„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – STRAHINJA RADOIČIĆ, flauta

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

STRAHINJA RADOIČIĆ, flauta

MERI BOJIĆ RADOJČIĆ, klavir

Utorak, 22. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: Bah, Ditije, Takemicu, Mocart i Žolive

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Strahinja Radoičić, rođen 2000. godine, sa sedam godina počinje da svira flautu u klasi prof. Ivane Popović.
Srednju muzičku školu “Dr Vojislav Vučković”, uporedo sa Petom gimnazijom, završava u istoj klasi sa odličnim uspehom. Nakon srednje škole upisuje i završava osnovne studije u klasi red. prof. Ljubiše Jovanović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Svoje dalje usavršavanje nastavlja na École Normale de Musique u Parizu, u klasi Klod Lefevr (Claude Lefebvre), čime će steći Diplôme Supérieure de Concertiste.
Tokom školovanja usavršavao se na mnogim majstorskim kursevima renomiranih flautista poput Petar-Lukas Grafa (Peter-Lukas Graf), Trevor Vaja (Trevor Wye), Pjer-Iv Artoa (Pierre-Yves Artaud), Jubin Kima (Yubeen Kim), Kristine Fasbender (Christina Fassbender), Diter Flurija (Dieter Flury), Ljubiše Jovanović, Vilijam Beneta (William Bennett), Filip Alan-Duprea (Philippe Allain-Dupre), Karlos Brunela (Carlos Bruneel) i Alene Valentin (Alena Walentin).
Izuzetne uspehe ostvario je na domaćim i međunarodnim takmičenjima, izdvajajući laureate i I nagrade na Susretu flautista ”Tahir Kulenović”, Valjevo (2018, 2019, 2020), međunarodnom takmičenju ”Davorin Jenko” (2017, 2020) i Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije. Dobitnik je i II mesta na takmičenju iz izvođenja savremene srpske muzike ”ReConstruction” u Beogradu 2019. godine.
Nastupao je na mnogobrojnim koncertima kao solista i kao član kamernih i orkestarskih ansambala, od kojih se izdvajaju nastupi sa umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” (Hajdnov Koncert za flautu i orkestar u D- duru) i Simfonijskim orkestrom Fakulteta muzilke umetnosti (Mocartov Koncert za flautu i orkestar u D-duru).
Višegodišnji je član Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”.
Učestvovao je na flautističkoj akademiji 2017. i 2018. godine u Karlovcu (Hrvatska), kao i na prvom susretu studenata i profesora flaute iz regiona u Zagrebu (2019). U više navrata je nastupao na festivalim “Bunt” i “Bemus”. Pohađao je letnju školu Vilijam Beneta u Londonu, kao nosilac najviše stipendije za 2019. godinu (William Bennett International Flute Summer School). Takođe je bio i učesnik jednog od najvećih svetskih flautističkih festivala na svetu u Đingdau (Kina) (CFA flute festival 2019 Qingdao, China), kao član ansambla Flautino Lola Klasik pod vođstvom prof. Ljubiše Jovanović. Ansambl je izveo Umetnost fuge J. S. Baha kao i Lugubre i Ditiramb Enrika Josifa. U više navrata je bio angažovan kao honorarni član Beogradske filharmonije.
Sa Irinom Pejoskom i Nemanjom Adamović čini trio “Agatos”, koji je već ostvario zapažene nastupe u Srbiji. Trio je dobitnik nagrade “Olivera Đurđević” za najbolji kamerni ansambl od strane katedre za kamernu muziku FMU.