„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – KRISTINA MARTAĆ, sopran, ĐORĐE POPOVIĆ, klarinet i ANDREA SIMONOVIĆ, klavir

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

KRISTINA MARTAĆ, sopran

ĐORĐE POPOVIĆ, klarinet

ANDREA SIMONOVIĆ, klavir

Klasa red. prof. Tee Dimitrijević

Kristina Djordje Andrea

Sreda, 20. septembar 2023. godine u 20 časova

Program: J. Brams, S. Rahmanjinov, K. Sen-Sans, F. Šubert

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

Đorđe Popović rođen je 1997. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu muzičku školu Vatroslav Lisinski u klasi prof. Miloša Bjelice i srednju muzičku školu Vojislav Vučković u klasi prof. Ljubiše Jovanovića i prof. Đorđa Stanića. Kroz svoje školovanje, bio je učesnik na brojnim međunarodnim takmičenjima i osvajao je prestižne nagrade na istim. Upisuje osnovne studije na Akademiji umjetnosti u Banja Luci u klasi prof. Dejana Trkulje, gde 2020. god. diplomira. Iste godine upisuje master studije na Akademiji umjetnosti u Banja Luci u klasi prof. Nikole Srdića. 2021. god. upisuje master akademske stuje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ognjena Popovića. Tokom osnovnih studija nastupa na brojnim koncertima u okviru Akademije umjetnosti, kao solista, kamerni izvođač i kao izvođač u orkestru. Kao solista osvaja drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u Požarevcu. 2019. god. prolazi na audiciji za festival u Italiji Nei Suoni de Luighi gde održava solistički koncert u Novoj Gorici. Zajedno sa Renatom Vidović i orkestrom Akademije umetnosti, 2020. god. u Brčkom izvode Telemanov koncert za dva Klarineta i orkestar. Učestvovao je kao samostalni izvođač na manifestaciji „Dani Vlade Miloševića“ u Banja Luci. 2021. god. održao solistički koncert u kamernoj sali Akademije umjetnosti u Banja Luci, nastupao na koncertu klase Ognjena Popovića i na koncertu studenata katedre kamerne muzike FMU na Kolarcu 2021. god. Osvojio je drugu nagradu na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko 2021. god. u E kategoriji. Sa Beogradskim orkestrom mladih (BEOM) učestvovao je u premijernom izvođenju dela Melodija i Čakona kompozitora Damjana Jovičića 2022. god., kao i na koncertu povodom prvog rođendana BEOMa u martu 2023. god.Sa triom“Ultima Volta” osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju za kamernu muziku Olivera Đurđević 2022. god. Svirao je 2022. god. na koncertu Beogradske filharmonije kao treći klarinet u kompoziciji Sofije Gubajduline Poema-bajka. Od septembra 2022. god. radi u OMŠ „Petar Konjović“ kao nastavnik klarineta i na školskom takmičenju u decembru 2022. god. njegovi učenici osvajaju prestižne nagrade. Aktivno je učestvovao na brojnim kursevima i masterklasevima kod prof. Nikole Srdića, prof. Tadej Keniga, prof. Olivije Faurea (Olivier Faure), prof. Ognjena Popovića, prof. Veljka Klenkovskog, prof. Žan-Mišel Bertelia (Jean-Michel Bertelli), prof. Ljubiše Jovanovića, prof. Stefano Karsilija(Stefano Carsili), pasivno je učestvovao na masterklasu klarinetiste Venzela Fuksa (Wenzel Fuchs) u Novom Sadu.

