Ciklus koncerata „Jovan Kolundžija predstavlja“ – JURIJ REVIČ, violina (SALA BEOGRADSKE FILHARMONIJE)

POVODOM SVETSKOG DANA VIOLINE

SA PONOSOM NAJAVLJUJEMO KONCERT IZ CIKLUSA

„JOVAN KOLUNDŽIJA PREDSTAVLJA“

JURIJ REVIČ, violina

UKI OVASKAINEN, klavir

„Neprikosnoven autoritet, izvanredna veština, urođena muzikalnost i esencijalna preciznost…“ THE STRAD

IMG_3548 2

Sreda, 13. decembar 2023. godine u 20 časova

Program: L. v. Beethoven, N. Paganini, Y. Revich, B. Bartok, A. Piazzolla, G. Tartini, V. A. Mozart, P. Mascagni, P. de Sarasate

SALA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

CENA KARTE: 600 dinara

Karte su u prodaji na biletarnici Beogradske filharmonije (Studentski trg 11)

Organizator koncerta: Ustanova kulture Gvarnerijus

 https://www.yuryrevich.com/web/

Austrijski violinista i kompozitor Jurij Revič dobitnik je nagrade ECHO Klassik, Međunarodne nagrade za klasičnu muziku, a njegov snimak dvostrukih koncerata Saint-Georges uvršten je na američku Bilbordovu listu klasične muzike 2021. godine. Sa 18 godina imao je svoj debi u Karnegi holu zajedno sa Danijelom Trifonovim, a potom je debitovao u Milanskoj skali sa Koncertom za violinu Čajkovskog. Od tada nastupa u čuvenim salama kao što su Berlinska filharmonija, Musikverein i  Konzerthaus u Beču, Cadogan Hall u Londonu, Alte Oper u Frankfurtu, Prinzregententheater u Minhen, Tonhalle u Cirihu, Gevandhaus u Lajpcigu, BOZAR u Briselu…

Kao solista, nastupao je sa orkestrima La Verdi Milano, nemačkom državnom filharmonijom Rajna-Palatinat, Zagrebačkim solistima, Severozapadna nemačka filharmonija, Potsdamska kamerna filharmonija, Collegium Musicum iz Bazela, orkestrom Tonkunstler iz Donje Austrije, gostovao je sa Kraljevskom Filharmonijom, sarađivao sa dirigentima kao što su Mihail Pletnev, Liana Isakadze, Lajonel Kotet, Dankan Vard, Johannes Schlaefli, Jurij Bašmet, itd. Kao nagrađivani izvođač, snimio je 9 CD-ova za različite izdavačke kuće, uključujući SONI i NAKSOS, sa delima za violinu i orkestar kompozitora kao što su Romberg, Doderer, Pjacola, Sen Žorž i Vivaldi.

Osim što izvodi mnoga dela koja su mu posvetila kompozitori poput Johane Doderer i Bendžamina Rota, Jurij je strastveni kompozitor. Njegove kompozicije premijerno su izvedene na Svetskoj nedelji svemira 2021. i Svetskom sajmu u Dubaiju 2021. godine.

Godine 2023. njegov album sa muzikom Ševalijea Sent Džordža našao se na soundtreku Netfliks serije „Bridžerton“

Kao tradicionalno školovanom klasičnom muzičaru, za Jurija je oduvek bilo važno da sarađuje sa umetnicima širom sveta, unutar i izvan klasične muzike.

Njegovo interesovanje za interdisciplinarnu i međužanrovsku saradnju seže do savremene umetnosti, plesa, književnosti i raznih muzičkih žanrova. Sarađivao je sa Ute Lemper, Suni Meles, Kornelijem Obonjom, Kristijanom Herbiger, Ramonom Vargasom, Konstantinom Luzerom, Piksi Lot, Arotinom i Sergejem, Gabrijelom Prokofjevim i Žerar Depardjeom. U klasičnom okruženju nastupao je zajedno sa Paulom Badura-Škodom, Sumi Džo, Aleksejem Igudesmanom, Ferhanom i Ferzanom Onderom, Anđelikom Kiršlager i mnogim drugima. Nekoliko pomenutih umetnika gostovalo je u njegovoj seriji koncerata „Petak uveče sa Jurijem Revičem“, koju je pokrenuo 2015. godine i na novom festivalu „Festivalske noći u Beču“, koji je pokrenuo u oktobru 2023.

Rođen u muzičkoj porodici violinista, Jurij je počeo da svira violinu sa 5 godina.

Više od jedne decenije izuzetno je posvećen dobrotvornom i filantropskom radu. Među njegovim projektima je i austrijska gala dobrotvorna organizacija „Sve za autizam“, koju je osnovao 2015. godine i koja se razvila u jedan od najznačajnijih evropskih događaja za podizanje svesti o autizmu. Godinama je kreirao i vodio Dreamland Gala za UNICEF.

Jurij je od 2021. godine počasni predstavnik UNICEF-a u Austriji. Na poziv austrijskog predsednika, Jurij je nastupio i režirao koncert posvećen Danu Austrije na Svetskom sajmu 2021/2021 u Dubaiju.

O njemu su govorili Vogue, Forbes Magazin, The Times, ORF, ZDF, Sat1, Puls4, Die Zeit Magazin, itd.

Od 2016. do 2022. Jurij je svirao na Stradivarijusu iz 1709. godine a trenutno svira na Gvarneriju.