„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – KATARINA VASILJEVIĆ, violina

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

KATARINA VASILJEVIĆ, violina

SANJA PETKOVIĆ, klavir

Petak, 15. decembar 2023. godine u 19 časova

Program: J. S: Bah,  L. v. Betoven, K. Sen-Sans

1681750554168

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

??????????????????????????

 

Katarina Vasiljević rođena je 2004. godine u Beogradu.  Student je četvrte godine violine na  FMU u Beogradu u klasi profesorke Madlen Stokić Vasiljević. Laureat je više republičkih i međunarodnih takmičenja violinista u zemlji i inostranstvu: RT ZMBŠS, „Stringfest“ (laureat i dobitnica nagrade najbolji mladi izvođač, Sr. Mitrovica), „Talenti Evrope“ (Slovačka) „Premio Clivis“ (Rim), „Aleksandar Glazunov“ (Pariz) itd. Dobitnica je nagrade „Jelena Lela Abramović“ za izvođenje sonate F. Šuberta na festivalu „Radost muziciranja“ u organizaciji udruženja „Mokranjac“ (2016. godine). Takodje, dobitnica je nagrada „Milorad i Zagorka Apostolović“ i „Marija Petrović i Janko Ristić“ koje dodeljuje m.š. „Mokranjac“ za najbolju interpretaciju i najboljeg učenika gudačkog odseka, kao i nagrade FMU iz fonda „Miodrag Macić-Mišo“ najboljem studentu violine u akademskoj 2021/2022. godini.

Nastupala je na koncertima i resitalima na međunarodnim muzičkim festivalima u Beogradu, Nišu, Pragu, Minhenu, Parizu, Narniju, Moskvi, Sorentu itd. Održala je resital na 9. Međunarodnom muzičkom festivalu „Constantinus“ u Nišu (2018. godine) kao nagradu za najboljeg mladog umetnika. Kao solista sa orkestrom nastupala je u eminentnim koncertnim salama, kao sto su Velika sala Kolarca i druge, sa simfonijskim orkestrom m.š. „Mokranjac“, simfonijskim orkestrom FMU, Ansamblom Metamorphosis, simfonijskim orkestrom RTS-a, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i simfonijskim orkestrom Predsednika Ruske Federacije u Georgijevskoj sali u Kremlju na festivalu mladih umetnika „Melodija pokoljenja“ kao predstavnica Muzičke produkcije RTS-a, sa međunarodnim kamernim orkestrom „S.C.S. Sorrento Sinfonietta“ (Italija).

Dobitnica je stipendije Ministarstva prosvete RS za izuzetno talentovane učenike i studente od 2016. godine. Pohađala je kurseve istaknutih profesora i violinista: prof. Dejana Mihailovića, Nemanje Radulovića, prof. Jasne Maksimović, prof. Jurija Žislina, prof. Madlen Stokić Vasiljević itd. Katarina Vasiljević svira na violini poznatog majstora Nikole Vasića, koja joj je ustupljena ljubaznošću i plemenitim angažovanjem udruženja „Prijatelji srpske kulture“.