„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – MINA NIKOLIĆ, sopran

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

MINA NIKOLIĆ, sopran

VLADIMIR GLIGORIĆ, klavir

Mina Nikolić

Utorak, 14. novembar 2023. godine u 20 časova

Gost koncerta: Isidora Bogdanović

Program: K. Debisi, I. Žebeljan, R. Štraus

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

 

Mina Nikolić (1999), sopran svoje prve muzičke korake napravila je još sa pet godina, učešćem u Dečijem horu „Zvezdice“ u Leskovcu. Srednju muzičku školu „Stanislav Binički“ u Leskovcu, odsek solo pevanje u klasi prof. Dragane Mitić i teoretski odsek završila kao đak generacije. Osnovne akademske studije završila je u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti – odsek za solo pevanje (2022) u klasi redovnog profesora dr um. Violete Pančetović Radaković.
Master akademske studije upisala je oktobra 2022. godine.

Za uspeh u obrazovanju, dobitnica je stipendije „Dositeja“ koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije (2021/2022) i sedmostruka dobitnica Nagrade za mlade talente grada Leskovca (2015-2021). Nagrađena je godišnjom nagradom najboljeg studenta na studijskom programu izvođačke umetnosti – solo pevanje (2021/22), a dobitnica je i nagrade iz fonda Aleksandra Trifunovića za najbolje izvedeno delo domaćeg autora u akademskoj godini 2021/22. Takođe je dobitnica specijalne nagrade Madlenijanuma i SOKOJ-a (2019. i 2021) i dobitnica je više nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima u solo pevanju, među kojima se izdvajaju: prve nagrade na XXII i XXIII Međunarodnom takmičenju solo pevača „Nikola Cvejić“ u Rumi, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu, koju je dobio operski studio FMU čiji je bila član (2021), laureat na IX Takmičenju „Srpska solo pesma“, MŠ „Stevan Hristić“ u Mladenovcu (2019) i Laureat na prvom Međunarodnom takmičenju solo pevača „Radmila Bakočević“ u Kragujevcu (2018).

Pored nagrada na takmičenjima, učestovovala je i na različitim projektima koji su dobili nagrade, kao što su: specijalna nagrada Malog pozorišta „Duško Radović“ za prvu srpsku operu za decu „Dečja soba“ Milenka Živkovića u kojoj je nastupala kao solista (2022) i nagrada Revije „Muzika Klasika“ za najbolji koncert 2021. godine, za prvu srpsku operu za decu „Dečja soba“ Milenka Živkovića (2021).

Debitovala je ulogom Despine u operi „Cosi fan tutte“ V. A. Mocarta (BELEF 2021), zatim je učestvovala i na festivalu „Kestenburg“ u Banjaluci (2021), kao i na online održanom GITIS – festu u Moskvi, u istoj ulozi u istoimenoj operi (2021). Nastupila je i u ulozi Stanke u prvoj srpskoj operi „Na uranku“ Stanislava Biničkog, u Narodnom pozorištu u Leskovcu, u organizaciji Muzičko opersko teatarske organizacije – MOTO (2021), kao i u ulozi Drugog deteta u prvoj srpskoj operi za decu „Dečja soba“ kompozitora Milenka Živkovića na BEMUS-u, pod pokroviteljstvom CEBEF-a (2021), koju je Malo pozorište „Duško Radović“ uvrstilo u svoj repertoar, a sa kojom je nastupala u Centru za kulturu Smederevo (2022), kao i na Mokranjčevim danima u Domu kulture u Negotinu (2022). Takođe je debitovala ulogom Prvog specijaliste u savremenoj operi „Čista voda“ Olge Janković, u režiji Natalije Stanković (2022).

Usavršavala se na masterklasovima vokalnih pedagoga: Radmile Bakočević, Violete Pančetović Radaković, Ljudmile Gros Popović, Anete Ilić, Nikole Kitanovskog, Nataše Jović Trivić, Katherine Whyte, Aleksandra Petrovića, Katarine Simonović Ivanković; dirigenata: Srboljuba Dinića, Igora Vlajnića, Milana Nedeljkovića, Dragane Jovanović, Bojana Kljajića, kao i reditelja: Jagoša Markovića, Borisa Liješevića, Vladana Đurkovića i Natalije Stanković. Izdvaja se saradnja sa korepetitorima: Vladimirom Gligorićem, Draganom Anđelić Bunjac, Milivojem Veljićem, Markom Bogdanovićem.


Za arhivu RTS-a, ostavila je trajni snimak kao solista, uz pratnju hora „Collegium musicum“ kompozitorke Ludmile Frajt, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (2019). Takođe, nastupala je kao solista, uz pratnju Mešovitog hora Fakulteta muzičke umetnosti, na tradicionalnom zimskom koncertu u Beogradskoj filharmoniji, gde je izvedena „Gloria“ Antonija Vivaldija.


Pored nastupa u SANU i Beogradskoj filharmoniji, nastupala je i u: Zadužbini Ilije M. Kolarca, Skupštini grada Beograda, Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, Atrijumu Narodnog muzeja, Studentskom kulturnom centru, Artget galeriji, Konaku Knjeginje Ljubice, Ruskom domu, Ustanovi kulture „Parobrod“, Teatru Vuk, Malom pozorištu „Duško Radović“, Kulturnom Centru Novog Sada, Muzičkoj školi u Požarevcu, Svečanoj sali grada Leskovca, Leskovačkom kulturnom centru, Centru za kulturu Smederevo, Domu kulture Negotin itd.

Program:

C. Debussy: Quatre chansons de jeunesse (Četiri pesme mladosti)

Pantomime
Clair de lune
Pierrot
Apparition

I. Žebeljan: Rukoveti

Uspavanka
Sadih ružu
Svi šajkaši…
Il’ je ljubov, il’ je šala?…
Ej, dušo…