SVEČANO OTVARANJE 8. SEZONE „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – STEVAN KARANAC, tenor

SVEČANO OTVARANJE 8. SEZONE CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

STEVAN KARANAC, tenor

MILICA ILIĆ, klavir

Subota, 25. maj 2019. u 20 časova

Program: scene iz opera Don Pasquale, Donicetija, La bohème, Pučinija, Rigoletto i La traviata,  Verdija

Gosti koncerta: 

Katarina Radovanović, sopran
Isidora Stevanović, sopran
Marija Čuposki, sopran
Evgenija Jeremić, sopran

Ulaz je slobodan.

Talente podržavaju: Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd

U subotu, 25. maja, sa početkom u 20 časova, koncertom izuzetnog mladog tenora Stevana Karanca, svečano ćemo otvoriti osmu sezonu ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu! Na programu koncerta su scene iz opera Don Pasquale, Donicetija, La bohème, Pučinija, Rigoletto i La traviata,  Verdija koje će Stevan Karanc izvesti uz klavirsku saradnju Milice Ilić a na sceni će mu se pridružiti gošće koncerta, soprani Katarina Radovanović, Isidora Stevanović, Marija Čuposki i Evgenija Jeremić. 

Ciklus koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ pokrenut je 2012. godine, sa ciljem da najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu predstave javnosti svoj talenat i vrhunska dostignuća kao i da se skrene pažnja publike i medija na njihove uspehe. Učesnici ovog ciklusa su studenti osnovnih akademskih, master i doktorskih studija FMU, koji su tokom školovanja ostvarili vrhunske rezultate i istakli se kao najbolji. Do kraja godine, na 20 koncerata, nastupiće više od 35 mladih umetnika a ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan.

Stevan Karanac muzičko obrazovanje započinje 2009. godine u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“, u Kragujevcu, u klasi prof. Lidije Jevremović Sofije, a po Individualnom obrazovnom planu i kao stipendista Fonda za mlade talente, 2014. godine završava srednju muzičku školu.
Iste godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, i 2018. godine osnovne studije završava u klasi profesora Nikole Mijailovića, gde iste godine nastavlja i master studije solo pevanja. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Katedra za solo pevanje dodeljuju mu nagradu iz fonda „Jelena Mihajlović – najboljem studentu studijskog programa za solo pevanje u akademskoj godini 2016/17“.
Kao aktivni takmičar na regionalnim i internacionalnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvaja brojne prve nagrade i nagrade laureata. Pohađao je brojne majstorske kurseve renomiranih operskih solista i reditelja. Završio je kurs operskog studija „Borislav Popović“, Narodnog pozorišta u Beogradu.
Operski repertoar isprva gradi ulogama u adaptiranim verzijama opera, kao i na operskim radionicama: Vladimir Lenski, iz opere „Evgenije Onjegin“, P.I. Čajkovski, Nemorino, u adaptiranoj verziji opere „Ljubavni napitak“, Gaetana Donicetija, Opere i teatra Madlenianum, kao i u ulogama u produkciji Operosa festivala: Tibald, „Romeo i Julija“, Šarl Guno(Crna Gora) i Mengone, „Apotekar“, Jozef Hajdn.
U Narodnom pozorištu u Beogradu od 2014. godinenastupa u preko deset malih uloga, a potom operski repertoar gradi i ulogama prvog faha, neretko i u drugim teatrima u Evropi.
Posebno interesovanje pokazuje za operski opus Volfganga Amadeusa Mocarta izvodivši uloge: Bastijen iz opere „Bastijen i Bastijena“ (Narodno pozorište u Beogradu),Tito iz opere „Titusovo milosrđe“ (Operosa studio), Tamino, „Čarobna frula“, (Narodno pozorište u Beogradu- na srpskom jeziku, Hrvatsko narodno pozorište u Osijeku – koncertna verzija na nemačkom jeziku),Don Otavio, „Don Đovani“ (Pfefferberg Theater, Berlin, Nemačka, potom i Narodno pozorište u Beogradu u saradnji sa Operom i teatrom Madlenianum, kao i u GIPAC-ovim produkcijama – Kombank dvorana 2018. i UK Vuk Karadžić 2019.godine), Ferando, „Tako čine sve“ (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu).
Osim u Mocartovim tenorskim ulogama, ostvaruje se i u ulogama drugih kompozitora: Ernesto, „Don Paskvale“, Gaetano Doniceti (Narodno pozorište u Beogradu),Vojvoda od Mantove, „Rigoleto“, Đuzepe Verdi (Pfefferberg Theater, Berlin, Nemačka), Rinučo, „Đani Skiki“, Đakomo Pučini (Opera Pannonica, Osijek, Hrvatska),Rodolfo„Boemi“, Đakomo pučini (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 2018. i Narodno pozorište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 2019.godine)i Alfredo, „Travijata“, Đuzepe Verdi ( Narodno pozorište u Beogradu). Do kraja kalendarske godine u planu je debi u ulogama Don José, „Karmen“, Bizea (Sulz am Neckar, Nemačka), Edgardo „Lucija od Lamermura“, Donicetija i Faust (Faust), Gunoa (Srbija).
Koncertni repertoar gradi tenorskim ulogama iz oratorijuma i kantata: „Requiem“, W.A. Mozart; „9. Sinfonie“, Ludwig van Beethoven, „Carmina Burana“, Carl Orf; „Magnificat“, J.S. Bach; „Membra Jesu Nostri“, D. Buxtehude; „Dixit Dominus“, G.F Händel.
Prvi solistički koncert izvodi 2013.godine u Kragujevcu, nakog čega slede i koncertni nastupi u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Nemačkoj…
Prvi solistički koncert u Beogradu ostvaruje 2018.godine, kao pobednik takmičenja „Lazar Jovanović“, kada na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz orkestar Beogradski simfoničari i maestra Radana Jovanovića na koncertu „Četiri temperamenta“ premijerno izvodi i svoje aranžmane za dve solo pesme Miloja Milojevića, najavivši rad na aranžiranju njegovog ciklusa pesama „Pred veličanstvom prirode“; budući da je prošlogodišnji dobitnik Grand Prix nagrade na kursu Oper Oder Spree u Beeskow-u, Nemačka, kao i dobitnik nagrade publike za najbolje izvođenje nemačkog lida, na ovom koncertu izveo je i Šubertovu solo pesmu Erlkönigu svojoj obradi Berliozovog aranžmana za orkestar i glas, a premijerno je u Srbiji na tom koncertu izvedena i simfonija „Četiri temperamenta“, Karla Nilsena.
Jedan je od osnivača Youkali tria, sa kojim ostvaruje brojne nastupe sa ciljem da opersku umetnost približi publici.
Za više informacija posetite www.stevankaranac.com