DECA SVETLOSTI / CHILDREN OF LIGHT – Donatorski koncert za azil za kuce i mace PRO ANIMA

Donatorski  koncert za azil za kuce i mace PRO ANIMA

DECA SVETLOSTI  / CHILDREN OF LIGHT

Učestvuju:

Učenici muzičkih škola “ Mokranjac“, „Dr Vojislav Vučković“, „Davorin Jenko“ i „Josif Marinković“

Program: Kompozicije Karen Tanake

Subota, 29. oktobar 2022. u 19 časova

Projekat koji objedinjuje umetnost, humanost i mladost!

Projekat je inspirisan zbirkom kompozicija CHILDREN OF LIGHT za klavir japanske autorke Karen Tanaka i namenjen je deci. Muzički komadi iz zbirke posvećeni su ugroženim životinjskim vrstama, čija imena su preuzeta sa Crvene liste (RedList) koju je sačinila najveća i najstarija globalna ekološka organizacija  IUCN – International Unionfor Conservation of Nature, 1996. godine. Među njima su afrički slon, morska krava, florida panter, zebra, crni nosorog, tigar i mnoge druge… Odlučili smo da ovim donatorskim koncertom, koji spaja umetnost, humanost i mladost, pomognemo upravo rad Pro anime jer dugo i požrtvovano radi svoj posao i zavisi od naših donacija.

Oko dvadestoro mladih pijanista učenika muzičkih škola“ Mokranjac“, „Dr Vojislav Vučković“ i „Davorin Jenko“, ispričaće nam svoju priču o ugroženim životinjama i odsvirati po jednu kompoziciju. Priču će pratiti  snimljeni zvuci životinja a uz koncertni nastup gledaćemo filmove o njima.

Sav prihod s koncerta namenjen je Prihvatilištu za napuštene životinje „Pro anima“.

Prihvatilište za napuštene životinje „Pro anima“ nalazi se u Zaklopači i više od pola veka je sklonište za odbačene i ugrožene životinje. U Zaklopači, u svojoj vikendici, čuvena jugoslovenska balerina Mira Sanjina, veliki ljubitelj životinja, čuvala ih je i štitila koliko je mogla. Pred kraj svog života poklonila je svoj posed Društvu za zaštitu životinja i prirode Đurđevo, koje zatim odlučuje da ga pokloni sadašnjoj vlasnici prihvatilišta, gospođi Marici Toma, profesorki nemačkog jezika u penziji, koja se celog života bavila zaštitom životinja. Odlazeći svakog dana na posao u grad nailazila je na životinje pored puta, pse i mačke, gladne, promrzle ili povređene i donosila ih kući. Njihov broj je polako rastao i na nagovor gradske veterinarske inspekcije, i ako to nije nameravala, početkom 2011. osniva Udruženje „Pro anima“, u prevodu: za dušu. Učini nešto dobro, pomozi nekome ko je u nevolji. To ti neće doneti materijalnu korist ali će ti pomoći da se bolje osećaš. Od 2011. do 2013. godine, grad je pomagao rad prihvatilišta, ali je tu pomoć ukinuo. Gospođa Marica je ipak i pored svih nastalih problema nastavila svoju misiju.
Cilj prihvatilišta je da pomogne odbačenim i napustenim životinjama i da im pronađe dom kakav zaslužuju. Svako prihvatilište bi trebalo da bude samo privremena stanica u životu nekog psa ili mačke jer oni žele da budu sa ljudima. Trenutno u prihvatilištu se nalazi oko 90 pasa i 60 mačaka koji čekaju na svoje nove vlasnike. Možda se baš među vama nalazi neki od njih ?