„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – GUDAČKI KVARTET „MERAKI“ I KVARTET „BRASS ART“

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

GUDAČKI KVARTET „MERAKI“

Violeta Ćirić, violina

Nada Šarković, violina

Ena Vaganek, viola

Magdalena Matić, violončelo

Program: L.v. Betoven, D. Despić

KVARTET „BRASS ART“

Matija Ranković, truba

David Surdanović, truba

Aleksandar Pešić, trombon

Milun Mitić, bas trombon

Program: T. Susato, P. Hindemit, K. Norton

Petak, 26. novembar 2021. godine u 19 časova

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne:

info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Gudački kvartet Meraki osnovale su Violeta Ćirić, Nada Šarković – violine, Ena Vaganek – viola i Magdalena Matić – violončelo 2020. godine. Iako mlad ansambl, od svog osnivanja do danas, Meraki kvartet je održao veliki broj nastupa u Srbiji kako na pojedinačnim koncertima, tako i u okviru više festivala. Pored koncerata u Beogradu (SKC, UK Parobrod, Jevrejska opština, Društveni centar KROV, itd.) i Kragujevcu (Galerija Narodnog muzeja) kvartet je nastupio i na manifestaciji ARLEMM u Beogradu, kao i u okviru samog ARLEMM festivala u Arilju, gde je kao dobitnik stipendije imao čast da se usavršava na masterklasu kod profesora Katarine Popović I Emilija Percana. Meraki kvartet je učestvovao i na Festivalu kamerne muzike (Novi Sad) u okviru koncerta Mladi talenti. Od strane Katedre za kamernu muziku, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kvartet je nagrađen koncertom u okviru ciklusa FMU I Gvarnerijus nagrađuju koji će se održati u novembru. Pored već pomenutih, Meraki kvartet se do sada usavršavao kod pedagoga Nataše Petrović, Mirjane Nešković i Tomaša Pokšivinjskog. Članice ansambla trenutno su studenti master studija za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Katarine Popović.

Violeta Ćirić je rođena 1994. godine u Beogradu. Nižu i srednju muzičku školu je završila u MŠ „Davorin Jenko“ u Beogradu, u klasi profesorke Marije Kovačević. Tokom svog školovanja je, kao solista i kao član kamernog ansambla, išla na razna republička i međunarodna takmičenja na kojima je osvajala mnogobrojne nagrade. Nastupala je kao član raznih simfonijskih i kamernih orkestara: Nacionalni orkestar mladih, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, Beogradski simfoničari, Simfonijski orkestar BENSO, Simfonijski orkestar FMU, Gudački orkestar Metamorphosis, Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie, International Prodigy Orchestra and Choir, Internationale Junge Orchesterakademie, Beogradska filharmonija. Radila je sa eminentnim violinistima kao što su Tatiana Balashova, Ye-Eun Choi, Stefan Milenković i Suyoen Kim. Na polju kamerne muzike radila je sa Katarinom Popović, Ladislavom Mezeiem, Mirjanom Nešković, Jasnom Tucović itd. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na gudačkom odseku, u klasi prof. Marije Misite.
Trenutno je član ’Meraki’ kvarteta i zaposlena je kao nastavnik violine u MŠ „Davorin Jenko“.

