Svečano otvaranje 11. sezone „FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – LJUBO DIVAC, klavir

SVEČANO OTVARANJE 11. SEZONE CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU!

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

LJUBO DIVAC, klavir

Četvrtak, 06. oktobar 2022. godine u 20 časova

Program: A. Skrjabin, V. A. Mocart, M. Milojević, J. S. Bah

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

LjUBO DIVAC rođen je 1990. godine u Beogradu. Paralelno sa pohađanjem osnovne škole stekao je i osnovno muzičko obrazovanje u školi „Stanislav Binički“, svirajući u klasi prof. Ksenije Šijan. Muzičko usavršavanje nastavio je u srednjoj muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, koju je pohađao paralelno sa gimnazijom, u klasi prof. Siniše Radojčića. Tokom niže i srednje škole osvajao je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Od 2012. godine student je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir u klasi prof. Nataše Mitrović. U septembru 2016. godine završio je osnovne i upisao master studije, koje završava u septembru 2018. godine sa prosečnom ocenom 10,0. Nakon master studija završio je specijalističke studije na odseku za klavir, gde je trenutno student doktorskih studija.

U toku pijanističke karijere ostvario je zapažene rezultate, svirao je u mnogim renomiranim koncertnim dvoranama u Beogradu kao što su velika sala Kolarčeve zadužbine, galerija Kolarčeve zadužbine, galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, svečana sala Skupštine grada Beograda, sala Beogradske filharmonije, velika sala Studentskog kulturnog centra, Centar lepih umetnosti Gvarnerijus, galerija Artget-a, galerija Italijanskog centra za kulturu, sala Dečijeg kulturnog centra, atrium Narodne biblioteke i druge. Mnogi od ovih nastupa bili su solistički koncerti.

Učestvovao je i osvajao brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, uključujući prvu nagradu na prošlogodišnjem Sirmium music fest-u, prvu nagradu na 25. Međunarodnom takmičenju za mlade pijaniste – Šabac (2021), prvu nagradu na International Music Competition „Bonn and Salzburg“ Grand Prize Virtuoso (2021) i prvu nagradu na Natjecanju mladih glazbenika – Zagreb (2021) na kome je dobio i specijalnu nagradu za izvođenje Betovenove Sonate Op. 111.

U oktobru 2016. godine, oktobru 2019. godine i junu 2021. godine održao je solističke koncerte u galeriji Srpske Akademije Nauka i Umetnosti (SANU), a u decembru 2021. godine u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. U novembru 2019. izveo je Geršvinovu Rapsodiju u Plavom sa orkestrom Mladi Simfoničari pod dirigentskom palicom Jelene Miljević.
Dobitnik je nagrade Fakulteta muzičke umetnosti „Nevena Popović“ za najznačajnije umetničko ostvarenje u 2020. godini.

Paralelno sa studijama klavira, završio je osnovne i master studije na Građevinskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno student na završnoj godini doktorskih studija. Zaposlen je u internacionalnoj inženjerskoj kompaniji Stucky LTD.