OBELEŽAVANJE JUBILEJA: 20 GODINA ROMANA PLAVA VEŽBANKA VLADISLAVA RADAKA

OBELEŽAVANJE JUBILEJA: 

DVADESET GODINA ROMANA

PLAVA VEŽBANKA

VLADISLAVA RADAKA

????????????????????????

Subota, 20. april 2024. godine u 19 časova

Učesnici:
Vladislav Radak
Jelena Nikolić
Milica Gvarilov
Učenice Gimnazije „Crnjanski“
Ovo je roman koji je objavljen pre dvadeset godina, u sebi čuva priče koje su obeležile jednu generaciju, poslednju koja je imala detinjstvo.
Vreme je promenilo sve, ali je pisana reč ostala netaknuta.

U subotu obeležavamo dvadesetogodišnjicu romana „Plava vežbanka“, autora Vladislava Radaka koji je u vreme objavljivanja romana išao u drugi razred gimnazije. Možda skromniji u poređenju sa njegovim kasnijim romanima – Noć Mrtvih snova (2009), Knjiga (2015), ali svakako bogat idejama koje istražuju odrastanje glavnog junaka zbog čega i danas ima relevantne poruke za mlade. Ovaj roman nam donosi autentičan  prikaz mladalačkih misli i borbi, istražujući složene teme odrastanja, snova i izazova kroz koje mladi ljudi prolaze.
Priča o junaku, njegovim težnjama, nadama, gubicima i porazima relevantna je u današnje vreme kada je potreba za razgovorom o ovakvim temama veća nego ikada. Deca se i dalje suočavaju sa izazovima odrastanja, kao što su prve ljubavi, ocene u školi i zahtevni roditelji. Međutim, čini se da prostor za takve teme i probleme nedostaje. 

Vladislavljev roman nas podstiče da pronađemo taj prostor i oslušnemo svoj unutrašnji glas, uprkos izazovima koje to nosi. On uspeva da nas vrati u vreme naše mladosti i podseti nas na slatke, ali i teške trenutke koje smo zaboravili. Odrastanje je ujedno i zaborav, ali ako nam je detinjstvo oduzeto pre nego što smo imali prilike da ga proživimo, gubimo najdragoceniji deo sebe koji nas oblikuje za budućnost.

Roman Plava vežbanka je bio u najužem izboru za knjigu godine za decu i mlade 2005 godine. U nekoliko beogradskih škola se obrađivao kao lektira po izboru učenika.