja Adamović rođen je u Beogradu 1999. godine. Sa 13 godina počinje da svira violu i upisuje Srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ u klasi profesora Jovana Stojanovića. Nemanja je osvajač brojnih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima među kojima se izdvajaju: 1. nagrada na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu 2013., 1. nagrada na Republičkom takmičenju gudača 2014. i 2016. godine, 1. nagrada na Međunarodnom takmičenju gudača „Stringfest“ Sremska Mitrovica 2015. godine. 2017. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mlađenovića. Osvojio je laureat i nagradu za apsolutnog pobednika discipline viola na Međunarodnom takmičenju „Zlatne stepenice“ u Valjevu 2019.godine. Nemanja je bio učesnik brojnih projekata u zemlji i inostranstvu. Usavršavao se na kursu kamerne muzike „Musica Mundi“ u Belgiji 2016. i 2017. Godine. Za vreme fakulteta Nemanja se usavršavao na kursevima na Menjuhin akademiji u Ženevi, Menddlessohn Music Week festivalu u Wengenu, Švajcarskoj kod Josefa Klusona na kome je održao resital, na kursevima u Beogradu kod Gilarda Karnija, Švajcarska i kod Milana Milisavljevića, vođe viola Metropolitan opere, USA. Takođe bio je član nekoliko omladinskih orkestara: European Spirit of Youth Orchestra 2015. u Italiji i Sloveniji, Musica Mundi festival orkestra u Belgiji, Filharmonije mladih Borislav Pašćan i Operosa Academia orchestra kao član omladinskog orkestra Rimske opere 2018. godine. Nemanja je član nekoliko orkestara u Beogradu i inostranstvu, Baltic Sea Philharmonic Orchestra pod upravom maestra Kristjana Järvija, Simfonijskog orkestra RTS, sarađuje sa Beogradskom filharmonijom, član je Ansambla Metamorfozis, Kamernog orkestra Muzikon, Artlink orkestra, Boljšoj festival orkestra I dr. Sa Ansamblom za novu muziku nastupio je u BOZAR-u, u Briselu. Možda jedna od najvećih saradnji napravljena je sa Max Richterom, jednim od najčuvenijih kompozitora današnjice, čiju je muziku snimio za najpoznatiju izdavačku kuću Deutsche Grammophon zajedno sa Baltic Sea Philharmonic orkestrom.

Strahinja Radoičić, rođen 2000. godine, sa sedam godina počinje da svira flautu u klasi prof. Ivane Popović. Srednju muzičku školu, uporedo sa Petom beogradskom gimnazijom, završava u istoj klasi sa istaknutim uspehom. Trenutno je na III godini osnovnih studija u klasi prof. Ljubiše Jovanović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Tokom školovanja usavršavao se na mnogim majstorskim kursevima renomiranih flautista poput Petar-Lukas Grafa (Peter-Lukas Graf), Trevor Vaja (Trevor Wye), Pjer-Iv Artoa (Pierre-Yves Artaud), Jubin Kima (Yubeen Kim), Kristine Fasbender (Christina Fassbender), Diter Flurija (Dieter Flury), Ljubiše Jovanović, Vilijam Beneta (William Bennett), Filip Alan-Duprea (Philippe Allain-Dupre), Karlos Brunela (Carlos Bruneel) i Alene Valentin (Alena Walentin).
Izuzetne uspehe ostvario je na domaćim i međunarodnim takmičenjima, izdvajajući laureate i I nagrade na Susretu flautista ”Tahir Kulenović”, Valjevo (2018, 2019, 2020), međunarodnom takmičenju ”Davorin Jenko” (2017, 2020) i Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije. Dobitnik je i II mesta na takmičenju iz izvođenja savremene srpske muzike ”ReConstruction” u Beogradu 2019. godine.
Nastupao je na mnogobrojnim koncertima kao solista i kao član kamernih i orkestarskih ansambala, od kojih se izdvaja nastup sa umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, u izvedbi Hajdnovog koncerta u D-duru. Višegodišnji je član Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”.
Učestvovao je na flautističkoj akademiji 2017. i 2018. godine u Karlovcu (Hrvatska), kao i na prvom susretu studenata i profesora flaute iz regiona u Zagrebu (2019). U više navrata je nastupao na festivalim “Bunt” i “Bemus”. Pohađao je letnju školu Vilijam Beneta u Londonu, kao nosilac najviše stipendije za 2019. godinu (William Bennett International Flute Summer School). Takođe je bio i učesnik jednog od najvećih svetskih flautističkih festivala na svetu u Đingdau (Kina) (CFA flute festival 2019 Qingdao, China), kao član ansambla Flautino Lola Klasik pod vođstvom prof. Ljubiše Jovanović. Ansambl je izveo Umetnost fuge J. S. Baha kao i Lugubre i Ditiramb Enrika Josifa.

Milena Predić rođena je 15. Septembra 1981. U Pančevu. Diplomirala je na fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta 2003. Od tada je kao profesionalna glumica igrala skoro na svim beogradskim pozorišnim scenama, snimila dosta filmova i televizijskih serija. 2012. Godine je sa koleginicom Marijom Dakić napisala i producirala kratki film „Zalet“ sa Emirom Kusturicom i Gael Garsia Bernalom koji je bio selektovan u preko 30 internacionalnih filmskih festivala širom sveta. 2019. Godine je napisala i producirala , takođe kratkometražni film „Pokoravanje“ koji je do sada osvojio 2 nagrade, „Best Female Short“ i „Best Short Film Noir“ na festivalu „Independent Short Awards“.