„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – TRIO FIORI – Andrea Nikolić, Jana Janićijević i Nina Petrović

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

ANDREA NIKOLIĆ, flauta

JANA JANIĆIJEVIĆ, flauta

NINA PETROVIĆ, klavir

Subota, 26. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: Ć. Ćardi, I. Klark, K. Debisi

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Tro Fiori, kao kamerni sastav u klasi redovnog profesora Gorana Marinkovića, kontinuirano radi i nastupa od januara 2020. godine. Trio čine Andrea Nikolić, na master akademskim studijama u klasi redovnog profesora Gorana Marinkovića na smeru Kamerna muzika, Jana Janićijević na specijalističkim studijama  u klasi redovnog profesora Miomira Simonovića, smer Flauta, kao i Nina Petrović, pijanistkinja master akademskih studija u klasi redovne profesorke Marije Đukić.

Trio Fiori je imao zapažene nastupe u brojnim salama širom Srbije, kao što su velika sala zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski kulturni centar, Istorijski muzej, Narodni muzej i Italijanski kulturni centar. U okviru Festivala kamerne muzike u Novom Sadu (2020, 2021) nastupaju u kulturnom centru „Svilara“. Takođe, istaknute nastupe ostvaruju na koncertu u organizaciji Fondacije Branislav Nušić i udruženja Art Link, održanom u kući Branislava Nušića u okviru Dana evropske kulturne baštine i Art Link festivala, kao i na Belom dvoru, na humanitarnom koncertu u okviru gala donatorske večeri koju takođe organizuje udruženje Art Link pod pokroviteljstvom Fondacije za kulturu i obrazovanje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

U martu 2022. godine, Trio Fiori osvaja prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike „Olivera Đurđević“ u Beoradu.

Andrea Nikolić je rođena 1998. godine u Smederevu. Kada je imala samo šest godina, razvijajući muzikalnost kod Andree, eksperimentalnom metodom «po sluhu», na poprečnoj flauti sa njom je radio profesor Jovica Milošević.

Nakon toga, upisuje prvi razred Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu, u klasi profesora Daniele Milošević. Od drugog razreda, osnovno muzičko obrazovanje nastavlja u MŠ „Josip Slavenski“ u Beogradu. Srednju muzičku školu nastavlja u obe škole paralelno, u SMŠ “Kosta Manojlović“ u Smederevu na teoretskom odseku, a u SMŠ „Josip Slavenski“ na vokalnoinstrumentalnom – odsek flauta, u klasi prof Miomira Simonovića. Osnovne i master akademske studije završila u klasi istog profesora sa najvišim prosekom. Andrea je trenutno student Master akademskih studija na smeru Kamerna muzika u klasi prof dr Gorana Marinkovića.

U toku dosadašnjeg školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvojila je 35 prvih nagrada i 15 puta bila proglašena laureatom na najznačajnijim takmičenjima, kao što su Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, „Davorin Jenko“, „Petar Konjović“, Republičko takmičenje, „Takmičenje drvenih duvača“, „Tahir Kulenović“ i takmičenje u Padovi u Italiji. Andreini nastupi na takmičenjima, nisu samo zapaženi u solo disciplini već i u kamernoj muzici, gde je Andrea svirajući u raznim kamernim sastavima osvojila 6 laureata i jednu prvu nagradu na Republičkom takmičenju kamerne muzike.

Solističke koncerte, održala je u Smederevu, Požarevcu i tri, najznačajnija (2016. i 2017.godine) u galeriji Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, i 2019. u sali Gvarnerius u Beogradu. Učestvovala je na više majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu kod najeminentnijih profesora kao što su Peter Lukas Graf, Janoš Balint, Andraš Adorjan, Dejan Gavrić, Gergelji Itze, Kristina Fasbender, Matije Gauči-Ancelin, Anne-Katerine Haincman, Vinsent Lukas, Cezari Tračevski, Matej Zupan.

Jana Janićijević, rođena 1998. godine u Požarevcu. Završila je osnovnu muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u klasi prof Valentine Ilić i prva dva razreda srednje škole u klasi prof Karoline Sprečaković. U trećem razredu srednje škole prelazi u školu „Josif Marinković“ u Beogradu, u klasi prof Marine Nenadović. Srednju školu je završila koa đak generacije. Osnovne I master akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti, na odseku flauta, u klasi redovnog profesora Miomira Simonovića. Trenutno je na specijalističkim studijama u klasi istog profesora. Tokom školovanja je učestvovala na svim istaknutim takmičenjima u zemlji: Međunarodno takmičenje Davorin Jenko-Beograd, Susreti flautista Tahir Kulenović-Valjevo, Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola-Beograd, Međunarodno takmičenje Anton Eberst-Novi Sad, Međunarodno takmičenje drvenih duvača-Požarevac; na kojima je osvajala brojne nagrade. Aktivno učestvuje u koncertnom repertoaru Fakulteta, kao solo, kamerni i orkestarski izvođač. Usavršavala se kod profesora Dejana Gavrića, Mateja Zupana, Vensan Luka, Manuel Morales Fernandeza, Nataše Paklar.

Nina Petrović je rođena 2000. godine u Beogradu. Sa šest godina upisuje Muzičku školu „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu, gde završava osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Elene Šever. Takođe, paralelno sa srednjom muzičkom školom, završava i prirodno-matematički smer gimnazije, Osnovne akademske studije upisuje 2018. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Marije Đukić.

U toku školovanja je osvojila brojne nagrade na takmičenjima iz klavira, ali i kamerne muzike i teoretskih predmeta, među kojima se izdvajaju Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ i Festival slovenske muzike. U avgustu 2019. godine učestvuje na Bacewicz International Summer Music Academy (BISMA) u Poljskoj, gde je imala priliku da radi sa istaknutim pedagozima, kao što su Jacques Rouvier, Ilya Maximov i Jianing Kong. Pored toga,  pohađala je majstorske kurseve kod brojnih profesora u zemlji i inostranstvu, kao što su Zuzanna Niederdorfer, Giuseppe Albanese, Tamilla Guliyeva, Jokut Mihailović, Lidija Stanković, Rita Kinka, David Westfall, Ruben Dalibaltayan and Aleksandar Sinčuk.

Kao solista i član kamernih sastava, nastupala je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju Festival „Ohridsko leto“, Artlink festival, Beogradski Šopen fest, Festival studenata umetnosti (Festum) i Festival kamerne muzike u Novom Sadu. Za ostvarena postignuća u 2015, 2016 i 2017. godini dobija nagradu „Dositeja“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.