REPRIZA PREDSTAVE „OD RAJA DO BEZNJENICE“

ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA

POZORIŠNI KOMAD „OD RAJA DO BEZNJENICE“

PONOVO U GVARNERIJUSU!

Petak, 3. mart 2017. godine u 19 časova

Predstava govori o jednoj velikoj porodici čija zaostavština i danas pleni pažnju i poštovanje. Porodica Dunđerski iza sebe je ostavila ne samo materijalne vrednosti nego i one mnogo značajnije, duhovne. A jedna od važnih duhovnih tačaka njenog postojanja jeste i veliko prijateljstvo sa najvećim srpskim pesnikom – Lazom Kostićem. U toj porodici, Laza Kostić će naći i ljubav svog života – Lenku Dunđerski.

^496ADA7BE7359528963279FF9C89F38CF80B16DF5E6E7AED5F^pimgpsh_fullsize_distr

Uloge:

Jovana Radovanović kao Lenka Dunđerski

Ervin Hadžimurtezić kao Laza Kostić

Miodrag Petrović kao Lazar Dunđerski

Tekst i režija – Zoran Subotički.

„Od raja do beznjenice“ (beznjenica, kovanica Laze Kostića – život bez nje) je pozorišna drama o nesrećnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski.

Drama je postavljena kao trougao odnosa između – Laze i Lenke, Laze Kostića i Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca. Tekst je zasnovan na faktima, ali je daleko od hronike… U prvi plan je stavljena emocija koja povezuje ova tri lika. Otuda je reakcija publike emotivna, potresna. Niko nije ravnodušan, niti to može biti…

Predstava se igra isključivo u dvorcima, salonima i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja.

Nastala je na Fantastu, dvorcu Bogdana Dunđerskog, sa ciljem razvoja turizma i proširenja turističkih proizvoda opštine Bečej.

Predstava “Od raja do beznjenice” je sastavni deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih” čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine, u ovom njenom delu.

Projektom je predviđeno da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski.

BIOGRAFIJE

Zoran Subotički diplomirao je na Katedri za srpsku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je završio i postdiplomske studije i magistrirao na temi Poetika snova renesansne književnosti. Objavio je na desetine tekstova socio-kulturne i teorijske provenijencije u časopisima ex Jugoslavije, autor dve teorijske knjige: “Užas i lepota smeha – Poetika smeha Miloša Crnjanskog“ /Matica srpska, 1988./, „Snovi i kultura Renesanse“ /Svetovi, 2000./

Radio je u Kulturnom centru Novog Sada, bio organizator brojnih tribina, performansa, hepeninga, suorganizator festivala, među koje spada i Festival alternativnog teatra.

Više godina bio je na upravnim funkcijama Gradskog pozorišta Bečej.

Od 1989. do 2002. predaje Književnost Renesanse i baroka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na Državnom Univerzitetu u Milanu predaje 1992. godine.

Nakon svojevoljnog odlaska sa Fakulteta, posvećuje se politikama održivog razvoja lokalnih zajednica, inicijator i učesnik u brojnim projektima u sferi kulture, turizma, unapređenja prirodnog i humanog kapitala.

Osnivač je nevladine organizacije Lidernet – mreža lidera lokalnog održivog razvoja.

 OOC_3368

Miodrag Petrović

Prvak Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, rođen je 1954. godine u Loćiki (Jagodina). Završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1978. godine, u klasi Milenka Maričića. U Srpskom narodnom pozorištu zaposlen od septembra 1978. do aprila 1980. i od marta 1981. do danas.

Od septembra 2002. bio je upravnik SNP-a i ovu funkciju je obavljao do septembra 2003. Trenutno obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Drame SNP-a.

Igrao je u više od pedeset premijera i dvadesetak tv serija i filmova što je i poznato široj publici. Dobitnik je brojnih priznanja – dva puta najbolji glumac godine SNP-a, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije, više puta nagrada za najboljeg glumca na susretima profesionalnih pozorišta Vojvodine itd.

 OOC_3374

 Ervin Hadžimurtezić

Rođen je 1981. godine u Novoj Varoši. Diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2005. godine u klasi prof. Ljuboslava Majere i prof. Vide Ognjenović.

Ostvario preko trideset uloga u pozorištu u predstavama “Emigranti”, „Plastelin“, “Romeo i Julija”, “Maska”, “Backstage”, “Tri sestre”, „Ibi rogonja“, „Povodom galeba“, „Seobe“, „Perikle“, u filmovima “Da nije ljubavi ne bi svita bilo”, “Srce je mudrih u kući žalosnih”, „Heroji radničke klase“, serijama „Jagodići“,  „Vere i nevere“…

 SUBOTICAcom_13Feb2017_GradskakucaVelikavecnica_1155026

Jovana Radovanović

Rođena je u Novom Sadu 1992. godine. Studirala glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu u klasi Ivana Bekjareva. Za vreme osnovne i srednje škole bila je član Dečijeg i Omladinskog studija u Bečeju, kao i Kamerne scene Miroslav Antić iz Sente sa kojom je nastupala na brojnim festivalima.

Kao epizodista se pojavljuje u filmu „Pored Mene“ Stevana Filipovića i seriji „Urgentni centar“ Dejana Zečevića. U dečijoj predstavi „Gusari iz čarobne kutije“, u režiji Aleksandra Nikolića, igra Liliku. Pored glume bavi se organizacijom kulturnih događaja i član je kreativnog tima Studija glume „Charlie„.

Uloga Lenke Dunđerski u predstavi “Od raja do beznjenice” Zorana Subotičkog je njeno prvo, debitantsko, pozorišno ostvarenje.