Promocija romana „Jedna od mnogih“ dr Talije Milošević

Promocija romana „Jedna od mnogih“ dr Talije Milošević 

pozivnica jedna od mnogih 1 (1)

Učestvuju:

dr Talija Milošević, autorka

Milica Cincar-Popović, urednica

Gordana Jočić, izdavač

Tamara Tomanović, glumica 

Subota, 21. septembar 2024. godine u 19 časova

Ulaz je slobodan.

Promocija romana „Jedna od mnogih“ dr Talije Milošević održaće se u subotu, 21. septembra u 19 sati u Ustanovi kulture Gvarnerijus (Džordža Vašintona 12). Osim autorke, o romanu „Jedna od mnogih“ govoriće: Milica Cincar-Popović, urednica i Gordana Jočić, izdavač. Odlomke iz romana čitaće glumica Tamara Tomanović. U muzičkom programu učestvuje plesačica iz Beat Street Dance Company. Postioce očekuje iznenađenje.

Roman dr Talije Milošević „Jedna od mnogih“ objavljen je u izdanju MediaSfere u ediciji Prva knjiga.

Dr Talija Milošević posvetila je  knjigu “Jedna od mnogih” svojoj baki, koja ju je naučila i ličnim primerom pokazala da je život – ljubav. U biografiji dr Milošević, ono što bi, gledano sa strane, možda izgledalo kao niz vrhunskih ali nasumičnih pobeda, ljubav povezuje u logičan, spontan tok – ranu mladost na Zvezdari, pod sankcijama; moderni ples i estradne nastupe sa Ksenijom Pajčin; doktorat summa com laude na prestižnom nemačkom univerzitetu; odgovornosti i duboke emocije unuke, kćerke, supruge, majke, ali i poslovne žene koja je naučnica i direktorka; i, autorku romana “Jedna od mnogih”.

Život vođen ljubavlju je ples, u kome je pogrešan korak samo onaj koji je – protiv ljubavi. To je tako jednostavna istina, koju je teško iskazati u navali sveprisutnih, pa čak i društveno prihvaćenih, lažnih vrednosti i kvazi motiva. To je ontološka istina, te je u romanu dr Milošević pokazuju boginje – Živa, Vesna, Lada i Morana. Staroslovenske boginje, jer one caruju prostorima na kojima autorka sazreva i poji se životnom mudrošću i inspiracijom.

Junakinje dr Talije Milošević su snažne, ali i nežne i blage, što autorka napominje u svom predgovoru. Kroz savladavanje životnih lekcija sa kojima se one suočavaju, predstavljena je suština žene, ali ne bilo koje, već one koja je boginja – pobednica. Zato je roman Jedna od mnogih knjiga o ženi, svedočanstvo o ljubavi i udžbenik srčanosti.

Dr Talija Milošević rođena je u Beogradu 1977. Godine. Odrasla je u umetničkoj porodici, uz oca akademskog slikara i majku fotografkinju, ali i uz veoma kretavinu baku šnajderku. Dali su joj ime po zaštitnici pozorišne umetnosti, grčkoj boginji i muzi Taliji i naučili da je inspiracija svuda oko nas i u nama, i da je introspekcija početak svakog stvaranja. Piše i čita od detinjstva, jer kroz priče uči o sebi; u svakoj, pronalazi sebe.

Živi u Minhenu, u koji je došla šest meseci nakon što je 2001. godine diplomirala na Katedri za biohemiju, na Hemijskom fakultetu PMF-a u Beogradu. Doktorirala je 2006. godine na Ludvig-Maksimilijan Univezitetu (Summa cum laude), a praktični deo disertacije uradila je na Odeljenju za eksperimentalnu dečiju kardiologiju u Nemačkom centru za srce, u Minhenu. Radi kao direktorka kliničke bezbednosti u firmi koja proizvodi biološke srčane zaliske. Kako kaže u Minhenu je “pronašla sebe, i napisala svoj prvi roman; na srpskom jeziku, jer domovina je uvek sa nama i u nama. Samo na maternjem jeziku, ja mogu da volim.“ .