„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – JOVANA UDOVIĆ, violina

13. SEZONA CIKLUSA „FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

JOVANA UDOVIĆ, violina

image0 (1)

Utorak, 29. oktobar 2024. godine u 20 časova

Program: Bah, Brams, Paganini

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Jovana Udović je rođena u Beogradu 2004. godine. Svoje osnovno muzičko obrazovanje stiče u Beogradu, u klasi prof. Lidije Ranković. Godine 2021. završava srednje muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Dragutina Mladenovića sa nagradom za najbolje odsviran diplomski ispit, i upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Roberta Lakatoša. Trenutno je student treće godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sarađujući sa istim profesorom.
Od samog početka svog muzičkog obrazovanja osvaja brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije: pobednik takmičenja ,,Vasko Abadžiev“ u Bugarskoj (2023), prva nagrada i specijalna nagrada za izvođenje Rumunskog autora na međunarodnom takmičenju „Eugen Kutenu“ u Rumuniji (2015), prve nagrade i laureat na Republičkom takmičenju u Beogradu (2014, 2016, 2018, 2021), prvu nagradu i specijalnu nagradu Art Centra na takmičenju “Talenti za Evropu“ u Slovačkoj (2017), treću nagradu na takmičenju “Jaroslav Kocijan“ u Češkoj (2017), laureat i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju gudača Niš (2017, 2019), prvu i drugu nagradu na međunarodnom takmičenju “Ohridski biseri“ u Makedoniji (2018, 2020). Na muzičkom festivalu “Kustendorf Klasik“ 2023. godine bila je dobitnica nagrade porodice Kusturica, dobitnica je Svetosavske nagrade za 2020. godinu, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, takođe je nosilac nagrade iz fonda “Miodrag Macić-Mišo“ koja se od strane FMU dodeljuje najboljem studentu na odseku violine na drugoj godini studija.
Od svoje četrnaeste godine drži solističke koncerte u značajnim kulturnim ustanovama kao što su Paviljon Cvijete Zuzorić, Galerija SANU, Galerija Artget – Beogradski Kulturni Centar, Narodni muzej u Beogradu, Multimedijalni Centar Akademije umetnosti u Novom Sadu, Teatar Vuk, Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u okviru ciklusa “Beogradske promenade“, Kulturni centar ,,Jadro“ u Skoplju. Nastupila je kao solista uz pratnju velikog orkestra Škole za muzičke talente na Gala koncertu Fondacije Dobar Glas 2018. u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. 2021. godine po pozivu člana žirija takmičenja „Ohridski biseri“ nastupa na manifestaciji “Violin fest” svirajući u Makedonskoj filharmoniji u Skoplju.
Tokom svog muzičkog obrazovanja aktivno je učestvovala na master klasovima, radeći sa renomiranim pedagozima iz zemlje i inostranstva: prof. Latica Honda-Rozenberg (Berlin), prof. Tatjana Balašova (Moskva), prof. Stefan Milenković (Novi Sad), prof. Zoran Milenković (Italija), prof. Roman Simović (London), prof. Lihaj Bendajan (Izrael), prof. Igor Tkačuk (Belgija).
Kao član projekta ESYO (Evropski duh omladinskog orkestra) 2018. nastupala je na koncertima širom Italije i Slovenije, dok je tokom 2022. godine učestvovala na orkestarskom festivalu YEC (Young Euro Classic) nastupajući u Berlinskom Koncerthausu. 2023. godine je kao član orkestarskog projekta ,,Styriarte“ nastupala u Gracu.