Nada Šarković je rođena u Kosovskoj Mitrovici 1996. godine gde stiče osnovno muzičko obrazovanje na odseku za violinu muzičke škole „Miodrag Vasiljević“. Školovanje nastavlja u srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, u klasi prof. Zorice Kukin. Prvi ciklus studija, u svojstvu redovnog studenta, završila je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na odseku za violinu u klasi prof. mr Ivana Otaševića.
Tokom studija bila je nosilac ERASMUS stipendije i usavršavala se na Konzervatorijumu “Giuseppe Tartini ” u Trstu (Italija) u klasi prof. Diane Mustee. Kao solista, usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Gorana Kentere (Srbija), Valerija Sokolova (Ukrajina), Jozefa Špačeka (Češka), Fedora Rudina i Krištofa Baratija.
Tokom školovanja nastupala je na mnogim takmičenjima, koncertima, seminarima i drugim kulturim manifestacijama. U okviru koncertnih aktivnosti nastupala je na koncertnim podijumima Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Kine. Kao član orkestra učesnica je festivala „Musica riva“ (Italija), „Kapos fest“ (Mađarska), „ArtLink“ (Beograd), Internacioalnog muzičkog festivala mladih u Bratislavi (Slovačka), i festivala „Strings“ (Srbija). Član je Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ (Beograd), Srpske omladinske filharmonije „Naissus“ (Niš), Kamernog orkestra „Strings“ (Leskovac), Banjalučke filharmonije (Banja Luka, BIH), orkestra „Camerata Potemkin“ i ansambla „Dominant“ u Trstu, te orkestra „DocLive“ sa kojim je nastupala 2019. godine u okviru redovne koncerte sezone i turneje u Kini.
Trenutno je student Master studija violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr Marije Špengler.

Ena Vaganek je rođena 1997. godine u Beogradu. Sa 9 godina upisuje Muzičku školu „Stanković“ ,odsek violina, u klasi Danice Đukić. U srednjoj školi prelazi na violu,u klasi Tanje Petrović. U orkestru je bila vođa sekcije, i sarađivala sa kompozitorom Aleksandrom Simićem. Takođe, sarađivala je sa orkestrom iz Norveške – „Trondheim JuniorSoloist“. Osvajala je nagrade na takmičenjima (Sremska Mitrovica -„String fest“, Ub – „Internacionalni festival Muzičke škole Petar Stojanović“ , Valjevo – „Zlatne Stepenice“..itd).
Nakon srednje škole, upisuje Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, u klasi profesora Saše Mirkovića. Za vreme fakulteta, imala je veliki broj nastupa kako solo, tako i u kamernoj muzici i sa orkestrima. Trenutno je na master studijama viole, na Filoško-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi prof. Nataše Petrović i na master studijama kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Katarine Popović. Radila je sa istaknutim violistima, kao što su: Dejan Mlađenović, Nataša Petrović, Saša Mirković, Nemanja Marjanović (Srbija), Lazar Miletić (Srbija/ Norveška), HåkanOlsson (Švedska), Dariusz Korcz (Poljska), Gunnhild Oddbjørnsdatter Nordahl (Norveška). Radila je i sa Simonom Bernardinijem (violina- Berlinska filharmonija). Bila je na raznim seminarima kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Na polju kamerne muzike radila je sa Borislavom Čičovačkim, Mirjanom Nešković, Katarinom Popović, Aleksadrom Tasićem, Goranom Marinkovićem.
Trenutno je član „Meraki“ kvarteta. Stalni je član Filharmonije „Borislav Pašćan“. Svirala je u „Ensemble Metamorphosis“ i dosta orkestara u inostranstvu (Nemačka – Deutche Skandinaviche Jugend Philharmonie, Internationale JungeOrchesterakademie, Norveška- Toppenkurset, Kina- DocLive Philharmonie – bila je na profesionalnoj turneji sa srpsko-italijanskim orkestrom, 30 koncerata u 30 različitih gradova u Kini…).

Magdalena Matić je rođena 1997. godine u Beogradu. Violončelo je počela da svira sa 8 godina u muzičkoj školi ,,Josip Skavenski’’ u klasi prof. Jelene Popović u čijoj je klasi završila i srednju školu. Školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde 2020. godine završava osnovne studije u klasi prof. Dejana Božića. Tokom školovanja imala je prilike da se usavršava na kursevima renomiranih violončelista kao što su Denis Šapovalov (Rusija), Denis Severin (Ukrajina-Švajcarska), Atanas Krastev (Bugarska), Razvan Šuma (Rumunija), Ksenija Janković (Srbija-Nemačka).
Tokom školovanja učestvovala je i osvajala nagrade na mnogobrojnim festivalima i takmičenjima kao solo, kamerni i orkestarski izvođač. Trenutno pohađa master studije na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u oblasti kamerne muzike u klasi prof. Ladislava Mezeia i prof. Katarine Popović.