Koncert „Ars Uniques / Take Two“ – Vuk Petrović, saksofon, Luka Petrović, klavir, Jelena Bajić, klavir

KONCERT 

„ARS UNIQUES / TAKE TWO“

VUK PETROVIĆ, saksofon

LUKA PETROVIĆ, klavir

JELENA BAJIĆ, klavir

 Četvrtak, 23. mart 2023. godine u 20 časova

Program: P. Moris, F. Šopen, P. Kreston, R. Noda, F. List, A. Pjacola

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Saksofonista Vuk Petrović rođen je 2004. godine u Novom Sadu. Osnovnu muzičku školu Isidor Bajić završio je u klasi Zorana Kmicikevića. Tokom svog ranog školovanja nastupa sa ocem i bratom. Osvojio je prestižne nagrade na sledećim republičkim i regionalnim takmičenjima: Davorin Jenko – Beograd, 2015 – prva nagrada; 2016 – druga nagrada; 2018 – prva nagrada; FEMUS – Subotica, 2017 – prva nagrada; Republičko takmičenje – Beograd, 2017 – prva nagrada. Dobitnik je Vidovdanske nagrade grada Novog Sada 2018 godine. Srednju muzičku školu Isidor Bajić upisuje 2018. godine u klasi Zorana Kmicikevića. Postigao je izuzetne rezultate na sledećim republičkim i internacionalnim takmičenjima: International Moscov Music Competition, 2020 – prva nagrada; Danubia Talents, 2020 – prva nagrada; Republičko takmičenje – Beogradu, 2020 – prva nagrada; 2021 – prva nagrada; Muzičko proleće – Smederevo, 2021 – prva nagrada; Online Saxiana International competition – Pariz, 2021 – prva nagrada. Dobitnik je Vidovdanske nagrade 2021. godine. Išao je na usavršavanje kod profesora Gabora Bunforda na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, profesora Dejana Prešičeka na Akademiji za glasbu u Ljubljani i kod profesora Uve Plata i Gregorija Gejnera na majstorskom kursu koji je održan u Novom Sadu. Sa bratom, Lukom Petrovićem, osniva ansambl Take Two. Nastupali su u Svečanoj sali Matice srpske (Novi Sad, 2021), učestvovali su na Festivalu kamerne muzike (Novi Sad, 2021) i na Dortmund festivalu džez muzike (Novi Sad, 2021). U okviru projekta Balcandivo, postaje deo Kamernog trija (Slaven Balać – klarinet; Luka Petrović – klavir; Vuk Petrović – saksofon). Takođe, sarađuje sa horom Bajićevci slavuji, kao i sa gudačkim kvartetom i orkestrom Srednje muzičke škole Isidor Bajić. Na dosadašnjim nastupima, izdvajaju se nastupi u Sinagogi (Novi sad), Studiju M, Rektoratu (Novi Sad), Gradskoj kući (Novi Sad), Kulturnoj stanici Eđšeg, Kulturnoj stanici Svilara, Kulturnoj stanici Rumenka, Multimedijalnom centru (Novi Sad), Narodnom pozorištu u Somboru, Pozorište mladih u Novom Sadu, Svečanoj sali Matice srpske, Srpskom narodnom pozorištu, Svečanoj sali muzičke škole Isidor Bajić, galeriji Rajko Mamuzić. Vrlo rado nastupa na koncertima za dobrotvorne svrhe i sarađuje sa različitim udruženjima i institucijama: Kolo srpskih sestara, Ljubav vera nada, škola Milan Petović, Društvo za borbu protiv raka. Neretko nastupa ne televizijskim emisijama RTV-a, RTS-a, N1 (Šarenica; Prijatelji zauvek; Dobro jutro Vojvodino; Dobro u ljudima) i sarađuje sa festivalima Zmajeve dečije igre, Internacionalni festival uličnih svirača i Aplauz fest

