KONCERT TRIJA TRIPTIH

TRIO TRIPTIH

TATJANA STUPAK, klavir (Kipar/Rusija)

OLIVERA JAKOVLJEVIĆ RIALAS, violina (Kipar/Srbija)

DUŠAN STOJANOVIĆ, violončelo

Utorak, 5. decembar 2023. godine u 20 časova

IMG-20220423-WA0010

Program: A. Vivaldi, F. Mendelson, P. I. Čajkovski, F. Šopen, S. Malaškin, J. Jiruma, D. Šostakovič, G. Fore

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta na:

info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Tatiana Stupak (Rusija, Kipar), pijanistkinja  je svoje muzičko obrazovanje stekla u St. Petersburgu, prvo u specijalnoj školi pri državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, na kome je kasnije i nastavila studije, a od 2020. je započela usavršavanje i na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je više međunarodnih nagrada kao pijanistkinja i orguljašica. Od 2007. godine je stalno nastanjena na Kipru gde je do sada učestvovala na više od stotinu javnih nastupa, na klaviru i orguljama, kao solista i klavirski saradnik. Većina nastupa je bila u njenoj organizaciji, a mnogi su imali i humanitarni karakter. Godine 2018. je dobila nagradu za „Ruskinju godine u kulturi na Kipru“, a 2020. godine priznanje „20 najuspešnijih ljudi na Kipru“ u oblasti muzike. Osnivač je prve Ruske muzičke škole na Kipru – Muzička škola Tatiana Stupak “Tatiana Stupak School of Music”.  Tatiana Stupak je u januaru ove godine (2023.) ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je održala koncert na najvećoj nadmorskoj visini (vrh Akonkagva u Argentini). Tom prilikom je gospođa Stupak svirala program na ruskom narodnom instrumentu – gusli.

Olivera Jakovljević Rialas, violinistkinja, diplomirala je na Muzičkoj Akademiji u Beogradu, a potom nastavlja usavršavanje u Budimpešti na Franc List akademiji. Po završetku studija je radila kao profesor violine na Muzičkoj akademiji u Nišu. Olivera nastavlja uspešnu izvođačku karijeru svirajući u mnogim evropskim zemljama, Kini i Americi. Uporedo gradi i svoju pedagošku karijeru kao profesor violine na Long Island Conservatory (LIC), u Njujorku, SAD, od 2001. godine. Karijeru nastavlja na Kipru, od 2010. godine, gde nastupa u mnogim ansamblima, a takođe nastavlja i sa pedagoškim radom. Dobitnik je počasnog doktorata Instituta Roma, 2022. godine, za angažovanje u vaspitanju dece za izvođačku umetnost.

Dušan Stojanović, violončelista, je diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Stiče diplomu Koncertanta na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj. Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, a takođe je i prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Sv.Đorđa. Pojavljuje se kao solista na CD-u diskografske kuće MASCOM, a izdaje i dva CD-a sa kompozicijama za violončelo i klavir srpskih i francuskih kompozitora. Dušan Stojanović je od 2001. godine stalno zaposlen kao vođa deonice violončela i solo-čelista Simfonijskog orkestra RTS-a, a od 2018. godine je i solo čelista opere Madlenijanum.

Tatjana, Olivera i Dušan zajednički nastupaju kao Trio Triptih.
Triptih je umetničko delo koje je podeljeno u tri celine, prikačene jedna za drugu, koje mogu da se zatvore ili da budu izložene sve tri odjednom. Kada ovo primenimo u muzičkom izvođaštvu, možemo da shvatimo kao tri muzičara koji bogatu paletu individualnih emocija prelivaju u zajednički zvuk.

Program:

A. Vivaldi – Largo iz koncerta Zima
F. Mendelson – Molto Allegro iz Tria br.1 u d-moll -u
P. I. Čajkovski – Sentimentalni Valcer
P. I. Čajkovski – Maj (Iz Godišnjih doba op.37a)
P. I. Čajkovski – Melodija op. 42
F. Šopen – Etida br.5 op.10
S. Malaškin – Romansa
J. Jiruma – Kiss the Rain
D. Šostakovič – Valcer br.2
G. Fore – Posle sna