„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – KONCERT STUDENATA VIOLINE KLASE PROFESORA MARKA JOSIFOSKOG

IZ TEHNIČKIH RAZLOGA KONCERT JE ODLOŽEN ZA NEDELJU, 24. DECEMBAR (20h)

HVALA VAM NA RAZUMEVANJU!

VAŠ GVARNERIJUS

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

Koncert studenata violine klase profesora Marka Josifoskog

Nedelja, 24. decembar 2023. godine u 20 časova

MixCollage-11-Dec-2023-11-18-AM-9807

Nastupaju: 

Đurđica Aleksić

Nikola Božić

Tijana Nikolić

Katarina Hadži Antić – Tatić, klavir

Gošće koncerta: Anđela Josifoski, viola i Smilja Josifoski, klavir

Program: J. S. Bah, V. A. Mocart, K. Sen-Sans, L. v. Betoven, N. Paganini, P. I. Čajkovski

Ulaz je slobodan. Informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

Đurđica Aleksić rođena je 2004. u Užicu. Violinu počinje da svira u šestoj godini.  Osvojila je brojne nagrade na preko 40 takmičenja, od kojih se izdvajaju Republičko takmičenje ZMBŠS, ’’Stringfest’’ Sremska Mitrovica, Međunarodno takmičenje gudača Niš, „Ars Nova“ u Trstu, “Aphrodite Voice“ na Kipru, ’’Talents for Europe’’ u Slovačkoj, ’’Uroš Pešić’’ u Banja Luci, ’’Ohrid te sakam’’, ’’Zlatne stepenice’’, ’’Art of Strings by Lazar Miletić’’, ’’Internacionalni susreti violinista’’, ’’Artisti dell’ Arco’’, Smotra muzičkih talenata Srbije… Među prvima u Srbiji je održala onlajn solistički koncert 2020. godine, u vreme vanrednog stanja i pandemije, a zatim i solističke koncerte u Galeriji SANU, Sali Gradske kuće u Užicu i Legatu Mihaila Milovanovića. Nastupala je i u sali Studentskog kulturnog centra, Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sali Jevrejske opštine u Beogradu, KC Kolašinska, Parobrodu, Ruskom domu…  Usavršavala se kod prof. Vondži Kim-Ozim, Olega Pokhanovskog, Vesne Stanković, Stefana Milenkovića, Irine Muresanu, Lazara Miletića, Emilija Percana, Gala Faganela, Vire Zuk, Jovana Kolundžije, Marka Josifoskog, Ivane Aćimoski Žikić, Dragana Sredojevića, Katarine Popović…Polaznik je Arlemm-a od 2019. godine, a tokom srednje škole je redovno sarađivala sa prof. Milicom Mladenović (Škola za muzičke talente, Ćuprija).Stipendista je Fondacije Evro za znanje, Fonda za mlade talente Republike Srbije ’’Dositeja’’, kao i dobitnik stipendije za izuzetno nadarene studente.Trenutno je na drugoj godini studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marka Josifoskog.

Nikola Božić rođen je u Beogradu 14. februara 2001. godine. Violinu je počeo da svira sa osam godina. Osnovnu muzičku školu “Dr. Vojislav Vučković” završio je 2015. godine u klasi prof. Biljane Stevanović a srednju muzičku školu “Mokranjac” 2019. godine u klasi prof. Venie Žarković. Započeo je studije violine na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu, u Izraelu kod profesora Lihaya Bendayana gde je završio prvu godinu. Trenutno je na studijama četvrte godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Prof. Marka Josifoskog. Za vreme studija u Izraelu bio je stipendista fondacije “The Younes and Soraya Nazarian Program of Exellence in Chamber Music”. Usavršavao se na muzičkim kursevima kod poznatih umetnika kao što su Lihay Bendayan, Christoph Schickedanz, David Gillham, Kevork Mardirossian, Herwig Zack, Sreten Krstić, David Dolan, Pavel Sporzl, Goran Gribajčević i drugi. Nikola je ostvario značajan broj nastupa tokom školovanja od kojih izdvajamo solo nastup na koncertu učenika SMŠ “Mokranjac” u Minhenu i Pragu. Nastupao je kao solista u galeriji Artget, galeriji SANU, svečanoj sali SKC, u Jevrejskoj opštini, kao i u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Aktivan je i kao kamerni muzičar. Od 2021. učestvuje u projektima ArtLink festivala. Godine 2022. nastupio je i kao solista sa kamernim orkestrom BEOM.
Od 2023. godine član je kamernog orkestra ,,Gudači Svetog Đorđa”.