Pijanista Luka Petrović student je treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke dr um. Biljane Gorunović. Dobitnik je prestižnih nagrada na sledećim takmičenjima: Festival Isidor Bajić (Novi Sad, 2016), Takmičenje mladih pijanista (Zrenjanin, 2018), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Šabac, 2019), Smotra talenata Srbije (Sremski Karlovci2019), Republičko takmičenje (Beograd, 2019), Festival slovenske muzike (Beograd, 2020), Međunarodno takmičenje mladih pijanista Vladimir V. Selivohin (Beograd, 2020)Za osvojene prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kamerni izvođač, dobio je nagradu Fondacije Dragice Nikolić (2020). Takođe, dobitnik je dve Vidovdanske nagrade grada Novog Sada (2019, 2020) i stipendije Melanije Bugarinović (2019, 2020, 2021). Učestvovao je na mnogim majstorskim kursevima izuzetnih izvođača, poput Morisija Martina, Rasela Hršfilda, Mikilja Sinkeviča, Vladimira Mlinarića, Mareka Šlezera i Ruben. Kao solistički izvođač, nastupao je u Narodnom pozorištu u Somboru, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Pozorištu mladih u Novom Sadu, Multimedijalnom centru Akademije umetnosti, Kulturnoj stanici Eđšeg, Kulturnoj stanici Svilara, Gradskoj kući u Novom Sadu, Sinagogi, Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, Galeriji Matice srpske, Matici srpskoj i Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Učestvovao je na projektu Novi Sad – Evropska prestonica kulture (Kulturna stanica Rumenka), na festivalu FENOK (Kikinda), festivalu Dunavski dijalozi – Festival savremene umetnosti u Galeriji likovnih umetnosti Rajka Mamuzića (Novi Sad) i na festivalu Dani Đure Jakšića – Liparske večeri (Srpska Crnja). Kao klavirski saradnik prati priznate operske umetnike, poput prof. Anastasiju Holc, prof. dr Senku Soldatović-Nedeljković, prvaka opere Srpskog narodnog pozorišta i tenora Sašu Petrovića. Na brojnim međunarodnim takmičenjima, kao što su Muzičko proleće (Smederevo, 2020), Međunarodno takmičenje (Moskva, 2020), Danubia Talents (Budimpešta, 2020), Adolf Saks (Svetsko takmičenje u Parizu, 2021), kao korepetitor prati brata, Vuka Petrovića. Dva puta je nastupao sa bratom i ocem, Sašom Petrovićem, u emisiji Prijatelji zauvek, a kasnije, na Festivalu kamerne muzike (Novi Sad, 2021) nastupao je sa bratom u okviru dua Take Two. Redovno gostuje na RTS, RTV i N1 televiziji.

Pijanistkinja Jelena Bajić je svoje školovanje započela u klasi prof. Bojane Doroslovački u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ Upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu kao najmlađi student u generaciji, na poziv profesorke Jokut Mihailović kod koje završava diplomske i magistarske studije. Doktorirala je 2021. godine u klasi profesora Ninoslava Živkovića na temu „Komparativni pristup izvođačkoj problematici u Sonati op.11 Roberta Šumana i Velikoj Sonati op.37 Petra Iljiča Čajkovskog”. U toku svog usavršavanja, imala je priliku da sarađuje sa Kemalom Gekićem, Nevenom Popović, M. L. Petrović, Ian Jones-om, David Westffal-om, Jurijem Kotom. Učestvovala je i osvajala nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Aktivna je kao solista i kao kamerni muzičar.
Jelena je nastupala u Nemačkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Italiji u okviru različitih manifestacija. Nastupala je na pijanističkim festivalima u zemlji i regionu: Peti Internacionalni festival kamerne muzike „Convivium Musicum”, „4th International Piano fest“- u Subotici, „Piano City”, „World Piano Conferenece“ u Novom Sadu, „Dani Vlade S. Miloševića 2018“ u Banja Luci, i dr. Bila je učesnik „International Summer Music Academy 2019“ u Kijevu gde se predstavila sa koncertom na Kijevskoj Muzičkoj akademiji R. M. Glijera. Nosilac je prve nagrade u kategoriji solo klavir na internacionalnom takmičenju „Premio Vittoria Caffe Riggeti“, Italija, 2012. Kratkotrajno se bavila i kompozitorskim radom. Izvodila je svoja autorska dela „Kataklizma“ i „Zvona“, na koncertima u zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, među kojima je i koncert kompozitora 20. veka. Jelena je u toku 2019. godine obeležila dvestagodišnjicu rođenja Klare Šuman nizom koncert – predavanja pod naslovom „Klari na dar“.
U toku studija osnovala je klavirski duo sa pijanistkinjom Julijom Bal, održavši nekoliko koncerata u cilju približavanja klasične muzike širem slušnom auditorijumu. Kao klavirski duo Jelena i Julija održale su niz nastupa humanitarnog i multimedijalnog karaktera. Takođe su imale priliku u više navrata da nastupe u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u okviru podijuma kamerne muzike. Jelena Bajić je ostvarila uspešnu saradnju i sa violinistom Mihalom Budinskim i violončelistom Vladimirom Pavlovićem. Učestvovala je u žiriju na takmičenjima uporednog klavira u zemlji i regionu. Snimala je za radio i televiziju Vojvodina kao i za radio Beograd.
Radila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju nastavnika veština za predmet uporedni klavir. Trenutno je zaposlena u muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu kao korepetitor na duvačkom odseku.