„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – KONCERT KAMERNIH ANSAMBALA

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

KONCERT KAMERNIH ANSAMBALA

- TRIO -

LUKA BOŠKOVIĆ, klarinet

LAZAR NIKOLIĆ, violina

MAŠA BABIĆ, klavir 

Klasa vanr. prof. Igora Lazića

Image

DUVAČKI TRIO „TRI MRSKE TRSKE“

NEVENA MAJDEVAC, oboa

LUKA BOŠKOVIĆ, klarinet

NIKOLA GOLOČEVAC, fagot

1685441103320763

GUDAČKI KVARTET

MILICA ANDRIJAŠEVIĆ, violina

MAŠA IVANKOVIC LENASI, violina

ANA IVANKOVIĆ, viola

KRISTINA NIKITOVIĆ, violončelo

LUKA BOŠKOVIĆ, klarinet

PHOTO-2023-12-09-19-28-47 (1)

Ponedeljak, 25. decembar 2023. godine u 20 časova

Program: H. Tomasi, V. A. Mocart, A. Hačaturijan

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

 

Luka Boškovic, 1992.g. iz Beograda, upisuje Muzičku školu ‘’Josip Slavenski’’ u klasi profesora Miroljuba Aranđelovica Rasinskog, koju završava sa odličnim uspehom. Tokom školovanja osvaja prvo mesto u kategoriji kamerna muzika na republičkom takmičenju Srbije 2009 godine. Nastavlja školovanje na konzervatorijumu  ‘’Luigi Cherubini’’ u Firenci u klasi Maestra Fabija Batistelija. Tokom studija u Italiji svira u kamernim sastavima i orkestrima u poznatim salama: Vila Bardini, Teatro Verdi, Teatro Goldoni, Magio Musicale, Duomo di Pistoia, Palazo Ufici, Museo di Bargello i drugim. Pored klasične muzike posvećuje se i savremenoj muzici i nastupa na festivalima Ravena 2021 i festivalu u Đenovi Due case di Berio. Kao solista nastupa 2016. godine u katedrali Pistoje(Duomo di Pistoia) izvodeći Koncert za klarinet Aarona Coplanda pod dirigentskom palicom M°Paola Ponziana Chardia, a 2017. izvodi Weberov koncert za klarinet u f-molu na konzervatorijumu u Firenzi. Svirao je u različitim orkestrima: Kamerata Fjorentina (Camerata Fiorentina), Regionalni orkestar Toskane (Orchestra Regionale di Toscana), Omladinski orkestar Jupiter(Orchestra giovanile Jupiter),  Orkestar Karmen (Orchestra di Carmine) festivalski orkestar  Akademije Kiđane(Accademia Chigiana di Siena)u Sijeni, festivalski orkestar Policiano u Motepulćanu (Poliziano di Montepulciano). Sarađivao je sa dirigentima: M° Michael Tabachnik, M° Alessandro D’Agostini, M° Carlomoreno Volpini, M° Francesco Pasqualetti, M°Peter Guth, M° Giovanni Regioli i M°Robert Trevino. Učestvovao je u izvođenju pozorišnih predstava i opera u saradnji sa  kompanijom Lombardi-Tiezi. Osvaja prvu nagradu u kategoriji kamerna muzika na internacionalnom takmičenju Krešendo (Premio crescendo) 2017. godine u Firenci. Usavršavao se na master-klasovimau Evropi kod profesora: M°Alesandro Carbonare, M°Calogero Palermo, M° Michael Lethieck, M° Ralf Manno i M° Ester Lamnek. Diplomira na master studijama (Laurea Biennale) 2017. godine na konzervatorijumu “Luigi Cherubini” u Firenci sa najvišom ocenom 110/110, sa posebnom pohvalom Lode e menzione D’onore (cum laude). Od 2019. godine nastavlja da se bavi aktivno kamernom muzikom. U Beogradu izvodi  Mocartov, Bramsov i Veberov kvintet u raznim salama ( Jevrejska opština, Narodno pozorište, sala Stankovic, Kolarac itd..). Postaje stalni član Srpskog kamernog orkestra pod dirigentskom palicom Maestra Djordja Pavlovića. Od 2022. godine učestvuje kao mentor u Evropskom projektu “Sound of change”.  Upisuje master iz kamerne muzike 2022.g. na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Igora Lazića. Trenutno je zaposlen u Policijskom orkestru Republike Srbije.

