„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – KLAVIRSKI TRIO „NEA“

13. SEZONA CIKLUSA „FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

KLAVIRSKI TRIO „NEA“

Atina Denda, violončelo

Ema Simović, violina

Nikola Grujić, klavir

Utorak, 22. oktobar 2024. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Talente podržava

Screenshot 2024-09-16 223046

Atina Denda rođena je 2003. godine u Herceg Novom gde je pohađala osnovnu muzičku školu na odseku za violončelo u klasi prof. Igora Novaka. Srednje muzičko obrazovanje stiče u školi za talente “Andre Navara” u Podgorici, u klasi mr. Bogdana Asanovića.
Tokom svog muzičkog obrazovanja osvajala je brojne nagrade kao solista tako i kao kamerni i orkestarski svirač na državnim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju: Laureat na Državnom takmičenju učenika srednjih škola Crne Gore, I nagrada na Međunarodnom takmičenju u Herceg Novom, II nagrada na “Artisti dell’Arco” u Novom Sadu 2019., Laureat na takmičenju “World Open Online Music Competition”, uspeh na takmičenju “Janigro Junior” u Šibeniku 2022. godine, i međunarodnom takmičenju “Zlatne stepenice” u Valjevu 2024. godine, prva nagrada kao solista i druga nagrada sa klavirskom triom “Nea”.
Jedna je od dobitnika nagrade “Odličan pet” za kvalitet i talente 2020. godine. Više puta je bila učesnik Festivala gudača u Perastu, kao i Festivala “Luci della Ribalta” u Narniju (Italija) 2022. i 2023. godine. Učestvovala je na koncertima projekta VIVUM (Vrijednosti i vrline u muzici) kao predstavnica svoje srednje škole. Nastupala je na mnogim koncertima širom Crne Gore i Srbije kao solista, u kamernim ansamblima i srednjoškolskom oskestru kao vođa svoje sekcije. Do sada, održala je tri solistička koncerta, jedan u Herceg Novom u julu 2021. godine u organizaciji Herceg Festa, u Podgorici u junu 2022. godine u sklopu “Podgoričkog kulturnog ljeta”, i treći u Herceg Novom u julu ove godine. Sa kvintetom nastupala je kao gost na festivalu “Bassomanija” u Beogradu 2023. godine. Nastupila je kao solista uz pratnju Beogradskog orkestra mladih (BEOM) u novembru 2023. godine na sceni Ruskog doma, kao i na mnogim koncertima kao stalan član orkestra. Položila je audiciju za “Metamorphosis Orchestra Academy”, a takođe i za Orkestar mladih u sklopu festivala “Styriarte” u Gracu koji se održao u julu ove godine. Kao član orkestra nastupila je na sceni “Helmut List Halle” pod dirigentskom palicom Mei-Ann Chen. Bila je član orkestra i projekta „Fame’s“ u Skoplju u septembru ove godine, i kao član orkestra nastupila je na “Silent and Classical Film” Festivalu u Skoplju.
Nastupala je na scenama u Srbiji i Crnoj Gori kao što su Kolarčeva zadužbina, SKC, Ruski dom, UK „Parobrod“, sala „Gvarneriusa“, sala Jevrejske opštine, KIC „Budo Tomović“, Galerija „Risto Stijović“, Crnogorsko Narodno Pozorište.
Usavršavala se kod mnogih violončelista kao što su Džefri Noel Lastrejps (SAD), Dejvid Šeps (SAD), Karmen Marija Elena Gonzales (Španija), Tes Remi-Šumaher (Njemačka), Sandra Belić (Srbija), Dejan Božić (Srbija), Aleksandar Latković (Srbija).
Od 2022. student je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovne profesorke mr. Sandre Belić.