Tijana Nikolić (26. 03. 2001.), studentkinja je violine na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Marka Josifoskog. Rođena u Beogradu, kreće da svira violinu u OMŠ „Vladimir Đorđević“ u klasi prof. Miroslava Bosanca 2008. i od tada se razvija kroz ovaj umetnički zanat. Od malih nogu učestvuje na mnogim solističkim takmičenjima poput Mali virtuoz (2010.) na kojem je osvojila I nagradu, Republičkim takmičenjima na kojima osvaja prve i druge nagrade; u kamernim sastavima je osvajala laureate (Republičko takmičenje 2011, Mladi virtuoz 2011, Takmičenje u muzičkoj školi „Jovan Bandur“ 2014. itd). Prvi put predstavila se kao vođa orkestra u osnovnoj školi, donosivši prve nagrade i laureate, a kroz srednju školu je bila koncertmajstor Dečje filharmonije (2014 – 2020). Dobitnica je nagrada na Republičkim i Međunarodnim takmičenjima poput „Zlatne stepenice“ 2019. (I nagrada), Festival slovenske muzike 2020. (I nagrada), Republičko takmičenje 2018. (II nagrada), smotra talenata u Sremskim Karlovcima 2020. (I nagrada) i druge. Srednju muzičku školu „Vatroslav Lisinski“ je upisala i završila u klasi nastavnice Vere Ilić. Kroz koncerte i turneje sa Dečjom filharmonijom je imala prilike da svira solo uz pratnju orkestra, a jedan od bitnih koncerata se održao u Sarajevu 2018, tad je svirala solo sa renomiranim srpskim violinistom Jovanom Kolundžijom Bahov koncert za dve violine u de – molu. Prve solističke koncerte je svirala u Galeriji ’73 i Studentskom kulturnom centru 2018. godine. Svira u orkestrima Kamerata Serbika, Beogradski simfoničari, orkestru FMU itd. Pohađala je masterklasove Igora Grupmana, Tatjane Balašove, Irine Murezanu… Svirala je pod palicom dirigenata kao što su Bojan Suđić, Radan Jovanović, Srba Dinić, Živa Ploj Peršuh, Džijan Emin, Oleg Kondratenko… Koncerte je svirala širom Srbije; Balkana- Hrvatska, BiH, S. Makedonija, Albanija, a zatim i u Soveniji i Nemačkoj. Položila je audiciju za orkestar mladih Gustav Maler, a leto 2023. je provela na turneji sa WBYO koji ju je izabrao za poziciju koncertmajstora, svirajući osam koncerata, među kojima je i predstavljanje na festivalu Young Euro Classic u Berlinu. Sa dva kamerna sastava protekle dve godine je učestvovala na takmičenjima “Zlatne stepenice“ (kvartet) i takmičenje „Olivera Đurđević“ (kamerni trio – klarinet, klavir, violina) osvojivši prve nagrade. Program koji izvodi je raznovrstan, počev od baroka i klasicizma, romantizma, 20. veka; često učestvuje u izvođenjima mladih kolega kompozitora, ali i domaćih poznatih autora.

Anđela Josifoski (2006) je  završila  nižu muzičku školu violine u klasi prof. Ane Bogić , srednju školu u klasi prof. Sande Dramićanin, kao i viole u klasi prof. Aleksandre Kijanović u muzičkoj školi “Kosta Manojlović”u Zemunu. Od oktobra 2022.godine je započela studije na Menjuhin akademiji u Švajcarskoj u klasi prof.Ivana Vukčevića i Žerara Kosea kao jedan od najmladjih studenata. Pohađala je seminare kod Igora Ozima, Dore Švarcberg, Gabora Takača, Zorana Milenkovića, Pante Veličkovića… Bila je polaznik “Interpretativnog studija violine” prof. Dejana Mihailovića. Dobitnica je mnogih  nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a na prestižnom takmičenju „Talents for Europe“ u Slovačkoj (Dolny Kubin) 2022.god.dobitnica je titule Gran prix. 2015.godine svirala je prvi put kao solista s kamernim orkestrom „Sinfonieta“ pod rukovodstvom kompozitora i dirigenta  Aleksandra Vujića, koji joj je neposredno nakon ovog nastupa posvetio kompoziciju “Rondo”. Nastupala je kao solista sa Dečijom filharmonijom u Sava Centru i u Kombank Areni pod rukovodstvom prof.Ljubiše Jovanovića. Imala je solistički koncert u okviru BUNT festivala 2022.godine  u sali KNU. Nastupala je sa IMMA kameratom kao solista u dvorani Viktorija hola u Ženevi.

Program:

V. A. Mocart – Sonata za violinu i klavir br. 18 K 301, Ge-dur
Allegro con spirito
Allegro
J. S. Bah – Sonata za violinu solo br. 2 BWV 1003 a-mol
Andante
Allegro
N. Paganini – Sonatina e-mol Đurđica

Aleksić II godina

Katarina Hadži Antić – Tatić

L. van Betoven – sonata za violinu i klavir br. 7 op. 30
Allegro con brio
Adagio cantabile
Scherzo:Allegro
Finale: Allegro; Presto
P. I. Čajkovski – Vals Skerco

Tijana Nikolić IV godina

Katarina Hadži Antić – Tatić

L. van Beethoven – Violin Sonata No.5 in F major, op 24
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo Allegro molto
Rondo Allegro ma non troppo
C. Saint Seans :Introduction and rondo capriccioso

Nikola Božić IV godina

Katarina Hadži Antić – Tatić

N.Paganini-kapris br.13
J.S.Bah-Preludium iz E-dur partite
K.Štamic- koncert D-dur op.1, 1.stav (Allegro)

Anđela Josifoski, viola
Smilja Josifoski, klavir