KONCERT SOPRANA MARIAM BATTISTELLI U GVARNERIJUSU!

Ustanova kulture Gvarnerijus u saradnji sa Jurijem Revičem predstavlja

MARIAM  BATISTELI, sopran 

(Mariam Battistelli, Italija/Etiopija)

Vladimir Stojnić, klavir

Ponedeljak, 25. septembar 2023. godine u 20 časova

Mariam-Battistelli-01

SALA USTANOVE KULTURE GVARNERIJUS

Karte su u prodaji u Ustanovi kulture Gvarnerijus, Džordža Vašingtona 12

Cena karte 500 dinara, informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Organizator koncerta: Ustanova kulture Gvarnerijus

https://www.mariambattistelli.com/

 

Međunarodno nagrađivani italijanski sopran Mariam Batisteli rođena je u Etiopiji. Njena karijera kreće vrtoglavom brzinom ka samom vrhu zahvaljujući ulozi Paža u operi „Rigoleto“, u kojoj je nastupila zajedno sa Plasidom Domingom i Ruđerom Rajmondijem.

Tokom studija u Centru Perfeccionament Plácido Domingo (Operski studio Palau de les Arts’) u Valensiji, debitovala je u brojnim ulogama, od kojih se izdvajaju Muzičar u Pučinijevj operi „Manon Lesko”, Statira u Vivaldijevom „Krunisanju Darija” i Judita u “Juditi Pobednici” (dirigovao Federiko Maria Sardeli i režirao Davide Livermor).

Nakon Mariaminog uspeha sa Muzičarem u operi „Manon Lesko”, pozvana je da snimi ovu ulogu zajedno sa tenorom Andreom Bočelijem (pod dirigentskom palicom Plasida Dominga), a nastupala je i na prestižnom koncertu Belcanto pod dirigentskom palicom Gregorija Kundea. Mariam je takođe imala svetsku premijeru u Kraljevskoj operi Muskat „Opera!“, pevajući Euridiku (Stiven Merkurio / Dejvid Livermor).

Dobitnica glavne nagrade na Međunarodnom takmičenju „Marija Kalas” u Veroni i Međunarodnom takmičenju „Franca Mattiucci, Mariam Batisteli je dobitnica i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pevača „Ottavio Ziino u Rimu. Nakon ovih trijumfa 2018. godine pozvana je da se pridruži Bečkoj državnoj operi, gde je ostala do leta 2020.godine. U Beču je debitovala kao Pamina (Kinder Zauberflöte), Pepeljuga (Pepeljuga / Alma Deutscher), Gretel (Hansel&Gretel / Humperdinck), Mizeta (La Boheme / Puccini), Đaneta (L’Elisir d’amore / Donizetti) i Barbarina (Le Nozze di Figaro / Mozart).

Nastupala je sa Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom radija ORF, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Filharmonijom Monte Karlo, Praškom i Hamburškom filharmonijom, i sa dirigentima Bičkovim, Mehtom, Gergijevim, Tilemanom, Fišerom…

Tokom sezone 2019/20 vratila se u Kraljevsku operu Muskat (peva Mizetu u Boemima) u koprodukciji sa Operom Monte Karlo, sa nastupima u Beču i Monte Karlu, a debitovala je i sa Hamburškom državnom operom.

NAJNOVIJA IZVOĐENJA: “Musiques en fêtes” na letnjem festivalu Choregies d’Orange;  “La bohème” u Milanskoj Skali  (Teatro alla Scala Milan) ; Mocartov Rekvijem sa Londonskom filharmonijom; “La bohème” u Tulonskoj operi; Norina u Don Paskvaleu sa Operskom kućom Glajndeborn, Skarlatijeva Grizelda na Festivalu „Della Valle d’Itria”; Karmen u Operskoj kući San Karlo u Napoliju; “Stabat Mater” Pergolezija u Novari; Arijadna na Naksosu na Festivalu „Della Valle d’Itria”; “La bohème” u Monte Karlu i Hamburgu.

PREDSTOJEĆI PROJEKTI: “Ljubavni napitak” u Glajndeborn Operi; “La bohème” u  Bunka Kaikan u Tokiju; Didona i Enej (Belinda) u operskoj kući “Teatro Comunale” u Bolonji; Mojsije u Egpitu (Amaltea) u Modeni i Pjaćenci.

 

Vladimir Stojnić diplomirao je klavir na FMU u Beogradu u klasi prof. Jasmine Gavrilović. U MŠ ,,Josip Slavenski’’ završio je teoretski i instrumentalni odsek – klavir u klasi prof. Marte Šurev. U toku studija osvojio je medalje na takmičenju Marija Kanals u Barseloni, bio finalista takmičenja Alessandro Casagrande u Terniju ( Italija) i dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća 1986. godine. Kao solista nastupao je u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi itd. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom , Simfonijskim orkestrom RTS-a , Vojni orkestrom ,, Stanislav Binički, Sofijskom filharmonijom..

Intenzivno se bavi kamernom muzikom, kao klavirski saradnik gudačima, duvačima i solo-pevačima. Posebno se ističu nastupi sa kvartetima ,,Elitta’’ i ,,Jazzzcal’’, gde sa našim eminentnim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu. Kao profesor klavira radio je u skoro svim eminentnijim Muzičkim školama u Beogradu, a kao klavirski saradnik radi već 26 godina. Za vreme rada u MŠ ,, Mokranjac’’ dobio je godišnju nagradu UMUS-a za pedagoška dostignuća mladih talenata. Na takmičenju solo-pevača ,, Nikola Cvejić’’ u Rumi tri puta je nagrađivan za najboljeg umetničkog saradnika. Vladimir Stojnić već duži niz godina uspešno sarađuje sa našim i inostranim operskim pevačima. Vladimir Stojnić 2001. godine osniva grupu ,, Odabrani za odabrane’’ posvećenu promociji mladih talenata u najeminentnijim salama Beograda, Srbije, kao i gostovanja u inostranstvu. Kroz ,, Odabrane’’ je prošlo blizu stotinu mladih umetnika solo-pevača, pijanista, gudača i solo-pevača,

Vladimir Stojnić živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za solo-pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti  u Beogradu.

Program:

• Quel guardo il cavaliere..so anch’io la virtù magica, Don Pasquale – G.Donizetti
• Casta diva, Norma – V.Bellini
• Je veux vivre, Roméo et Juliette – C.Gounod
• O mio bambino caro, Gianni Schicchi – G.Puccini
• Meine Lippen die küssen so heiß, Giuditra – Franz Lehár
• Musetta’s Walz, La Bohème – G.Puccini
• Danza Rossini, La Danza – G.Rossini
• I could have danced, My Fair lady
• Summertime, Porgy and Bess – G.Gershwin
• O sole mio, Eduardo di Capua