Koncert klavirskog dua GEMA DIBATISTA – MARILENA LISO – „SUVENIRI“ (Souvenirs)

„SUVENIRI“

(SOUVENIRS)

Koncert klavirskog dua 

GEMA DIBATISTA – MARILENA LISO (Italija)

 (GEMMA DIBATTISTA–MARILENA LISO) 

Subota, 22. april 2023. godine u 20 časova

Program: S. Barber, S. Cosentino, G. Gershwin

Capture

Capture

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta

info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Klavirski duo DIBATISTA – LISO (GEMMA DIBATTISTA–MARILENA LISO) privukao je pažnju publike i kritike izuzetnim kvalitetom harmonije u izvođenju.

Dibatista i Liso diplomirale su na konzervatorijumu “Niccolò Piccinni” u Bariju. Godine 1987. oformile su klavirski duo i u roku od nekoliko meseci pobrale nagrade na brojnim muzičkim takmičenjima: prve nagrade na „Stresa International Competition“, „A. Longo National Competition“, „Bardolino International Competition“, „AMA National Competition“. Duo je pohađao master klasove klavirske interpretacije kod eminentnih međunarodnih umetnika kao što su Š. Badura – Škoda, F. Sadra, M. Marvuli, S. Fjorentino, A. Lonkvih… Nastupaju u Italiji i inostrantranstvu i nailaze na veoma pozitivan prijem kod publike i kritičara, koji ističu „duboko samopouzdanje i interesantnu svestranost interpretacije“ i “ izvanrednu sposobnost da prenesu emocije kroz pažljivo i filološko muzičko istraživanje, kombinovano sa spontanošću i improvizacijom“. Duo intenzivno nastupa u formaciji klavir za četiri ruke, dva klavira i dva klavira i orkestar a njihov repertoar obuhvata muziku od baroka do savremene klasične muzike.

Ostvarile su izuzetno uspešne nastupe u inostranstvu: nastupale su u Moskvi i Klinu u Rusiji (u muzej-kući Čajkovskog gde su svirale na klaviru Čajkovskog), u Izmiru u Turskoj, Sevilji, Malagi i Vigu u Španiji, Kavali u Grčkoj, Krakovu u Poljskoj, i u svim važnim koncertnim dvoranama u Italiji. Nastupale su s „Oltenia“ filharmonijom u Krajovi u Rumuniji i s „Bari Metropolitan Symphony Orchestra“ u Bariju. Godine 2019. nastupale su u Španiji, Austriji, Grčkoj i Kini s veoma interesantnim programom za klavir četvororučno predstavljajući kompozicije italijanskih autora dvadesetog veka. Aktivno se bave istraživanjem repertoara za klavirski duo od Bahovih transkripcija sve do kompozicija koje povezuju klavirski duo s različitim kamernim formacijama, kao što su klavir i perkusije, klavir četvororučno, harmonika i glas (savremeni način doživljaja tanga). Duo je snimio CD „Ples i impresionizam u kompozicijama za klavir četvororučno“.

Gema Dibatista i Marilena Liso bave se i pedagoškim radom i predaju na odseku za klavir na konzervatorijumu “Niccolò Piccinni” u Bariju.