Izložba „Če Gevara“ Ljubinke Šibe Fimić

Izložba

„ČE GEVARA“

Ljubinke Šibe Fimić

Ponedeljak, 30. oktobar 2017. godine u 19 časova

Ce-Gevara-27-09-2017-020„Kada se svetlost pretoči sa čovekovog lika i dela u večnost, i revoluciju potpisuje svojim životom, zaseje inspiracijama celu planetu i zaustavi vreme, onda je to trajni alibi za pravdu, za bolji život ljudi ma gde živeli. Za sve one koji su dali život na svanuća nad životom, neko je pisao romane, stvarao filmove, članke, fotografije, gde se izdvaja najveći majstor za sva vremena, Korda. A ja eto, nekim fluidom kosmosa, kaže se slučajno za 40 godina, i evo ovog oktobra, za 50 godina, za pomen Ernestu Če Gevari.“

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ljubinka Šiba Fimić

U ponedeljak, 30. oktobra 2017. godine (19č) svečano će biti otvorena izložba „Če Gevara“ naše poznate likovne umetnice i pesnikinje Ljubinke Šibe Fimić.

O Ljubinki Šibi Fimić…

Ljubinka Šiba Fimić, darovita srpska umetnica…

Nesvakidašnja energija koju je Ljubinka Šiba Fimić udahnula u svoja platna ne dozvoljava vam da izadjete iz ovekovečenog trenutka i vi, naprosto, ostajete tu za svagda živeći živote drugih naroda …Snagom imaginacije Ljubinke Šibe Fimić, da prizore iz svakodnevnog života, njene legende i značajne dogadjaje, pretoči u  slike, stičemo   snažan utisak  o čudesnoj pulsirajućoj snazi. Njene slike, su neka vrsta umetničkog putokaza, koji  kroz eksploziju  autorkinih osećanja, kolorit boja i raznovrsnu tematiku  dočaravaju druge zemlje. Ljubinka -Šiba Fimić je kroz svojih 50 izložbi, na međunarodnoj liniji, Jugoslavija, Poljska, Nemačka, Angola, Grčka, Angola, Rusija, Kuba, Kina… otkrila jedan svet, daleko od nas,  čudesan i zanimljiv, uvek interesantan. Svaka izložba Ljubinke – Šibe Fimić, otvara nove mogućnosti za razumevanje sveta jer su teme uvek jasno iskazivale vezu između realnog života – prirode, poezije i slikarstva. Sveukupno njeno stvaralaštvo moglo bi da se sažme u slogan ’’SPONE PRIJATELJSTVA’’. Poetičnost i simbolika sveta, osećaj nadčulnog značenja, nagoveštaj tajne ali i razrešenja, uz vatromet boja, svetlosti i snage – dočarava igru života koja je ozbiljna i sveprisutna. Jer, posmatranje slike nije samo estetski doživljaj već i posmatranje onog što se na prvi pogled ne vidi.

Slikarka je preokupirana magičnim pitanjima smisla ljudskog postojanja. Boje su putokaz i vodič, kao duga u kojoj tražimo opipljiv dokaz postojanja i mogućnost prolaska u druge dimenzije. Duga postoji, svetlost i boje su pred nama, a prelazak na drugu stranu je izbor i mogućnost naše duše. Na tom putu Šibinih slika konji nose svoje jahače u nagoveštaj večnosti. Kao simboli lepote i ponosa, dominiraju na platnima koja su pred nama. Konj je najplemenitija životinja i kao da oslikava stanje duše svojih jahača. Oni nisu deo priče, oni su priča sama u kojoj naglašena virtuoznost, poetičnost i simbolika kao spone prijateljstva nose poruke od Rusije do Južne Amerike, Afrike, Azije… jer Šibine slike su putovale i ostale kao deo kulturne baštine u Rusiji, Kini,Kubi, Angoli, Poljskoj… na meridijanima ljudske potrebe da ovu našu planetu prožmemo pravim vrednostima. Slike koje su ispred nas, iskričave poput vatrometa, uzbuđuju i razgaljuju dušu onih posmatrača za koje su naslikane. Ljubinka Šiba Fimić je najbolje, jednom prilikom, iskazala svoju potrebu da kroz boje i svetlost dodirne čovekovu dušu: ’’U ravni mogućeg činimo malo za ljudsko dobro, za mir koji nije dostupan na celoj planeti, i zato, još jedan dar neba sa svojih dlanova prenosim narodima sveta’’.

 Ce-Gevara-27-09-2017-020

LJUBINKA ŠIBA FIMIĆ je rođena 1944. u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje. Prva Ljubinkina izložba je bila 1987. godine, a do danas je bilo više od 50 samostalnih izložbi u Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Kubi, Kini, Nemačkoj i na Kipru.

Izdvaja projekte – izložbu „Put za Havanu“, posvećena revolucionarima Če Gevari i Fidelu Kastru, koja je posle Beograda predstavljena i u Havani, u kojoj se i danas nalazi. Autorka je tim povodom bila i gošća porodice Ernesta Če Gevare.

Veliki uspeh je doživela izložba slika „Kina“, koja je predstavljena u gradu Vuhanu (provincija Hubej, Kina) i koju je do sada videlo više od 40.000 posetilaca, a ostala je deo trajne postavke ovog muzeja.

Izložba „Dozivanje iz Angole“ je promovisana upravo u Gvarneriusu, u okviru obeležavanja dana kulture Angole, a obišla je sve zemlje sa portugalskog govornog područja.

Izložba posvećena Putinu, istovremeno je bila i dar predsedniku Putinu, koji se, dirnut ovim gestom, autorki i lično zahvalio.

U medijskim okvirima, o Šibi Fimić se piše kao o „neobičnoj autorki, sa prepoznatljivom igrom boja“, a njen stil je definisan kao „impresionizam koji dodiruje najdugotrajniji oblik stvaralaštva- realizam.“

Šiba Fimić piše i poeziju, a njene zbirke pesama su prevedene na četiri jezika.