„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – Klavirski trio – DAVUD VESNIĆ, klavir, JELISAVETA ZORIĆ, violina i JELISAVETA ČAČIĆ, violončelo

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

– Klavirski trio –

DAVUD VESNIĆ, klavir

JELISAVETA ZORIĆ, violina

JELISAVETA ČAČIĆ, violončelo

Klasa red. prof. Dejana Subotića

IMG-20230820-WA0001 (1)

Ponedeljak, 27. novembar 2023. godine u 20 časova

Program: D. Šostakovič, S. Rahmanjinov, A. Pjacola

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

Davud Vesnić (rođen 23.03.1999. u Novom Pazaru) je student klavira na prvoj godini master studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković. Sviranje klavira je započeo od srednje škole. Srednjoškolsko obrazovanje klavira je počeo u Novom Pazaru u SMŠ u klasi prof. Dijane Vujović, a četvrtu godinu završio u srednjoj muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu u klasi prof. Dine Hadžiomerović.
Osnovne akademske studije je završio u klasi prof. Nataše Mitrović.
Osam godina sviranja klavira donelo mu je dobre rezulate na internacionalnim takmičenjima koja su održana 2018. godine. Osvojio je brojne nagrade od kojih su značajne na: 23. Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ (prva nagrada, laureat), 5. Internacionalnom takmičenju u Smederevu (prva nagrada, 97 poena), 22. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (prva nagrada, 95 poena), Internacionalnom muzičkom festivalu „Sirmium music fest“ u Sremskoj Mitrovici (prva nagrada, laureat), Republičkom takmičenju (prva nagrada, laureat), „Memorijal Dušan Protić“ u Beogradu (prva nagrada), 25. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2021. (prva nagrada), Internacionalnom klavirskom natjecanju u Zagrebu 2021. (prva nagrada) kao i specijalna nagrada za izvođenje dela R.Ščedrina.
Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu ga je odlikovao specijalnom nagradom „Olga Mihajlović“ za najtalentovanijeg pijanistu 2021. godine.
Bio je učesnik masterklasova koji su držali eminentni profesori iz sveta pijanizma među kojima se ubrajaju:
Sofija Vajan (Pariz, Francuska), Kordelija Hofer-Tojč (Salcburg, Austrija), Đuzepe Albaneze (Trst, Italija), Jurij Kot (Ukrajina), Severinjo Ortiz Rej (Vigo, Španija), Nenad Kačar (Zagreb, Hrvatska), Lidija Bizjak (Pariz, Francuska), Evgenija Rubinova (Augsburg, Nemačka).
Bio je učesnik na brojnim festivalima koji su se održavali u Novom Pazaru od kojih je najznačajniji „World Music Fest Zeman“. Organizovao je koncert povodom 149. godine rođenja Sergeja Rahmanjinova, a projekat je nosio naziv „Prolećni Vesnik“, koncert je održan 1. Aprila 2022. u Novom Pazaru.
Takođe je održao i solistički koncert predviđen za humanitarne svrhe.
Samouki je kompozitor.
Svirao je i održao koncerte u galerijama i salama zadužbine Ilije M. Kolarca, Ctudentskog kulturnog centra (SKC), Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ArtGet.

Jelisaveta Čačić je rođena 27-og februara 2001. godine u Beogradu. Kao solista i član kamernih sastava i orkestra nastupala je u najznačajnijim salama Srbije, kao što su Velika dvorana zadužbine Ilije Kolarca, Svečana sala skupštine Beograda, Sanu Galerija, Gvarnerius sala…Tokom svog školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji. Takođe je svirala na festivalima Belef, Boljšoj, Ravanelius, Arlemm, Celleast (Bukurešt, Rumunija). Pohađala je kurseve priznatih violončelista i pedagoga kao što su Valentin Radutiu, Stefan Popov, Tobias Štosiek, Imre Kalman, Atanas Krastev.. Trenutno je u klasi prof. Dragana Đorđevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Jelisaveta Zorić, rođena 05.09.2001. godine u Gornjem Milanovcu. Osnovno muzičko obrazovanje započinje 2007. godine u OMŠ „Vojislav Vučković“ u Čačku, u klasi Milice Kovrlije. Srednje muzičko obrazovanje nastavlja u SMŠ „ Kosta Manojlović“ u Zemun, u klasi Jelene Vukajlović, a sada je student četvrte godine Fakulteta Muzičke umetnosti u Beoradu, u klasi red. prof. Gordane Matijević.
Tokom školovanja osvojila je niz prestižnih nagrada:
Republički festival muzičkih i baletskih škola u Beogradu- prva nagrada, takmičenje „Mladi virtuoz“ – prva nagrada, Međunarodni festival gudača „String fest“, Sremska Mitrovica- prva nagrada, Međunarodni festival u Aranđelovcu – laureat, Festival „Radost muziciranja“ – nagrada „Jelena Lela Abramović“ za interpretaciju dela E. Bloh „Nigun“, i nagradu „Ljubivoje Nikolić“, Međunarodno takmičenje gudača Niš- druga nagrada, „Internacionalni susreti violinista“ , Sremski Karlovci – prva nagrada, itd..
U oblasti kamerne muzike izdvajamo:
Gitar art festival – prva nagrada, Republičko takmičenje Beograd – prva nagrada, Međunarodno takmičenje „Olivera Đurđević – druga nagrada, Festival „Isidor Bajić“ – prva nagrada.
Za vreme školovanja nastupala je na brojnim koncertima kao solista, ili član kamernog sastava širom Srbije (Kolarac, Beogradska filharmonija, Madlenijanum, Srpska Akademija Nauka i Umetnosti, Skupština grada Beograda, SKC, Galerija Artget, Gvarnerijus, itd.)
Pored takmičenja nastupala je i kao gost na koncertu Jovana Kolundžije 2013. godine u Čačku, svirala za Norveškog Ambasadora Haakon Blankenborg-a, a zatim 2015. godine imala je svoj prvi solistički koncert.
Takođe je nastupala kao gost na koncertu najboljeg svetskog kompozitora 2019. godine Gorke Hermose iz Španije, u Madlenijanumu. Učestvovala je i kao član orkestra na koncertu zatvaranja „Bemus“ festivala, zatim kao član “EUYO“ projekta u Beogradu koji je predvodio violinista Daniel Rowland. Nastupila je i kao solista sa Beogradskim omladinskim orkestrom, a i kao član kamernog orkestra „Gudači Svetog Đorđa“, pod dirigentskom palicom Maksima Rusanov i Ivana Skender.
Svoje muzičko obrazovanje usavršava na majstorskim kursevima eminentnih profesora – Maestra Saveliy Shalman, Mo Yi- asistent na UDK u Berlinu, Carolin Widmann- Univerzitet muzike u Lajpcigu, Pedra Andrade (Portugalija) , Yeon Ju Jeong (Koreja), Irina Muresanu( Rumunija) zatim kod Dragutina Mladenović, Zorana Milenkovića, Gordane Matijević, Sretena Krstića, Roberta Lakatoša, Romana Simovića.

Program:

D. Šostakovič: Trio br.2 op.67
Andante moderato
Allegro con brio
Largo
Allegretto


S. Rahmanjinov: Trio élégiaque br.1 ge mol

A. Pjacola: Četiri godišnja doba, Proleće