KREATIVNA MUZIČKA RADIONICA – TEMA PREDAVANJA: „KLAVIRSKI SVET SERGEJA RAHMANJINOVA“ (1873-1943)

PREDAVANJE „KLAVIRSKI SVET SERGEJA RAHMANJINOVA“ (1873-1943) 

POVODOM 150 GODINA OD ROĐENJA I 80 GODINA OD SMRTI KOMPOZITORA

sergej-rahmanjinov

Petak, 01. decembar 2023. godine u 19 časova

Ulaz je slobodan, uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta na: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

U sali Ustanove kulture Gvarnerijus, 01. decembra u 19 časova će biti održana kreativna muzička radionica na temu „Klavirski svet Sergeja Rahmanjinova“ (1873-1943). Predavanje će biti fokusirano na klavirski opus Sergeja Rahmanjinova kao težište njegovog muzičkog stvaralaštva, osvetljavajući ga u hronologiji nastanka, kontekstu vremena i kroz odabrane interpretacije XX veka. Pregled klavirskog opusa biće sagledan na presecima istorijskih i biografskih okolnosti koje su imale presudan uticaj na promene muzičkog jezika kompozitora, dok će poseban akcenat biti postavljen na pijanistički aspekt delovanja Rahmanjinova kao izvođača sopstvenih i ostvarenja drugih autora.

Kreativnu muzičku radionicu će održati Stefan Cvetković (1983.) koji je diplomirao i doktorirao na Odseku za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Profesionalno delovanje započinje kao Muzički urednik na Trećem programu Radio Beograda, a nastavlja na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, gde u zvanju docenta vodi kurseve Istorije i teorije pijanizma, Opšte i Nacionalne istorije muzike.

Centralno polje njegovog profesionalnog interesovanja je muzičko izvođaštvo sa fokusom na pijanističkoj praksi. Redovni je učesnik domaćih i međunarodnih naučnih skupova i autor radova objavljenih u publikacijama u zemlji i inostranstvu. Priređivač je zbornika „Muzika u odjecima kritike“ (2017) u izdanju Kolarčeve zadužbine i autor više članaka, leksikografskih odrednica, tekstova i kritika u domaćoj periodici. Saradnik je diskografskih kuća CPO i Sony Classical u svojstvu autora tekstova u knjižicama albuma, kao i Trećeg programa Radio Beograda na kojem realizuje različite tematske emisije i cikluse.

Dobitnik je nagrade iz fonda „Vlastimir Peričić” Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 2010. godine, kao i nagrade „Pavle Stefanović“ Udruženja kompozitora Srbije za muzičku esejistiku i kritiku za 2021. godinu. Član je redakcije časopisa „Mokranjac“, kao i Udruženja kompozitora Srbije, Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i Muzikološkog društva Srbije.