Kristina Martać je rođena 1996. godine u Beogradu. Od najranijeg detinjstva, priključuje se horu, a sa svojih nepunih 7 započinje Osnovno muzičko obrazovanje za klavir i školuje se u klasi prof. Davorke Šperac Polojac u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“. Završava Osnovno muzičko obrazovanje klavira i upisuje Zemunsku gimnaziju 2011. god. kako bi, ne mnogo posle toga, nastavila paralelno svoje muzičko obrazovanje u „Kosti Manojlović“, ali sada kao operski pevač. Učila je u klasi prof. mr Svetlane Vranić gde je ostvarila brojne uspehe i nastupe u Srbiji i Sloveniji. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2020. god., odsek za izvođačkeumetnosti- solo pevanje i danas je III godina fakulteta u klasi prof. mr Anete Ilić. Učesnik je na festivalima BELEF 2023 i ARLEMM 2019 , a od brojnih takmičenja izdvaja se Međunarodno takmičenje “ Mita Topalović“ 2015. god., gde je postala laureat i Međunarodno takmičenja „Nikola Cvejić“ u Rumi 2022. god., gde je pobednik svoje kategorije.
Učesnica je Baroknog ateljea Marijane Mijanović u sklopu „Music Art Project“ već dva puta, 2019. i 2020. god. u kome je bila u mogućnosti raditi sa vrsnim umetnicima poput Marijane Mijanović, a tu i sa Sofi Denman (Sophie Daneman) i Žorijem Vinikurom (Jory Vinikour), Dušanom Toromanom i drugim perspektivnim mladim instrumentalistima i pevačima. Od najznačajnijih nastupa, izdvajaju se: Ljubljanska filharmonija, Beogradska filharmonija, Velika scena Kolarca, Opera i Teatar Madlenijanum, Pozorište Pinokio, Artget, Italijanski kulturni centar, Istorijski muzej Srbije, Atrijum Narodnog muzeja Beograd, Studentski kulturni centar i dr. Kristina je dobitnica stipendije Dositeja 2017. i 2018. god. za ostvarene uspehe na međunarodnim takmičenjima „Nikola Cvejić“ i „Lazar Jovanović“.

Andrea Simonović je rođena 1997. godine u Beogradu. Sa 4 godine upisuje pripremni razred klavira, a sa 6 započinje Osnovno muzičko obrazovanje i školuje se kod prof. Ksenije Šijan. Školovanje završava u klasi prof. klavira Maje Rudić u Muzičkoj školi Stanislav Binički. Paralelno završava i Osnovnu muzičku školu violine i solo pevanja. Takođe je bila član dečijeg hora Kolibri kao i Dečije dramske grupe Radio Beograda. Ostvarila je brojne uspehe i nagrade iz klavira i iz solfeđa među kojima se izdvajaju Međunarodna takmičenja Davorin Jenko i Mihailo Vukdragović, Republička takmičenja, Međunarodno takmičenje iz solfeđa. Andrea upisuje 2010. god. Srednju muzičku školu Kosta Manojlović u klasi prof. klavira Ane Petković. Zemunsku gimnaziju upisuje 2011. god., prirodno-matematički smer i nastavlja paralelno školovanje. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2015. god., klavirski odsek u klasi prof. Dejana Stošića, gde i diplomira u septembru 2019. god. Nakon toga upisuje Master akademske studije koje završava u februaru 2021. god. u istoj klasi. U oktobru 2021. god. upisuje drugi master, na Katedri za kamernu muziku i nastavlja dalje usavršavanje u klasi prof. Tee Dimitrijević. U septembru 2022. god. završava drugi master i upisuje specijalističke studije iz kamerne muzike u istoj klasi.Od najznačajnijih nastupa izdvajaju se u Beogradskoj filharmoniji, u atrijumu Narodnog muzeja, u SKC-u i Italijanskom centru za kulturu, u velikoj sali FMU i MŠ Binički, Manojlović i Konjović. Na polju kamerne muzike nastupala je takođe i u CLU Guarnerius, Artgetu, UK Parobrod, Jevrejskoj opštini, i u Nišu, Subotici i Kanjiži. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora i pijanista Zlate Maleš, Olge Bauer, kao i Severina Ortiza i Patrisije Rejes sa Akademije iz Viga, Španija. Nastupila je na festivalu mladih kompozitora KoMA 2019. god. u kamernom sastavu dva klavira i udaraljke. Učestvovala je u organizaciji 50. BEMUS-a 2018. god., a 2019. god. u okviru organizacionog tima na konferenciji Psihology and Music u Beogradu. Andrea je dobitnica Republičke stipendije za studente od 2016. god., kao i stipendije Dositeja 2019. i 2020. god. za osnovne i master akademske studije.

Program:

J. Brahms: Sonata za klarinet i klavir Es-Dur, op. 120 no. 2

 I Allegro amabile

 II Allegro appassionato

 III Andante con moto

 Đorđe Popović – klarinet, Andrea Simonović – klavir

 

 

S. Rachmaninov: Ночью в саду у меня (Noću u mom vrtu), op. 38/1

 Здесь хорошо (Ovde je lepo), op. 21/7

 Kristina Martać – sopran, Andrea Simonović – klavir

***

 

C.Saint-Saëns: Sonata za klarinet i klavir Es-Dur, op. 167

 I Allegretto

 II Allegro animato

 III Lento

 IV Molto allegro

 Đorđe Popović – klarinet, Andrea Simonović – klavir

 

F. Schubert: Der Hirt auf dem Felsen (Pastir na steni), D. 965