Promocija knjige „Kredenac pun uzdaha“ Slađane Belko

Promocija knjige

„Kredenac pun uzdaha“ Slađane Belko

Subota, 04. decembar 2021. u 18 časova

Učestvuju:

Anka Stanojčić, moderator programa

Miodrag Radović, recezent

Aleksandar Kecman, dramski umetnik

Slađana Belko, autorka knjige

Organizatori:

Institut Belko i Ustanova Gvarnerius

Beogradske priče (Beograd provejava od prve do poslednje stranice) kojima obiluje ovaj rukopis jesu segmenti stvarnosti oneobičeni putem proze koja je direktna, koja gađa in medias res, koja ne okoliši, jer ona je uzbudljiva, prepuna obrta, događaja kojima smo zatečeni, kao naša junakinja pred šalterskim službenicima, prijateljima, neprijateljima, ljubavnicima, decom, kolegama, zakonitim ili nezakonim partnerima, centrom grada i periferijom, običnim i neobičnim ljudima, i sve je to svakodnevni svet koji ne svojom voljom srećemo, a koji pronalazimo u delu “Kredenac pun uzdaha”, a zapravo sve vreme provejava pokušaj autorke da se udalji i distancira od tog i takvog sveta uvodeći nas u sopstveni svet imaginacije i svemoguće ljubavi, koja je zapravo lajtmotiv celokupne ove proze, čija je kruna zapravo priča istoimena sa naslovom, gde dakle pronalazimo taj izgubljeni svet za kojim spisateljica traga i do koga dolazi putem reči, putem mašte, sećanja, i svega onoga što je relevantno, ali ne za te događaje nego za umetničko pripovedanje o čemu je autorica izgradila visoko sofisticiranu svest, te je uobličena drama postojanja dobila svoj umetnički odraz u ogledalu proze koja je pred nama.

foto Sladjana Belko

Rođena u porodici umetnika i profesora, odrasla uz muziku i lepu reč.

Majka dvojice sinova, jedan virtuoz na instrumentu, drugi čarobnjak na tastaturi.
Baka dvoje unučadi.
Zalutala u ekonomiju, ali sve što radi ona radi dobro. Tako i u karijeri postigla sve što je bilo moguće, sada troši penzionerske dane. Putuje, priča, piše ikone. Mesi unučićima kolače. I čita bajke.
Piše za sebe. I druge.

 

Tokom studentskih dana aktivno sarađivala i objavljivala u glasilima GE i Student. U profesionalnoj karijeri objavljivala radove u domaćim i međunarodnim časopisima iz oblasti ekonomije. Saradjivala u glasilima JKP Zelenilo i JAT-ovoj reviji.

Tokom poslednjih godina objavljivala eseje, putopise i kratke crtice na mrežama i portalima, u časopisima Balkanske vertikale, Beogradski krug kredom, Buktinja.
Dobitnik je nagrade za kratku priču KK Ivo Andrić.
Od 2018. aktivni je član Društva književnika Beograda i član društva književnika Kragujevca.
Do sada objavila dve knjige a u pripremi su nova zbirka poezija kao i roman vremeplov.