„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – IRINA PEJOSKA, harfa

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

IRINA PEJOSKA, harfa

Subota, 23. decembar 2023. godine u 20 časova

Program: V. Pose, J. S. Bah, D. Skarlati, G. Fore, P. Hindemit, L. Spor

Irina

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

 

Irina Pejoska je rođena 10. novembra 2002. godine u Beogradu. Do sada je osvojila preko 20 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih je 12 prvih i 4 laureata. Sa svojih 16 godina upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovne profesorke dr. um. Milene Stanišić i redovne profesorke mr Ljiljane Nestorovske (dekanica fakulteta) na kome ostvaruje prosek 10,00. Ova mlada harfistkinja već duže vreme svojim radom i stvaralaštvom skreće pažnju stručne i umetničke javnosti na sebe.

Zbog svojih izuzetnih postignuća dobitnica je Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2020. godinu sa kvartetom harfi ”Nas četiri”. 2022. godine postaje stipendista Fondacije ”Dobar Glas”. Dobitnica je nagrade i priznanja Austrijskog kulturnog foruma 2020. godine i nagrade ”Rotari Distrikt” kluba. Irina je dobitnica Stipendije za izuzetno nadarene studente Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2021. godine kao i Dositejeve stipendije za osvojene rezultate za 2018. godinu. Kao umetnica koja je svestrana, znatiželjna i uvek otvorena za novu saradnju, sa kamernim ansmablom ”Agatos” dobitnica je nagrade ”Olivera Đurđević” za najbolji kamerni ansmabl Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Pobednica je audicije za orkestarsku akademiju u Toblahu (Italija).

Svojim koncertnim nastupima je obogatila našu i inostranu muzičku scenu. Kao solistkinja nastupala je ispred simfonijskog orkestra Filološko-muzičkog fakulteta u Kragujevcu, gudačkog orkestra ”Metamorfozis” na Međunarodnom festivalu harfe, sa orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu kao i sa orkestrom muzičke škole ”Stanković”. Do sada je imala solističke koncerte u Velikoj dvorani ”Zadužbine Ilije M. Kolarca”, ustanovi kulture ”Guarnerijus”, svečanoj sali muzičke škole ”Stanković”, koncertnoj dvorani glavnog grada Indonezije, izrazito respektabilnom i luksuznom resortu The Sundanese Cultural Village Paseban, Galeriji Matice Srba i iseljenika, Kulturnom centru Pančeva kao i u mnogim drugim eminentnim salama Srbije.

Irina se sa posebnim interesovanjem posvećuje istraživanju, eksperimentisanju i savlađivanju drugačije i inovativnije tehnike u izvođačkom pristupu harfi, na taj način ovaj instrument dodatno afirmiše istovremeno ga približavajući širokoj populaciji. Izdvajaju se njeni koncerti na Međunarodnom festivalu harfe na kojem je izvodila retka i premijerna dela, pored kojih je i imala multimedijalne koncerte. Projekat ”Moneove muzičke boje” je njen prvi projekat podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja na kome je održala 6 koncerata po Srbiji kao solista, i kao član kamernog ansambla. Nešto što je Irini posebno zanimljivo i interesantno jeste nov i drugačiji pristup harfi, kao i načine na koje je moguće ovaj instrument približiti široj populaciji. Odatle proizilazi njena potreba da u svoja harfistička izvođenja inkorporira različite aranžmane i da sarađuje sa izvođačima i kompozitorima koji neguju raznovrsne muzičke stilove.

Permanentno lično usavršavanje, kritičko preispitivanje i stalno traganje za novim i kvalitetnijim putevima način je koji dosledno primenjuje ostvarujući i svoj stvaralački stil, odakle proizilazi njeno bogato i aktivno pohađanje master kurseva kod eminentnih harfista kao što su Irina Cink (Švajcarska), Milda Agazarian (Rusija), Izabel Moreti (Francuska), Park Stikni (SAD), Silvan Blasel (Francuska), Joel von Lerber (Švajcarska), Olga Ševelevič (Rusija), Emanuela Del Sponti (Italija), Ijan Džons (Velika Britanija), Katerina Englikova (Češka), Klaudija Lučija Lamana (Italija), Kijara Pedreceti (Švajcarska), Diana Grubišić Ćirković (Hrvatska), red. prof. mr Ljiljana Nestorovska (dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu), Lenka Petrović (Srbija), kao i Međunarodnu letnju školu “HarpMasters” u Švajcarskoj i Mefunarodnu letnju školu ”MusicAlp“ u Francuskoj.

Program:
Wilhelm Posse: Etude No. 7
Domenico Skarlati: Sonata k466 i Sonata k113
Gabriel Fore: Impromptu No. 6, Op. 86
Johan Sebastian Bach: Toccata and Fugue in D Minor BWV 565
Paul Hindemith: Sonata for harp – Satz; Satz-Lebhaft; Satz-Lied
Luis Spohr: Fantasie c-moll, Op. 35