Lazar Nikolić je rođen 21. 9. 1995. godine u Smederevu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je uz priznanje za đaka generacije u Muzičkoj školi ‘Stevan Mokranjac’ u Požarevcu u klasi profesora Zorana Veljkovića. Osnovne i master akademske studije pohađao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Gordane Matijević. Kao prvi student sa pomenutog fakulteta koji je učestvovao u Erasmus+ programu dobio je priliku da se obrazuje i na Muzičkom konzervatorijumu u gradu Vigu u Španiji (šp. Conservatorio Superior de Musica de Vigo) u klasi prof. Maria Perisa Saloma (prof. Mario Peris Salom). Obučavao se i na Čengdu Univerzitetu (成都大学) u Kini u klasi profesora Timura Meljnika, prilikom čega je postao i tutti član Sečuanskog simfonijskog orkestra (四川 交响乐团) gde je imao prilike da sarađuje sa brojnim umetnicima Azije i Evrope. Po povratku u Srbiju postaje aktivni član Gudača Svetog Đorđa, a kasnije i honorarni saradnik orkestra Radio televizije Srbije.

Maša Babić (1990, Zagreb) je odrasla u Beogradu gde je završila nižu muzičku školu u klasi prof. Ljiljane Turlakov i SMŠ Stanković u klasi prof. Ivane Jasić. Sa 16 godina je upisala FMU, a diplomirala je i završila master studije u klasi prof. Lidije Stanković. Specijalističke studije kamerne muzike završava 2013. godine u klasi prof. Jasne Tucović. Master iz kamerne muzike završava u klasi prof. Čia Čou na Univerzitetu u Gracu, gde se paralelno usavršavala i u pedagoškim studijama klavira u klasi prof. Ajami Ikeba.
Nastupala je u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Rumunija, Bugarska, Austrija, Španija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Od osvojenih nagrada na takmičenjima u kategorijama solo i kamerna muzika, izdvojila bi prvu nagradu na „Nikolaj Rubinštajn“ takmičenju u Parizu 2000. godine.
Od 2011. radi kao korepetitor u SMŠ Josip Slavenski, a od decembra 2011. bavi se i organizacijom koncerata klasične muzike. 2017. osniva sa kolegama Milošem Miketićem i Milicom Kovačević umetničko udruženje „KLASSIKUM“ i sa projektom „Klasika u poseti“ bivaju jedan od 10 pobednika Centrifuga konkursa za 2017/2018. Njena kompozicija „Odlaganje“ se našla na izdanju „Femixete“. Imala je zadovoljstvo da bude saradnik Škole za muzičke talente u Ćupriji. Najviše voli da okuplja ljude, svira u kamernim ansamblima i da učestvuje u projektima koji se bave edukacijom.

Maša Babić (1990, Zagreb) je odrasla u Beogradu gde je završila nižu muzičku školu u klasi prof. Ljiljane Turlakov i SMŠ Stanković u klasi prof. Ivane Jasić. Sa 16 godina je upisala FMU, a diplomirala je i završila master studije u klasi prof. Lidije Stanković. Specijalističke studije kamerne muzike završava 2013. godine u klasi prof. Jasne Tucović. Master iz kamerne muzike završava u klasi prof. Čia Čou na Univerzitetu u Gracu, gde se paralelno usavršavala i u pedagoškim studijama klavira u klasi prof. Ajami Ikeba. Nastupala je u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Rumunija, Bugarska, Austrija, Španija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Od osvojenih nagrada na takmičenjima u kategorijama solo i kamerna muzika, izdvojila bi prvu nagradu na „Nikolaj Rubinštajn“ takmičenju u Parizu 2000. godine. Od 2011. radi kao korepetitor u SMŠ Josip Slavenski, a od decembra 2011. bavi se i organizacijom koncerata klasične muzike. 2017. osniva sa kolegama Milošem Miketićem i Milicom Kovačević umetničko udruženje „KLASSIKUM“ i sa projektom „Klasika u poseti“ bivaju jedan od 10 pobednika Centrifuga konkursa za 2017/2018. Njena kompozicija „Odlaganje“ se našla na izdanju „Femixete“. Imala je zadovoljstvo da bude saradnik Škole za muzičke talente u Ćupriji. Najviše voli da okuplja ljude, svira u kamernim ansamblima i da učestvuje u projektima koji se bave edukacijom.

Duvački trio „Tri Mrske Trske“ nastao je početkom 2023. godine. Čine ga oboistkinja Nevena Majdevac, klarinetista Luka Bošković i fagotista Nikola Goločevac. Tokom studija u Srbiji i inostranstvu (Italija, Austrija i Belgija) nastupali su u renomiranim salama ( Teatro Verdi, Štefanin Sal, Palaco Piti, Kolarčeva zadužbina …). Usavršavali su se kod: Pola Dombrehta, Markusa Šona, Kalođera Palerma, Ralfa Mana i mnogih drugih kroz brojne master klaseve i radionice u okviru kamerne muzike. Svirajući zajedno u orkestrima i drugim kamernim ansamblima dolaze na ideju da osnuju ovaj nesvakidašnji trio i da  u stilu renesansnih trubadura približe muziku široj publici. Kao trio nastupali su u : Jevrejskoj opštini u Beogradu, Trgu republike i Konaku kneginje Ljubice.  Njihov repertoar čine klasična dela, originalno pisana za ovaj ansambl, ali i obrade raznih žanrova.

