PROMOCIJA ROMANA „ŽIVE ĆELIJE JOVANOVOG HRAMA“ MARICE JOSIMČEVIĆ

PROMOCIJA ROMANA

„ŽIVE ĆELIJE JOVANOVOG HRAMA“

MARICA JOSIMČEVIĆ

Sreda, 04. oktobar 2023. u 19 časova

celije-hrama

Učestvuju:

Marica Josimčević, autorka

dr Neda Mandić, filolog, pisac i kritičar

Predrag Todorović, slikar i pesnik

Zorica Jovanović, glumica

 

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije na:

info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

MARICA JOSIMČEVIĆ je rođena u Beogradu 1946. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu odsek za engleski jezik i književnost; španski jezik. Boravila je na studijskim putovanjima u SAD, Kolumbiji, Panami, Meksiku. Od 1980. godine ima status samostalnog umetnika, najpre kao književni prevodilac, a potom i kao književnik.

Roman „Žive ćelije Jovanovog hrama“ je napisan iz dva dela, prvi deo je o biblijskoj drami između Salome i Sv. Jovana Krstitelja, dok drugi deo predstavlja gradnju hrama i u njemu inicijatičke hodnje.

Prvi deo je veoma ozbiljan, daje novi i drugačiji pogled na samu dramu, ali sem toga prikazuje potonji, kroz vekove, odraz te drame prvenstveno o liku i delu same Salome u delima raznih umetnika (pisaca, slikara, kompozitora, dramskih pisaca, glumica). Taj prikaz je zapravo svojevrsna analiza njihovog stanja svesti i duha, koji je nizak i dkadentan, nadasve privučen senzacionalizmom kojeg zapravo nema, koji su oni svojom izopačenom maštom stvorili. U tom smislu, na momente, roman liči na male filosofske i simbolsko mitološke rasprave.

Drugi deo su inicijatičke hodnje kroz Hram-Čoveka, zapravo ženu (Veliku Mariju), gde je autorka spojila muziku, okultnu anatomiju i nauku. Drugi deo je veličanstven, prepun poezije i lepote.

„…inicijant može, ali ne mora da vidi okultnu funkciju ili značenje organa u kojem se nađe. Neko će videti, neko ne. Ono što je važno i presudno jeste da svojom frekvencijom pokrene frekvenciju organa i ako u tome uspe, pokreće se muzika kako organa, tako i vlastita koju u tom trenutku zajedno emituju. Tako dobijamo Hram koji svira!“ – Marica Josimčević, autorka

Dobitnica je sledećih priznanja za književno stvaralaštvo:

- Nagrada „Isidora Sekulić“ za knjigu pripovedaka „Put kože“ kao najbolje književno ostvarenje u 1988. godini, dodeljuje Skupština opštine Savski venac, Fond Isidore Sekulić;

- Nagrada „Stevan Pešić“ za knjigu pripovedaka „Put kože“ za 1988. godinu, dodeljuje Odbor Mesne zajednice Kovilj i AKUD „Laza Kostić“ iz Kovilja.