„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – koncert gitarista MARIJE GRUJIĆ i BORISA POPOVIĆA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

MARIJA GRUJIĆ, gitara

BORIS POPOVIĆ, gitara

Subota, 27. novembar 2021. godine u 19 časova

Program: J. S. Bah, A. Hose, A. Tansman, M. M. Ponce, K. Domenikoni

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne:

info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Marija Grujić rođena je 29.7.1999. godine u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje započinje sa devet godina u OMŠ „Vatroslav Lisinski“, u klasi profesora Dragana Petrovića. Završava uporedo vokalno-instrumentalni i teoretski odsek u SMŠ „Vatroslav Lisinski“ radeći sa profesorima Aleksandrom Hadži-Đorđevićem, Sofijom Mihailović i Amaliom Miler. Tokom srednje škole upisuje i odsek za ranu muziku u SMŠ „Josip Slavenski“, u klasi profesora Darka Karajića. Trenutno je student četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića.

Marija je proglašena za đaka generacije dva puta, nakon osnovne ali i nakon srednje muzičke škole. Dobitnik je mnogih stipendija kao što su Dositejeva stipendija, EuroStrings, Fondacija „Evro za znanje“ itd. Više puta dobila je nagradu Opštine Čukarica za jednog od najuspešnijih učenika u oblasti umetnosti. Usavršavala se na majstorskim radionicama kod eminentnih profesora kao što su Nikita Koškin, Kostas Kociolis, Alvaro Pieri, Anielo Deziderio, Dušan Bogdanović, Zoran Dukić, Aleksandar Svete i mnogi drugi. Tokom školovanja nastupala je u salama kao što su SANU, KOC, sala Beogradske filharmonije, Etnografski muzej, Galerija Progres, Atrijum Narodnog muzeja itd.

Dobitnica je mnogih nagrada kako u solo tako i u kategoriji kamerne muzike. Najznačajnije nagrade su prva nagrada na Gitar Art Festivalu 2009. godine, druga nagrada na takmičenju Ana Amalia u Vajmaru u Nemačkoj 2013. godine, druga nagrada na Gitar Art Festivalu 2014. godine, prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2010, 2016. i 2018. godine, druga nagrada na Sarajevo internacionalnom takmičenju u Bosni i Hercegovini 2018. godine itd.

Boris Popović je rođen 16.08.2000. godine u Banja Luci. U školskoj 2018/19 godini završava svoje srednjoškolsko obrazovanje u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banja Luci u klasi profesorice Ljiljane Milić u čijoj klasi je završio i Osnovnu muzičku školu. Usavršavao se kod eminentnih gitarista, među kojima su: Zoran Krajišnik, Anders Miolin, Gabriel Bianco, Srđan Tošić, Paolo Pegoraro, Pepe Romero, Sergio Assad, Lukasz Kuropaczewski,…

Učestvovao je na preko deset međunarodnih i republičkih takmičenja na kojima je ostvario zapažene rezultate. Neke od najznačajnijih nagrada su: drugo mjesto (prvo nije dodijeljeno) na Sarajevo Internacional Guitar Festu 2019. godine u kategoriji do 22 godine; četvrto mjesto u finalnoj etapi na Guitar Art Festival – u u Beogradu; treće mjesto na Zagreb Guitar Festu 2017. godine; treće mjesto na Guitar United Fest – u u Istočnom Sarajevu 2017. godine; Druga nagrada na Omiš guitar Festu 2017 godine; Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju 2016 i 2014 godine.

Tokom školovanja je imao tri solistička koncerta u Banja Luci, te je učestvovao na brojnim nastupima i koncertima kako u zemlji tako i inostranstvu.

Svoje školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića.