Koncert violiniste Jovana Bogosavljevića i pijaniste Bojana Mladenovića!

KONCERT

JOVAN BOGOSAVLJEVIĆ, violina

BOJAN MLADENOVIĆ, klavir

Petak, 18. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: Ciklus sonata Johanesa Bramsa za violinu i klavir

Ulaz je slobodan,

Informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Jovan Bogosavljević je vodeći srpski violinista svoje generacije. Završio je školovanje u klasi čuvenog violiniste i pedagoga Igora Ojstraha na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, Belgija. Kao solista je ostvario preko hiljadu koncerata širom sveta učestvujući kao solista na brojnim značajnim muzičkim festivalima. Pored bogatog violinskog repertoara, kao solista je izveo većinu prestižnih najzahtevnijih koncerata za violinu i orkestar u saradnji sa dirigentima: Mladen Jagušt, Uroš Lajovic, Dorijan Vilson, Andrej Andrejev, Milena Injac, Biljana Radovanović, Jovan Šainović, Bojan Suđić, Berislav Skenderović, Saša Nikolovski Đumar, Anatolij Novicki, Bart Bukart, Stanko Šepić, Vesna Šouc, Svilen Simeonov, Fan Tao, Igor Budenštajn, Bernard Steiner, Mark Kadin, Igor Tatarević, Hristo Pavlov, Đurđica Dašić i drugi… 2006. godine je dobio nagradu UMUS –a  za najboljeg mladog umetnika, 2012. godine nagradu za izvođača godine od strane časopisa Muzika Klasika i 2021. godine je kao jedan od najistaknutijih poznavalaca muzike Argentinskog kompozitora Astora Pjacole ušao u finale najvećeg svetskog takmičenja za muziku Astora Pjacole u kategoriji solista. Jovan Bogosavljević je redovni profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu i gost profesor Muzičke Akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Jovan poseduje apsolutno neverovatan stakato! Ovo je redak dar!“

Julijan Rahlin, Kolarac, Beograd

„Slušao sam Jovana Bogosavljevića. Redak talenat, izuzetnog sjaja. Mislim da ima veliki potencijal i nadam se da ću ga čuti u bliskoj budućnosti.“

Maksim Vengerov, Venecija

„Jovan Bogosavljević je najraskošniji violinista kojeg je srpska muzička scena iznedrila poslednjih godina.“

Jovan Kolundžija, Beograd

Bojan Mladenović (1983) diplomirao je 2007, a specijalizirao 2013. godine na Odseku za klavir FMU u Beogradu, u klasi prof. mr Lidije Stanković. Trenutno je doktorand na FMU u Beogradu, na odseku za Kamernu muziku, u klasi prof. dr Dejana Subotića. Stručno se usavršavao na kursevima A. Valdme (Estonija), K. Gekića (Hrvatska) i J. Kota (Ukrajina).
Njegova intenzivna umetnička delatnost prvenstveno se ogleda u veoma čestim javnim nastupima u zemlji i inostranstvu – najpre u vidu brojnih resitala kamerne muzike, zatim u vidu solističkih nastupa, kao i u vidu koncerata na kojima učestvuje kao korepetitor ili član orkestra. Nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom i orkestrom Imperio kao solista, sa mnogim kamernim ansamblima (D-Art, Solisti di Sud, Beogradski soul sekstet, Niški solisti, Niški virtuozi, duo Diptih, Trio Constantinus, Trio Tranquilo, itd.), ali i sa mnogim vrsnim instrumentalistima pojedinačno. Član je revijskog orkestra Impresija iz Niša. Osim brojnih koncerata u prestižnim koncertnim dvoranama u zemlji (Velika sala i Galerija Kolarčeve zadužbine, Galerija SANU, Galerija ArtGet, Sala skupštine grada Beograda, Sala Prve kragujevačke gimnazije, Sala Niškog simfonijskog orkestra, KIP FU Niš, itd), nastupao je i u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj, BiH, Makedoniji i Bugarskoj. Učestvovao je na muzičkim festivalima u zemlji (OKTOH, NIMUS, CONSTANTINUS, LEDAMUS, BUNT, ArtLink festival mladih talenata, Maj mesec muzike) i inostranstvu (Akordeon Art (BiH), Sarajevska zima (BiH), Spectrum (Slovenija), a svirao je i na koncertima u okviru projekta Nacionalna koncertna sezona kao i na više koncerata u okviru Koncertne sezone FU Niš.
Bojan Mladenović ostvario je trajne snimke za Radio Beograd i FMU Beograd (izvodeći kamerna dela Vladimira Tošića za flautu i klavir i za dva klavira u osam ruku), kao i za Fakultet umetnosti u Nišu, učestvujući i kao izvođač i kao autor na četiri promotivna CD-a ovog fakulteta. Pored izvođačke delatnosti, bavi se komponovanjem i aranžiranjem. Njegove umetničke kompozicije više puta su izvođene i u inostranstvu (SAD, Italija, Engleska, Francuska, Češka, Mađarska, Slovenija, BiH), a njegove aranžmane izvode i veliki orkestri kao što su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički, Regionalna dečja filharmonija i orkestar Impresija iz Niša.
Od oktobra 2007. radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, a trenutno je u zvanju stručnog saradnika na Katedri za gudačke instrumente.