Donatorski višemedijski projekat – “ROADS”

Donatorski višemedijski projekat
ROADS”

za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju
Udruženje Povetarac iz Sjenice

YA SAJZ

Lazar Čolović, perkusije
Tjaša Korenjak, ples

Nedelja, 23. april 2023. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan, sugerisana donacija 500 dinara

Dodatne informacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Projekat „Roads“ perkusioniste Lazara Čolovića nastao je sa idejom da se neverbalna komunikacija ostvari kroz preplitanje različitih umetnosti: muzike, plesa i videa. Autorska muzika Lazara Čolovića, koju on naziva POPOKLOP, zasnovana je na komponovanoj muzici odabranih kompozitora za udaraljke i elektroniku, koja služi kao osnova za kreiranje različitih ritmičkih struktura i fleksibilnih formi sa elementima minimalizma. „Sagovornik” u ovom dijalogu je balerina Tjaša Korenjak, čiji kreativni  improvizovani ples ima jasnu i nedvosmislenu poruku.

Cilj ovog projekta je da pokaže naš potencijal komunikacije kroz umetnost, bez jezičkih barijera.

Svako izvođenje projekta „Roads“ je jedinstveno i autentično, dok se arhitektura, odnosno forma poštuju kod svakog izvođenja. U celini, neverbalna komunikacija između umetnika na sceni uključuje i publiku, koja svojom energijom komunicira i utiče na samu improvizaciju. Dodatni deo projekta je video projekcija koja se pažljivo bira za svaki nastup.

Projekat je izvođen na festivalu „Klasika danes? jutri?“ u  Minoritskoj crkvi u Mariboru i u Murskoj Soboti. U planu su nastupi u Gracu i Udinama.

Opštinsko Udruženje za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju Sjenica je osnovano 2003. godine kao dobrovoljno, humanitarno, nevladino, neprofitno udruženje radi unapređenja prava i položaja osoba ometenih u mentalnom razvoju i sa kombinovanim smetnjama na teritoriji opštine Sjenica.
Misija udruženja je podizanje kvaliteta života dece sa smetnjama u razvoju i podrška njihovim roditeljima, kao i zaštita dece od zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja kroz različite aktivnosti i programe koje sprovodimo. Tokom dvadeset godina rada Udruženja ostvareni si mnogi projekti vezani za dnevne aktivnosti dece do savetodavnih i edukativnih usluga za roditelje, obuke kadrova za rad sa decom, programi namenjeni kao podrške porodicama za puno uključivanje dece u život lokalne zajednice.

Lazar Čolović je perkusionista i pedagog. Rođen je u Kruševcu i već sa četiri godine nastupao je kao perkusionista u folklornom trubačkom ansamblu „Abrašević“. Kao šestogodišnjak počeo je da uči klarinet u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Kruševcu. Nakon završenog muzičko-teorijskog odseka u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“, nastavio je školovanje za udaraljke u muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu, a zatim je diplomirao na odselu za udaraljke na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Godine 1998. dobitnik je Prve nagrade na republičkom takmičenju u kategoriji udaraljki, a od 2001. redovno je angažovan kao perkusionista u svim većim muzičkim orkestrima u Beogradu (Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta, Simfonijski orkestar RTS-a). Komponovao je muziku za pozorišnu predstavu po tekstu E. Joneska  „Introdukcija časa“ (Ćelava pevačica) u režiji Virdžinije Marine -Guzine. Lazar Čolović je  imao i uspešne  koncertne aktivnosti sa svetski poznatim klavirskim ansamblom LP Duo (Sonja Lončar, Andrija Pavlović). Godine 2008. dobija norvešku stipendiju za školovanje na Institutu za muziku i igru u Stavnageru (Norveška) a od 2018. godine zaposlen je u Muzičkoj školi Murska Sobota, gde je aktivan i na koncertima sa Murska percussion ensemble i solo projektu Popoklop.

Tjaša Korenjak je rođena u Mariboru. 2012. godine diplomirala je na Konzervatorijumu za muziku i balet. Nakon srednje škole primljena je na Pedagoški fakultet u Mariboru, gde je nastavila studije na smeru Predškolsko vaspitanje i diplomirala 2016. Kao vaspitačica u lokalnim vrtićima radila je na tome da dec u zainteresuje za klasičan balet . Male baletske sobe i igraonice u vrtiću, nekoliko godina kasnije zamenjene su velikom baletskom salom u muzičkoj školi u Lendavi, a zatim i u muzičkoj školi u Murskoj Soboti, gde Tjaša predaje svoju umetnost i kreira koreografiju i režiju godišnjih originalnih baletskih produkcija. U svom dosadašnjem radu i sa stečenim iskustvom, spoznala je da ples pomaže i poboljšava stanje dece i ljudi sa posebnim potrebama.
Trenutno produbljuje svoja znanja na postdiplomskim studijama Inkluzivne pedagogije na Učiteljskom fakultetu, Univerzitet Primorska.