RADIO BEOGRAD 2 I GVARNERIJUS PREDSTAVLJAJU CIKLUS KONCERATA: SEZONA MLADIH – BEOGRADSKI TRIO

RADIO BEOGRAD 2 I GVARNERIJUS PREDSTAVLJAJU

CIKLUS KONCERATA: SEZONA MLADIH

BEOGRADSKI TRIO

Dušan Panajotović, violina
Igor Dražević, klavir
Ivan Jarić, violončelo

RB_2_plakat__1__22_10_2023___1__2__

Utorak, 31. oktobar 2023. godine u 19 časova

Program: M. Raičković, M. Mihajlović, D. Gostuški

Ulaz je slobodan, uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

DIREKTAN PRENOS NA RADIO BEOGRADU 2!

Sa namerom da se očuva sećanje na istoimeni sastav koji su 1964. godine osnovali pijanista Andreja Preger, violinista Aleksandar Pavlović i violončelista Viktor Jakovčić, kao i sa idejom da se podstiče i promoviše stvaralaštvo srpskih kompozitora za ovaj sastav, u Beogradskom triju su se 2015. godine spojili vrsni umetnici – violinista Dušan Panajotović, pijanista Igor Dražević i violončelista Ivan Jarić.
Reč je o studentima doktorskih akademskih izvođačkih studija na FMU u Beogradu, koji su afirmisani izvođači savremene srpske muzike, prisutni na festivalima kao što su Međunarodna tribina kompozitora, KoMA (Koncerti mladih autora), Rosi fest, ReConstruction, u projektima (Rostrum+). Oni su i stalni saradnici na izvođenju studentskih ispitnih radova iz kompozicije. U okviru projekta Rostrum+ članovi ovog ansambla su nastupili 2018. godine u elitnoj Koncertnoj dvorani Palate lepih umetnosti „Bozar“ u Briselu, gde su izveli dela srpskih kompozitora. Učestvovali su i u koncertnoj seriji pod nazivom „Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji“ koju je organizovala Srpska akademija nauka i umetnosti 2020. i 2021. godine.
Koncertne sezone Beogradskog trija podržava i finansira Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije. Koncertnu seriju pod nazivom „Kamerna muzika Ivana Jevtića“ u 2019. godini finsirala i podržavala je Republika Srbija – Ministarstvo kulture i informisanja.
Beogradski trio je dobitnik prve nagrade na takmičenju savremene muzike Reconstruction 2 (2019) u kategoriji kamerna muzika. Ansambl je dobitnik nagrade „Najbolji mladi umetnik“ u 2021. godini koji dodeljuje revija „Muzika klasika“, kao i nagrade „Stanojlo Rajičić“, koju je za najuspešniji nastup u koncertnoj sezoni 2021/2022 dodelila Srpska akademija nauka i umetnosti.