Izložba Miše Mihajla Kravceva „Kravcev u Plavom“

Izložba Miše Mihajla Kravceva

„Kravcev u Plavom“

Svečano otvaranje

Utorak, 17. novembar 2020. godine u 19 časova

Kolevka Bele Rase, Ulje na platnu 120x80

„Slike Miše Mihajla Kravceva predstavljaju sam život i mi svi bi trebalo da ih gledamo svakoga dana… „ profesor dr Đorđo Graso

Postavka će trajati do 1. decembra 2020.

Miša Mihajlo Kravcev pred izložbu 2019 bgd (1)Miša Mihajlo Kravcev, srpski slikar i književnik, rođen je u Beogradu, februara 1962. Još 1994. godine, na otvaranju njegove izložbe u Kući Đure Jakšića, Mirjana Živković, tadašnja urednica kulturne strane Politike, doajen naše likovne scene, rekla je da se radi o jednom potpuno autentičnom slikaru, koji se uporno drži svog sopstvenog stila.

Do sada je imao veliki broj samostalnih i zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu, od kojih su možda najznačajnije, ona već pomenuta u Kući Đure Jakšića, Kulturni centar 1992, Izložba u velikoj Sali Doma Vojske Srbije 2018 – od domaćih, a od inostranih, ona revijalna u Palati Zenobio, u sklopu 58-og Venecijanskog Bijenalea u Veneciji, u Stokholmu 1998. i Materi 2019. u sklopu manifestacije Kulturne prestonice Evrope, Veneciji, u sklopu Filmskog festivala 2020, kao i velika samostalna izložba u Milanu, u galeriji Persolja, 2019. godine.

Profesor dr Đorđo Graso, likovni kritičar, istoričar umetnosti i stalni selektor Venecijanskog Bijenala, na otvaranju Mišine izložbe u Milanu izjavio je:„Slike Miše Mihajla Kravceva predstavljaju sam život i mi svi bi trebalo da ih gledamo svakoga dana… „ .

Isti kritičar, nazvao ga je i jednim od stubova evropskog surrealizma danas, predstavljajući njegova dela na međunarodnoj licitaciji SKY TV-a, koja je prenošena uživo na istoj televiziji.

Maja Živanović, poznati likovni kritičar i esejista izjavila je između ostalog i sledeće, na otvaranju njegove velike samostalne izložbe u Velikoj Sali Doma Vojske Srbije, kada je posle 17 godina ponovo izlagao u svom rodnom Beogradu; „ Na domaćoj likovnoj sceni egzistira zaista veliki broj umetnika, ali su retki oni koji kontinuirano i predano grade svoj slikarski kredo na arhetipsko simbolističkim iskustvima….bilo da su u pitanju mitološka bića, animalni motivi ili antički mitovi. Tako svestran, afirmisan na likovnoj sceni, odnosno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih slikara, je Mihajlo Miša Kravcev. Ruskih korena i senzibiliteta, Miša je slikar neba, zemlje i vode, magičnih vizija pretočenih u zelene, plave i purpurne kolorističke reke. Od samih likovnih početaka, njegov opus je prožet snažnim simbolima koji nose slojevita značenja a ukorenjeni su duboko u tradicijama svih naroda.”

Pesma Mesečevog Povetarca, ulje na platnu 120x80

Tokom višedecenijskog stvaralačkog rada, stekao je zaista značajnu publiku i izložbe su mu uvek bile veoma dobro posećene.

Godine 2019. Dereta je izdala i veliku slikarsku ilustrovanu monografiju posvećenu delu Miše Mihajla Kravceva.

Kao književnik, objavio je tri naslova: Proleće jednog lava, Velmer, Raznosač ideja i Saga o Zvezdi.

Najveći uspeh kod čitalačke publike, kao i u medijima, privukla je novela Proleće jednog lava, u izdanju Derete 2016. godine. Baš kao i u slikarstvu, sve u vezi sa tom novelom bilo je veoma dobro ispraćeno od strane čitalaca, medija i publike, a ovo izdanje imalo je sjajnu promociju i na Sajmu knjiga u Beogradu.