CIKLUS KONCERATA „JOVAN KOLUNDŽIJA PREDSTAVLJA“ – MARIJANA HUMETSKA, klavir

Ciklus koncerata

„Jovan Kolundžija predstavlja“

MARIJANA HUMETSKA, klavir

(Ukrajina)

Petak, 20. oktobar 2023. godine u 20 časova

photo_2022-11-08_09-01-58-683x1024

Program: V. Silvestrov, R. Šuman, L. Revucki, V. Runčak, M. Skorik

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:

 info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

 

Pijanistkinja Marijana Humetska, suosnivačica, umetnička direktorka i solistkinja Međunarodnog muzičkog festivala „Discovering Paderevski” u Ukrajini/Poljskoj, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na međunarodnim takmičenjima, kao što su: “Čajkovski” za mlade muzičare i “Diaghilev” u Moskvi, “Virtuosos“ u Sankt Peterburgu, “Dvarionas” u Viljnusu i “Honens” u Kalgariju (Kanada). Poljski predsednik Bronislav Komorovski odlikovao je Viteškim krstom ordena zasluga za Poljsku 2014. godine, nakon što je izvela Poljsku fantaziju za klavir i orkestar Ignacija Jana Paderevskog, na ličnom klaviru Paderevskog u Predsedničkoj palati u Varšavi. Dobitnica je i nagrada “Galaxie Rising Stars” Kanadske radiodifuzne korporacije, “Debut Young Artists Auditions” i “Marusia Yaworska” nagrade Univerziteta u Otavi, kao i profesionalne stipendije “Gaude Polonia” poljskog ministarstva kulture.

Nastupala je na prestižnim svetskim muzičkim festivalima, među kojima su Kuhmo (Finska), Rheingau (Nemačka), Tibor Varga (Švajcarska), Music at the Institute u Njujorku (SAD), Muzičko bijenale Zagreb (Hrvatska), Međunarodni muzički festival Nijagara (Kanada), Kvartet Šimanovski i prijatelji, Kiyv Music Fest, Festival savremene muzike Kontrasti, Virtuozi, Chamber Music Sessions i Bah-Fest (Ukrajina). Održala je koncerte u nekim od najpoznatijih svetskih koncertnih dvorana: u Velikoj i Rahmanjinovljevoj dvorani Moskovskog konzervatorijuma, dvorani Čajkovski u Moskvi, Stenvej dvorani i crkvi St. Martin-in-the-Field u Londonu, Kasinosaal u Vizbadenu, sali Žorž Enesku u Bukureštu, Kolarac u Beogradu, Glen Gould Studio u Torontu, Chapelle Historique u Montrealu i Ukrajinskim institutima u Njujorku i Čikagu.

Nastupala je sa Nacionalnim Simfonijskim orkestrom Ukrajine, Londonskim solistima, Ruskim Nacionalnim orkestrom, Festivalskim orkestrom Banf centra, orkestrom Kraljevskog muzičkog konzervatorijuma u ​​Torontu, Thirteen Strings (Kanada), temišvarskom Banatul Filharmonijom (Rumunija), Geminiani orkestrom (Italija), Lavovskom filharmonijom, Kamernim orkestrom Virtuozi Lavova, Simfonijskim orkestrom INSO-Lavov, Luganskom filharmonijom (Ukrajina), Žešovskom filharmonijom (Poljska).

Pored solističkih i orkestarskih nastupa, Humetska je veoma tražena i kao kamerni muzičar i umetnički saradnik. Sarađivala je sa umetnicima kao što su Jerži Maksimjuk, Ana-Marija Jopek, Viktorija Lukijanec, Jovan Kolundžija, Džefri Solov, Tomas Sanderling, Gari Kuleša, Vladimir Sirenko, Sajmon Stritfild, Šona Rolston, Lin Kuo, Rejčel Merser, Lori Fridman, Martin Oven, Džozef Mačerolo, Mirijam Konzen, Hoakin Valdepenas, Mark Skazinecki, Gudački kvartet Aviv, Gudački kvartet Tokai i Penderecki kvartet.

Rođena u Lavovu, u Ukrajini, Marijana Humetska diplomirala je na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, zatim na muzičkoj školi Glenn Gould u Torontu a master studije završila je na Lavovskoj Muzičkoj Akademiji. Radi na Fakultetu za klavir na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji u Lavovu i ima poziciju rezidencijalne solistkinje Lavovske filharmonije.

Program:

Valentin Silvestrov ( b.1937) – Kitsch music for piano

Robert Schumann (1810 – 1856) – Kreisleriana Op.16

Levko Revutsky (1889-1977) – The Song Op.17

Volodymyr Runchak (b.1960) – Homo Ludens II for piano

Myroslav Skoryk (1938-2020) – The Melody and the Dance