Ema Simović (2005) stekla je osnovno i srednje muzičko obrazovanje sa glavnim predmetom-violina u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, u klasi prof. Tijane Žarković. U prvi razred OMŠ „Mokranjac“ upisana je 2011. godine sa 3 godine starijom generacijom.
Od drugog razreda osnovne škole takmiči se na republičkim (ZMBŠS 2016, I nagrada; UMBŠS 2017, I nagrada itd.) i međunarodnim (Zlatne stepenice 2022, I nagrada; Internacionalni susreti violinista 2022, I nagrada itd.) takmičenjima.
Srednju muzičku školu „Mokranjac“ upisala je 2017. godine, sa 12 godina. Osnovno obrazovanje završila ke kao dobitnik Vukove diplome i đak generacije. Nastupala je na nekim od najznačajnijih scena u Beogradu, uključujući i scenu Kolarčeve zadužbine na kojoj je nastupala kao solista, scenu Kulturnog centra Beograda, Kulturnog centra na Čukarici, scenu Studentskog kulturnog centra i u Hrišćanskoj adventističkoj crkvi.
Godine 2018. je postala stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda, a 2023. stipendista „Dositeje“ za ostvarene rezultate na takmičenjima u toku srednje škole. Godine 2020. prijavila se za omladinsli orkestar Kraljevskog Concertgebouw orkestra (RCO Young), na koji je, od 500 prijavljenih, primljena kao član 72-članog orkestra, u kojem je učestvovala u avgustu 2021. godine. Sa njima je imal dva koncerta- u Amsterdamu i Kelnu, oba pod dirigentskom palicom maestra Danijela Hardinga. Godine 2024. je primljena u Omladinski orkestar Zapadnog Balkana (WBYO), sa kojim je kao zamenik koncertmajstora, nastupala širom zapadnog Balkana kao i na sceni Koncerthausa u Berlinu. Iste godine u martu, nastupala je kao solista pred orkestrom BeOM, na sceni Studentskog kulturnog centra. Diplomirala je sa pohvalom „Marija Petrović i Janko Ristić“ kao najbolji učenik gudačkog odseka MŠ „Mokranjac“ , kao i sa pohvalom „Milorad i Zagorka Apostolović“ za najbolji diplomski ispit na gudačkom osdseku. Aktivan je član Beogradskog orkestra mladih (BeOM) i Srpske Omladinske Filharmonije Naissus. Nastupala je i kao član orkestra „Beogradski simfoničari“ na Internacionalnom takmičenju pijanista „Isidor Bajić“.
Pohađala je masterklasove kod prof. Arndta Auhagena (Holandija) 2020. ; prof. Marije Špengler (Srbija/Engleska) 2023. i 2024. i kod prof. Emilia Percana (Austrija) 2023. godine.

Od 2022. student je osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u klasi vanr. prof. dr. um. Marije Misite.

Nikola Grujić (2002) je stekao svoje osnovno muzičko obrazovanje na odseku za klavir u muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ u Boru u klasi Sanje Savić i u klasi Vukašina Jelenkovića. Svoje srednjoškolsko obrazovanje stiče u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, gde je na vokalno-instrumentalnom odseku diplomirao u klasi Jelene Stojiljković Vranić.
Već u drugom razredu osnovnog obrazovanja od 2013. godine Takmiči se na međuokružnim takmičenjima (2013. i 2014. „Međuokružno takmičenje u Zaječaru“ – Laureat , 2016. „Takmičenje mladih pijanista u Zaječaru“ – Prva Nagrada), a i na republičkim takmičenjima (2015. „59. Republički festival Muzičkih i baletskih škola“ u Negotinu – Druga Nagrada)
Tokom svog srednjoškolskog obrazovanja od 2017. godine učestvuje na raznim koncertnim aktivnostima i takmičenjima (2018. Školsko takmičenje „Mokranjac“ u Beogradu – prva nagrada, 2019. „Republičko takmičenje učenika muzičkih škola Srbije“ u Beogradu– Treća Nagrada, 2021. „Međunarodno takmičenje mladih pijanista“ u Šapcu – Druga Nagrada). Od muzičke škole „Mokranjac“ dobija pohvalu za izuzetnu koncertnu aktivnost u manifestacijama škole, i dobija pohvalu „Milorad i Zagorka Apostolović“ za najbolju interpretaciju učenika SMŠ na klavirskom odseku. U toku svojih akademskih studija se istakao i na međunarodnom takmičenju (2024. međunarodno takmičenje „Zlatne Stepenice“ u Valjevu – Druga nagrada u kategoriji Kamerna Muzika)
Osnovne akademske studije upisuje 2021. godine u klasi prof. mr. Aleksandra Šandorova na klaviru, i u klasi prof. dr um. Dejana Subotića na kamernoj muzici.