„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – NEVENA ĐOKOVIĆ, sopran

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

NEVENA ĐOKOVIĆ, sopran

MILIVOJE VELJIĆ, klavir

Petak, 27. oktobar 2023. godine u 20 časova

Program: Đ. Verdi, G. Doniceti, A. Dvoržak, F. Lehar, P. I. Čajkovski, L. Arditi, E. di Kapua, Đ. Pučini, F. J. Obradors

Nevena Djokovic za sajt

Gosti: Ermin Ašćerić – tenor i Marko Kostić – tenor

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

Nevena Đoković je diplomirala solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Nikole Kitanovskog, gde je trenutno student doktorskih akademskih studija. Niže i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, u klasi prof. mr Mirjane Komnenović.
Svoj profesionalni angažman započinje 2017. godine u Operi i teatru Madlenianum, u predstavama Čarobna frula (uloga Druge dame), Jadnici (Kozeta), Vesela udovica (Valensien), Pariski život (Paulin), kao i u Pozorištu na Terazijama u predstavi Fantom iz Opere (Kristin Dae, Meg Žiri), u kojem redovno nastupa i u predstavama Mama Mia, Producenti, Brodvejske vragolije, Cigani lete u nebo. Pevala je i u operi Dečak koji se ničeg nije bojao Dimitrija O. Golemovića (uloga Devojčice) i u predstavi za decu Cveće male Ide kompozitorke Ane Gnjatović (uloga Ide). Nastupila je na koncertima u okviru festivala Classical Musical Festival u Hrvatskoj (Pula) i IMVAJ u Izraelu (Jerusalim), gde je ostvarila ulogu Papagene u Mocartovoj Čarobnoj fruli i ulogu Nimfe u operi The Pyramus and Thisbe Izraela Šarona. Učestvovala je u ciklusu koncerata Put ka Belkantu i Velikani Belkanta nastupajući u Beogradu, Pančevu, Čačku, Smederevu, Vranju, Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Lazarevcu. U Crnoj Gori je nastupala u igrokazima Letnji kapric, Jesenji kapric i Zimski kapric, koje su se izvodile u Budvi, Kotoru i Luštici. Nastupala je i u Kalkuti (Indija) sa kamernim ansamblom No limit ensamble. 
Bila je gost solističkih koncerata primadone Jadranke Jovanović u Kragujevcu, Pančevu i Zubinom Potoku, a zajedno su sarađivale i na projektu Ko se boji opere još? koji je izveden u Dečjem kulturnom centru Beograda.
Nastupala je i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu na Gala koncertima povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, Međunarodnog dana tolerancije i tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
U Bizeovoj operi Karmen u organizaciji Opera na vodi, tumačila je ulogu Fraskite u podeli zajedno sa Davidom Bižićem, Zoranom Todorovićem i Sanjom Anastasiom, dok je u Narodnom pozorištu u Beogradu debitovala u operi Orfej i Euridika tumečeći ulogu Amora, da bi kasnije redovno nastupala i kao Fraskita u operi Karmen. Debitovala je i u operi Snežana i sedam patuljaka (uloga Snežane) Dragana Karolića u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i u operi Don Kihot Žila Masnea (uloga Pedra). 
Sarađivala je sa dirigentima Vesnom Šouc, Dejanom Savićem, Anom Zoranom Brajović, Barakom Talom (Izrael), Adi Barom (Izrael), Dor Magenom (Izrael), Milanom Nedeljkovićem, Đorđem Stankovićem, Zoricom Mitev Vojnović, Đorđem Pavlovićem, Aleksandrom Sedlar, Stefom Zekićem i rediteljima Mario de Karlo (Italija), Jugom Radivojevićem, Nebojšom Bradićem, Aleksandrom Nikolićem, Anom Radivojević Zdravković, Ivanom Dragutinović Maričić, Anom Pinter, Anom Grigorović, Robertom Boškovićem (Hrvatska).
Usavršavala se radeći sa istaknutim operskim pevačima, kao što su Eva Mei, prvakinja Milanske skale, sa prvakinjama opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadrankom Jovanović i Sanjom Kerkez, Marijom Temeši, operskim ambasadorom i glavnim pedagogom Mađarske državne opere, a u oblasti glume u radu sa glumcima Nebojšem Glogovcem i Sofijom Juričan. 
Dobitnica je brojnih prvih nagrada i laureata na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Program:

O mio babbino caro (arija iz opreme „Gianni Schicchi“) Đakomo Pučini

Regnava nel silenzio (arija iz opere „Lucia di Lamermoor“) Gaetano Doniceti

Una furtiva lagrima (arija iz opere „L’elisir d’amore“) Gaetano Doniceti

Mesičku na nebi hlubokem (arija iz opere „Rusalka“) Antonjin Dvoržak

Meine lippen, sie küssen so heiß (arija iz operete „Giuditta“) Franc Lehar

Kuda, kuda, vi udalilis (arija iz opere „Evgenije Onjegin“) Petar Iljič Čajkovski

Il bacio Luiđi Arditi

Duet iz opere „Rigoleto“ Đuzepe Verdi

Duet iz operete „Die Lustige Witwe“ Franc Lehar

Non ti scordar di me Eduardo di Kapua

El vito Fernando Jaumandreu Obradors