„Resital srpskih tradicionalnih pesama“ – Srđan Asanović, etnomuzikolog

„Resital srpskih tradicionalnih pesama“

Srđan Asanović, etnomuzikolog

FB_IMG_1706798161769

Nedelja, 31. mart 2024. godine u 20 časova

Program: 

Oj, golube, moj golube, Marijo, deli, bela kumrijo, Bilbil pile, ne poj rano, Oj, devojče, često li me sanjaš, Simbil cveće, Preleteše ptice lastavice, Džanum, zađe slunce među dve planine, Razgranala grana jorgovana, Razbole se Lenče, Karanfil se na put sprema, Zapevala sojka ptica, Nišnu se zvezda niz vedro nebo, Ječam žnjela Kosovka devojka, More, na kraj sela, Damjan tanec vodi, Duni vetre sa banatske strane

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Srđan Asanović (1985) je sa najvišim ocenama završio osnovnu školu i osnovnu muzičku školu u Vrbasu, kao i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, gde se školovao na instrumentalnom odseku učeći sviranje klasične muzike na harmonici u klasi profesorice Nade Vještice, uglednog pedagoga svetske reputacije, kao i na odseku za teoriju muzike u klasi istaknutog muzičkog pedagoga, Danice Zubović. U toku školovanja u srednjoj školi dobitnik je priznanja na takmičenjima kako iz harmonike tako i iz solfeđa.
Studije na Katedri za etnomuzikologiju upisuje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je sa najvišom ocenom odbranio master rad naslovljen: „Muzički folklor Srba u Homolju kroz prizmu Svetlane Stević Vukosavljević“, u kojem je detaljno prikazan godišnji i životni ciklus Srba na ovom prostoru, sa prilogom od stotinu zabeleženih i transkribovanih muzičkih primera, od kojih je većina do tada bila nepoznata etnomuzikološkoj javnosti. Rad je nastao pod mentorstvom prof. dr Nicea Fracilea, redovnog profesora etnomuzikologije.
Još kao student objavio je veći broj etnomuzikoloških radova, prikaza i kritika iz oblasti etnomuzikologije.
Kao interpretator tradicionalnih pesama Srba i svetovne muzike Kornelija Stankovića koja pripada stvaralaštvu 19. veka na ovim prostorima, održao je više od stotinu resitala u brojnim gradovima Srbije kao i u inostranstvu. U Novom Sadu je održao koncerte u svim uglednim institucijama kulture kao i na međunarodnom festivalu „Egzit“, dok je u Beogradu imao privilegiju da koncertira više puta u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Galeriji Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, Svečanoj dvorani Skupštine grada (Stari dvor), na Velikoj sceni Ateljea 212, u Muzeju Narodnog pozorišta, potom u Kući Đure Jakšića, u Udruženju književnika Srbije, na festivalu „Muzika Klasika“ čiji je urednik dr Aleksandra Paladin, muzikolog.
Autor je mnogobrojnih projekata posvećenih prezentaciji i popularizaciji etnomuzikologije i učesnik na brojnim tribinama posvećenim muzičkom folkloru Srbije
Asanović posebno ističe nebrojena gostovanja na Radio-televiziji Srbije te u uglednim emisijama na Radio Beogradu kao što su „Susretanja“, „Od zlata jabuka“ i mnoge druge, u kojima se zalagao za afirmaciju muzičkog folklora Srba i etnomuzikologije uopšte.
Do sada je objavio tri kompakt-diska, koji su dobili izuzetne kritike u (etnomuzikološkoj) srpskoj/balkanskoj i svetskoj javnosti. Prvi, samostalni disk naslovljen: „Nišnu se zvezda niz vedro nebo“ (Novi Sad, 2011) publikovao je još kao student na osnovnim studijama iz etnomuzikologije, gde su tonski zabeležene interpretacije tradicionalnih pesama Srba u izvođenju Asanovića – recenzent izdanja bila je Svetlana Stević, dok su pozitivne kritike u vezi sa istim iskazali Evelin Tab (Evelyn Tubb) i Majkl Filds (Michael Fields), vodeći svetski stručnjaci za ranu muziku iz Velike Britanije, zatim drugi disk u saradnji sa pijanistkinjom Jasminom Janković, naslovljen: „Što se bore misli moje“ (Beograd, 2014) na kojem su snimljena svetovna dela Kornelija Stankovića iz 19. veka, za glas i klavir, od kojih su mnoga tom prilikom premijerno izvedena nakon dva veka od smrti našeg prvog školovanog kompozitora, pijaniste i horovođe (recenzent dr Aleksandra Paladin, muzikolog), kao i treći disk (Internet/elektronsko izdanje): „New Garden“ – tradicionalna muzika Balkana, u saradnji sa prstižnim muzičarima/kompozitorima Aleksandrom Vrebalov i Džonom Kingom/John King (New York), USA). Ovi snimci čuvaju se u Trajnom arhivu Radio Beograda, kao i brojni snimci tradicionalnih pesama Srba u interpretaciji Asanovića.
Dobitnik je uglednog priznanja Univerziteta u Novom Sadu za postignut izuzetan uspeh u toku studiranja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za etnomuzikologiju, dok mu je Fond za mlade talente iz Beograda dodelio prestižnu stipendiju kao jednom od hiljadu najboljih studenata u Srbiji.
Učesnik je međunarodnog Festivala tradicionalne muzike:“Ljubavna pesma kraj Dunava“ u Rumuniji u gradu Braila, gde je kao interpretator tradicionalnih pesama Srba osvojio treće mesto i tom prilikom učestvovao u zvaničnom programu festivala pod nazivom „Gala veče“ koji je emitovan na prvom programu Nacionalne televizije Rumunije.
Održao je veći broj koncerata i omaža, od kojih ističe resital tradicionalnih pesama Srba sa Kosova i Metohije u organizaciji Srpske Pravoslavne Crkve, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Pavla te omaže Kseniji Cicvarić, uglednoj interpretatorki izvornih pesama iz Crne Gore i multimedijalnoj umetnici, Kseniji Zečević, na Velikoj sceni Ateljea 212, gde je izveo autorsku monodramu posvećenu muzičkom, poetskom i proznom stvaralaštvu pomenute eminentne umetnice.
Živi i stvara u Beogradu.

Program:

1.Oj, golube, moj golube
2.Marijo, deli, bela kumrijo
3.Bilbil pile, ne poj rano
4.Oj, devojče, često li me sanjaš
5.Simbil cveće
6.Preleteše ptice lastavice
7.Džanum, zađe slunce među dve planine
8.Razgranala grana jorgovana
9.Razbole se Lenče
10.Karanfil se na put sprema
11.Zapevala sojka ptica
12.Nišnu se zvezda niz vedro nebo
13.Ječam žnjela Kosovka devojka
14.More, na kraj sela, Damjan tanec vodi
15.Duni vetre sa banatske strane