Radionica -ACTING FOR FILM-

Radionica -ACTING FOR FILM-

Centar lepih umetnosti Guarnerius, 8- 13. januar 2015.

Američki profesor Skot Filding, predavač u oblasti glume i režije i osnivač “Mihael Čehov” studija za glumu u Bostonu, u Guarneriusu održava radionicu “ACTING FOR FILM”, koju za učesnike iz sedam zemalja vodi sa našim nagrađivanim mladim rediteljem Lukom Popadićem.

Sa ciljem da osnaže i razviju veštine glumaca i reditelja za specifičan rad u oblasti glume za film, Filding i Popadić će raditi sa 24 učesnika iz Srbije, Švajcarske, Francuske, Amerike, Hrvatske, Bugarske i Grčke.

Više informacija na linku

ACTING FOR FILM

 

Filding je redovni profesor na Čehov institutu u SAD, a radio je i na New England Conservatory of Music na Emerson koledžu i Tufts Univesity u Bostonu, dok je u regionu radio kao predavač na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu i Akademiji umetnosti u Osijeku. Osim toga, režirao je veliki broj nagrađivanih predstava, od kojih je publika u regionu imala priliku da vidi “Tri sestre” Mostarskog teatra mladih, kao i predstave “Kralj Lir” i “Slepci” na kojima je sarađivao sa rediteljem Tomijem Janežićem.

Filding i Popadić zajedno su razvili jedistveni šestodnevni program koji će omogućiti polaznicima da usavršavaju znanja i veštine u glumi na filmu.
Predavanja će održati i reditelj Stefan Arsenijević, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, čiji je film bio nominovan za Oskara, te višestruko nagrađivani snimatelj Vladan Obradović, koji je radio na velikom broju filmova domaće i inostrane produkcije, kao i nagrađivani reditelj Vladimir Tagić, koji ima veliko iskustvo u filmskim i televizijskim kastinzima.

Učesnici će proći kroz intenzivne treninge glumačkih tehnika po Čehovu i Majsneru, a imaće priliku da čuju predavanja o glumi pred kamerom, filmskom jeziku, montaži, fotografiji, kastinzima i saradnji reditelja i glumaca.
Program radionice se završava 24-časovnim snimanjem kratkog filma kroz koji će polaznici dobiti priliku da primene stečeno znanje i veštine.

Radionica se održava u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“, a organizatori najavljuju da je to prvi u seriji sličnih događaja koje će u ovoj godini realizovati u saradnji sa Fildingom i Popadićem.

Luka Popadić je, inače, stekao master diplomu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a tokom stuđa snimao je filmove koji su prikazani na više od 70 festivala širom sveta i osvojio je 20 nagrada (Zlatna medalja Beograd, Bronzano jaje na Kustendorfu 2014, nagrada publike u Pekingu). Nakon završenih studija, radio je kao asistent Želimiru Žilniku u Srbiji i Africi, a trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti, gde se bavi temom “Glumački postupak između dokumentarnog i igranog”.

Njegov novi film “Ringišpil” imaće premijeru u takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala Kustendorf na Mokroj Gori.