„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – Anđela Simić, mecosopran, Stefan Petković, bariton, Marko Marić, viola i Jovan Marinković, klavir

13. SEZONA CIKLUSA „FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

ANĐELA SIMIĆ, mecosopran

STEFAN PETKOVIĆ, bariton

MARKO MARIĆ, viola

JOVAN MARINKOVIĆ, klavir

Ansambl1

Četvrtak, 07. novembar 2024. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Talente podržava

Screenshot 2024-09-16 223046

Anđela Simić je lirski mecosopran. Rođena je 2001. godine u Kruševcu, gde je, u muzičkoj školi Stevan Hristić, završila klavir i solo pevanje. Osnovne studije solo pevanja završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi soprana Ljudmile Gros Popović.

U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovala je 2023. godine, u ulozi Kneginje u jednočinki, Sestra Anđelika, Đakoma Pučinija, na sceni Raša Plaović, a potom i u ulozi Učiteljice novih iskušenica u istoj operi na sceni Teatra Vuk. Zatim je usledio i njen debi u ulozi Ivice, u klasiku Engelberta Humperdinka, Ivica i Marica na sceni pozorišta lutaka Pinokio (produkcija Operskog studija, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu). Učestvovala je i na Operosa festivalu, na kom je debitovala u ulozi Tizbe u operi Pepeljuga, Đoakina Rosinija. Naročito zapažen nastup ostvarila je interpretacijom uloge Princa Orlofskog u opereti Slepi miš, Johana Štrausa, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Izabrana je za dvogodišnje usavršavanje u okviru projekta MOTO – Opera: Past, Present, Perfect, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope, u okviru kojeg je debitovala u ulozi majke Anđe u operi Na Uranku, Stanislava Biničkog.

Pored operskog repertoara, u njenom programu značajno mesto zauzima i savremena muzika – premijerno je izvela kompozicije Večernji napjev i Bubica, Vladana Desnice (Narodna biblioteka Srbije), a izvodila je i dela mladih kompozitora na festivalu KoMa (Beogradska filharmonija).

Usavršavala se na majstorskim kursevima Vita Mađolina (Italija), Mihaila Arsenskog (Makedonija), Vesne Ginovske Ilkove (Makedonija), Igora Vlajnića (Hrvatska), kao i reditelja Jagoša Markovića i Dušana Matejića.

Stefan Petković , bariton, je rođen u Beogradu. Osnovnu Muzičku školu Vatroslav Lisinski je završio na odseku za violinu, a potom je školovanje nastavio u Muzičkoj školi Stanković na odseku za solo pevanje u klasi profesorke Slavice Ćirić Radić. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu završava osnovne studije u klasi profesora Nikole Kitanovskog. Muzičko usavršavanje nastavlja u Narodnom pozorištu kao član Operskog studija Borislav Popović.

Debi je ostvario u ulozi Oca u operi Ivica i Marica Engelberta Humperdinka (BELEF 2023) na sceni Teatra Vuk i Lutkarskog pozorišta Pinokio. U Narodnom pozorištu debituje u ulozi lovca i ogledala u dečijoj operi Dragana Karolića Snežana i sedam patuljaka. Potom u ulozi Moralesa u operi Karmen Žorža Bizea, i ulozi Falkea u opereti Slepi miš Johana Štrausa II. Kao solista je nastupao sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički na gala koncertima u okviru projekta Put ka Belkantu u Domu vojske u Beogradu.

Marko Marić rođen je 21. januara 2002. godine u Beogradu. Godine 2012. počeo je da svira violinu u muzičkoj školi “Božidar Trudić”. Svoje obrazovanje nastavio je 2016. godine u “Školi za muzičke talente” u Ćupriji. Prešao je na violu u klasi profesora Miloša Simića. Sledeće godine prešao je u klasu profesora Nemanje Živanovića. Osvojio je nagrade na takmičenjima uključujući “Međunarodno takmičenje gudača” u Nišu i “Međunarodno takmičenje umetnosti gudača” u Kragujevcu. Pohađao je majstorske kurseve kod svetski priznatih umetnika i  profesora kao što su ,Panta Veličković, Lazar Miletić, Jovan Kolundžija,Nemanja Marjanović, Predrag Katanić, Gabriel Udhe i Denis Krasnockucki. Godine 2021. upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nemanje Marjanovića. Nastupa u brojnim simfonijskim i kamernim sastavima, uključujući Šlezinger iz Kragujevca, Orkestar Sound of Change, Kamerni orkestar Valery Sokolov and Friends…

Jovan Marinković rođen je 2000. godine u Vranju. Sa 9 godina je upisao Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Vranju u klasi profesorke Jelene Bliznakovski. Nakog toga, upisuje srednju Muzičku školu „Mokranjac“ u Beogradu u klasi profesorke Snežane Milosavljević. Trenutno je student specijalističkih akademskih studija na „Fakultetu muzičke umetnosti“ u klasi profesorke Ljiljane Vukelje. Osvajao je brojne nagrade na takmičenjima od kojih se izdvajaju: tri prve nagrade na takmičenju „Stanislav Binički“ u Beogradu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2021. godine, druga nagrada na međunarodnom takmičenju „Bijenale“ u Banja Luci, prve nagrade na „Takmičenju malih pijanista“ u Vranju, nagradu pobednika kategorije na takmičenju „Majski susreti mladih muzičara“ u Lazarevcu 2023. godine. Nastupao je u mnogim značajnim salama: Velika sala Kolarčeve zadužbine, Galerija Kolarčeve zadužbine, sala Beogradske filharmonije, sala Studentskog kulturnog centra, Gvarnerijus – centar lepih umetnosti, Ruski dom, Banski dvor u Banja Luci, MTS dvorana. Održao je dva resitala u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti 2020. i 2022. godine kao i jedan resital u Vranju na festivalu „Maj mesec muzike“. Aktivno nastupa kao solistički i kamerni muzičar. Osnovne akademske studije je završio sa prosečnom ocenom iz klavira 10.00, kao i master studije. Dobitnik je stipendije za izuzetno nadarene studente kao i stipendije grada Vranja.