Promocija knjige poezije „Grebeni od kostiju“ Borisa Jovanovića Kastela

Promocija knjige poezije

Grebeni od kostiju

Borisa Jovanovića Kastela

Petak, 19. oktobar 2018. godine u 20 časova

40229422_224501478417840_6768334787334635520_n

Institut za razvoj humanističkih disciplina Belko iz Beograda u svojoj novopokrenutoj biblioteci Balkanski juvelir objavio je nedavno knjigu poezije Grebeni od kostiju crnogorskog i mediteranskog pesnika Borisa Jovanovića Kastela. U organizaciji Instituta Belko i Centra lepih umetnosti Gvarnerijus promocija ove knjige održaće se 19. oktobra (petak) u 20 sati u Beogradu, u svečanoj dvorani Centra lepih umetnosti Gvarnerijus. O knjizi će govoriti književnice Laura Barna i Aleksandra Grubor, prozaist Branislav Banković, urednica Slađana Belko i autor. Kastelove stihove čitaće glumac Aleksandar Kecman a veče će muzičkim nastupom ulepšati violista Luka Kosanović.

U pogovoru, Laura Barna o ovoj knjizi, između ostalog, zapisuje – Poezija Borisa Jovanovića Kastela pobija tvrdnje o definiciji umetničkog dela – pesme, jer njegova poezija razmeđava sintetisano, čak zadire i u strukturu, do suštine, ne bi li raspustila i odaslala vetrovima reči u sve pravce: istok, zapad, sever, jug, duvajući u sva vremena: prošlost, sadašnjost, budućnost, i ono četvrto, bezvremeno, kontemplativno stanje duha i egzistencijalne duhovnosti, metaforom sabijeno u Mediteran, zajedničku krv i limfu svih civilizacija, živo tkivo stihova pesmovne misli s porukom koju šume talasi: Hodočasnici sunca, besmrtni su. Besmrtni hodočasnici Sunca grade Grebene od kostiju, od besmrtnih stihova Borisa Jovanovića Kastela. (…). Pjesnik slutnjom dotiče pravi Mediteran – svoj ili ničiji i kao Odisej Kastel luta u potrazi za svojim Alefom i brojem Jedan – jer on je taj pesnik-dečak koji voli bombone sa ukusom morskih trava, i svoja porfirna slova neumorno ispisuje mastilom sipe. Književnica Zorica Joksimović naglašava da je Kastelo i ovdje, kao i u svojim prethodnim djelima,  vjeran svojoj mediteranskoj orijentaciji gradeći još jednom poetski suživot vodama Mediterana a spisateljica Slađana Belko, tvrdi da i ovom knjigom Kastel ispisuje slova za večnost.

Boris Jovanović Kastel dobitnik je svetske Pohvale za poeziju Nosside 2011. koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom Svetskog poetskog direktorijuma UNESCO-a u italijanskom gradu Ređo Kalabrija. Uređivao je časopis za književnost Ovdje (2000-2003). Eseje objavljivao niz godina u dnevniku Pobjeda. Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, poljski, češki, albanski, mađarski, makedonski, ukrajinski i slovenački jezik. Zastupljen je u Antologiji svetske poezije Nosside na italijanskom jeziku, Antologiji Mediteranske ljubavne poezije od najstarijih vremena do danas, Antologiji savremene slovenske poezije na slovenačkom jeziku, Antologiji crnogorske poezije na albanskom jeziku, Antologiji  južnoslovenske poezije Twoja chwila na poljskom jeziku, dvojezičnoj češko-engleskoj Antologiji savremene slovenske poezije Bludni korijeni (2015) objavljenoj na Univerzitetu Palackog u Olomoucu u Češkoj Republici koja se izučava na mnogim univerzitetima slavistike u Evropi i svetu, u prestižnoj Antologiji mediteranske poezije Mare Mare u kojoj svaka zemlja Mediterana ima po jednog predstavnika čija poezija je objavljena na italijanskom i maternjem jeziku autora, u Antologiji crnogorske poezije u ukrajinskom časopisu Vsesvit iz Kijeva, antologijama crnogorske poezije, antologijama poezije o vinu, ženi… Izabran je u trideset pesnika sveta učesnika VI Svetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. i 2014. godine.

boriskastel.wordpress.com