„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – koncert violinistkinja Staše Žikić i Katarine Vasiljević

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

STAŠA ŽIKIĆ, violina

Natalija Mladenović, klavir

KATARINA VASILJEVIĆ, violina

Sanja Petković, klavir

Petak, 16. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: S. Frank,  J. Brams, M. Ravel

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

logo_60x120-2

Staša Žikić rođena je 2001.god u Beogradu. Student je četvrte godine FMU u Beogradu u klasi red.prof. Ivane Aćimoski-Žikić. Srednju muzičku školu ,,Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu završila je u klasi Biljane Stevanović. Do 2018. god, bila je učenik muzičke škole ,,Kosta Manojlović“ u Zemunu, a od 2013.god. u Odeljenju za talente pri mizičkoj školi ,,Kosta Manojlović“, koje je otvorilo i podržalo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.
Tokom školovanja osvojila je niz prestižnih Republičkih i Međunarodnoh nagrada: Međunarodno takmičenje ,,Jaroslav Kocijan“ 2017. god. Usti nad Orlici (Češka) – treća nagrada, Laureat takmičenja ,, Art of strings” , Kragujevac, 2018.god., Internacionalno takmičenje ,,Konstantin veliki“ 2021. god.-prva nagrada, Međunarodno takmičenje ,,Nedeljka Simjonova“ u Haskovu (Bugarska) 2016.god.-druga nagrada, Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2015., 2017.gi 2019. od.- prve nagrade, Međunarodno takmičenje ,,Ohridski biseri“ (Ohrid, Makedonija) 2018. druga nagrada, Finalista MiN International Music Competition for Strings, Narvik-Norway 2018.god.
Pohađala je kurseve i usavršavala se kod prof. Pavela Vernjikova, Stefana Milenkovića, Nemanje Radulovića, Romana Simovića, Dragutina Mladenovića (ARLEMM 2019. I 2015.), prof. Tatjane Balašove (Rusija), Angela Stankova (Bugarska), Igora Voločina (Francuska), i Lazara Miletića.
Stipendista je fondacije Dobar glas za 2022. godinu i učesnik Master kampa Nemanje Radulovića.
Stipendista je i Fonda za mlade talente Republike Srbije od 2016.god. i Internationalen Musikakademie in Liechtenstein. Dobitnica je godišnje nagrade ,,Dositeja“ za 2017. 2018. i 2019. godinu od strane Fonda za mlade talente Republike Srbije.
Staša Žikić učestvovala je na Colluvio CHAMBER MUSIC Academy 2022.god. U okviru Akademije imala je koncertnu turneju po gradovima Austrije, Nemačke, Slovenije, Mađarske i Srbije i na Psyhology and Music, Interdisciplinary Encounters, u sa radnji sa prof Dejvidom Dolanom (London) 2022.god
Nastupala je na mnogim koncertnim podijumima kao solista i predstavnik FMU u Beogradu: Velika sala KNU, Galerija KNU, Galerija SANU, SKC, Kuća Kralja Petra, Muzej Narodnog pozorišta, u Narodnoj bibilioteci, Konaku knjeginje Ljubice, Galeriji ARTGET, UK Stari grad itd, Galeriji Matice srpske itd.
Član je kamernog orkestra Gudači Sv. Đorđa od februara 2021. god., sa kojim je nastupila i kao solista, u saradnji sa dirigentom Srboljubom Dinićem u Skipštini Grada Beograda i Belikoj sali KNU. Na svečanom koncertu FMU u Beogradu nastupila je u Velikoj sali KNU kao solista decembra 2021. godine. Imala je koncerte kao solista sa orkestrima MasterArt akademije i Art link u Beogradu, takođe u Velikoj sali KNU.

Katarina Vasiljević rođena je 2004. godine u Beogradu. Studentkinja je treće godine violine na  FMU u Beogradu u klasi profesorke Madlen Stokić Vasiljević.

Laureat je više republičkih i međunarodnih takmičenja violinista u zemlji i inostranstvu: RT ZMBSS, „Stringfest“ (Sr. Mitrovica), „Talenti Evrope“ (Slovačka) „Premio Clivis“ (Rim), „Aleksandar Glazunov“ (Pariz) itd. Dobitnica je nagrada „Milorad i Zagorka Apostolović“  i „Marija Petrović i Janko Ristić“ koje dodeljuje m.š. „Mokranjac“ za najbolju interpretaciju i najboljeg učenika gudačkog odseka. Dobitnica je i nagrade „Jelena Lela Abramović“ za izvođenje sonate F. Šuberta na festivalu „Radost muziciranja“ u organizaciji udruženja „Mokranjac“.

Nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Pragu, Minhenu, Parizu, Narniju. Održala je resital na 9. Međunarodnom muzičkom festivalu „Constantinus“ u Nišu. Kao solista sa orkestrom nastupala je u eminentnim koncertnim salama, kao sto su Velika sala Kolarca i druge,  sa simfonijskim orkestrom m.š. „Mokranjac“, simfonijskim orkestrom FMU, Ansamblom Metamorphosis, simfonijskim orkestrom RTS-a, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i simfonijskim orkestrom Predsednika Ruske Federacije u Georgijevskoj sali u Kremlju na festivalu mladih umetnika „Melodija pokoljenja“.

Pohađala je kurseve istaknutih profesora i violinista: prof. Dejana Mihailovića, Nemanje Radulovića, prof. Jasne Maksimović, prof. Jurija Žislina, prof. Madlen Stokić Vasiljević itd.

Katarina Vasiljević svira na violini poznatog majstora Nikole Vasića, koja joj je ustupljena ljubaznošću i plemenitim angažovanjem udruženja „Prijatelji srpske kulture“, čiji je stipendista ova mlada violinistkinja.