Milica Andrijašević, violina, rođena je 25. 6. 2000. godine u Beogradu. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su 1. i 2. nagrada na Republičkom takmičenju baletskih i muzičkih škola, 2. nagrada na takmičenju Zlatne stepenice… Kao kamerni i orkestarski svirač nastupala je u najznačajnim salama širom Srbije, neke od njih su Velika i Mala sala ,,Kolarčeve zadužbine“, galerija ,,Artget“, Jevrejska opština, Narodno pozorište, Ustanova kulture ,,Gvarnerijus’’, kao i u pojedinim salama u Sloveniji, Italiji, Makedoniji, Rumuniji i Portugalu. Učestvovala je na festivalima I projektima poput Music Art Project-a, u cilju približavanja klasične muzike deci, FAMES projekat u Skoplju,  Arlemm-a u Arilju, String fest-a u Leskovcu, ,,Ohridsko leto’’. Stipendista je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dobitnica Dositejeve nagrade iz fonda za mlade talente kroz celokupno srednjoškolsko obrazovanje.

Maša Ivanković Lenasi, violina, pored orkestarske muzike, posvećena je i kamernoj muzici – gudački kvartet, klavirski kvartet, gudački trio, klarinet kvintet, gudački duo, duo sa klarinetom, sekstet, trio sa violom i glasom. Od 2014. do 2017. godine je bila član orkestra Deutche Skandinavische Jugend Philarmonie (2015. kao vođa sekcije drugih violina na projektu J. Sibelius, Kullervo). Proleća 2018. je učestvovala u projektu Orchestra Giovanile del Opera di Roma na poziciji zamenika vođe sekcije drugih violina za izvođenje opere W. A. Mozart, Don Giovanni i snimanje muzike za TV seriju La Comagnia del Cigno. Za prolećni orkestarski projekat Fakulteta Muzičke Umetnosti, Univerziteta u Beogradu u aprilu 2022. godine joj je poverena pozicija vođe sekcije drugih violina. Za vreme studija je imala prilike da nastupa kao deo orkestara u Srbiji – Jevrejski Kamerni Orkestar, Camerata Serbica, Umetnički Ansambl Ministarstva Odbrane “Stanislav Binički” , Muzikom, Srpski Kamerni Orkestar, Kamerni Orkestar “Sonore”, Orkestar RTS-a.

Ana Ivanković, viola, od 2013. do 2020. je bila član i vođa viola u “Deutch Skandinavische Jugend Philharmonie” (Berlin, Nemačka). Od 2018. do 2020. je bila član “Neue Philharmonie Munchen”. Od 2013. do 2016. je bila član klavirskog tria “Eudoxa” sa kojim je nastupala na koncertima i festivalima po Beogradu, a i šire. Godine 2018. je okupila klarinet kvintet “Phoenix” s kojim je svirala za vreme master studija i sa kojim je odsvirala master rad (Mocart – Klarinet kvintet u A duru, Brams – Klarinet kvintet u b molu i Prokofijev – Uvertira na jevrejske teme, sekstet). Sa klavirskim kvartetom nastupa od 2020. godine, a od iste godine sarađuje i nastupa sa pijanistom Sanjinom Jakovljevićem. Početkom 2023. je zajedno sa kolegama osnovala trio “Alter Eho” (viola, klarinet i klavir), sa kojim je nastupila na ceremoniji otvaranja “Ciao International Music Competition”, koje se održalo u sali muzičke škole “Josip Slavenski” u Beogradu. U junu 2022. je nastupala na festivalu NEO kao član okteta koji je izveo “Folk Songs” kompozitora Lučana Beria.

Kristina Nikitović, violončelo, osvojila je 15 nagrada na međunarodnim i republičkim takimičenjima u Srbiji. Imala je priliku da svira koncerte u Italiji, Švajcarskoj, Austriji, Grčkoj, Sloveniji, Makedoniji i Bugarskoj kao solista i kao član orkestarskih i kamernih ansambala. Kristina je imala priliku da nastupa na svim vodećim festivalima u Srbiji kao što su BEMUS, NOMUS, Tribina kompozitora, Koma, Klasik Fest, Čelo fest, Mokranjčevi dani, Bunt. Kristina je bila član kamernih orkestara Sveti Đorđe u Beogradu i Solisti Nšatela u Švajcarskoj. Trenutno je honorarno zaposlena u simfonijskom orkestru RTS-a u Beogradu.

Program:

1.H. Tomasi-Concert champetre :

Ouverture

Minuetto

Bourree

Nocturne

Tambourin

 

2.W. A. Mozart-kvintet za klarinet I gudački kvartet

Allegro

Larghetto

Menuetto

Alegretto con Variazioni 

 

3.Aram Khacaturian-trio za klarinet violinu I klavir

Andante con dolore, con molto espressione

Allegro

Moderato