Tango Jazz Quartet – koncert „La Historia de Tango“

Obaveštavamo vas da je sala popunjena, nema više slobodnih mesta!

Hvala na razumevanju.

Na poziv Ustanove kulture Gvarnerijus koncert čuvenog argentinskog sastava

TANGO JAZZ QUARTET

„La Historia de Tango“ (Istorija tanga)

Četvrtak, 18. avgust 2022. godine u 20č

TJQ-02- W&B

Martin Rao de Vita (Martín Rao de Vita), bas

Santjago Viljalba (Santiago Villalba), klavir

Maurisio Paskulji (Mauricio Pasculli), bubnjevi

Gustavo Firmenih (Gustavo Firmenich), tenor saksofon i klarinet

Gosti koncerta:

Beogradski orkestar Mladih

Vuk Wolkov Popović, dirigent

Sofija Živić, prva violina

Grigorije Devrnja i Anita Dobrić, druge violine

Jelisaveta Jaredić i Đurđa Tomić, viole

Petra Lipanović, čelo

Boris Živanović, kontrabas

Ulaz slobodan uz obavezne rezervacije putem mejla info@guarnerius.rs.

Na poziv Ustanove kulture Gvarnerijus sjajni argentiski sastav Tango Jazz Quartet održaće koncert u četvrtak, 18. avgusta, s početkom u 20 časova.

U okviru programa “La Historia de Tango” izvešće najlepše tradicionalne tango numere Pedra Lorenca i Pola Himeneza, preko “nuevo tango” kompozicija Astora Pjacole, sve do autorskih dela koje potpisuje vođa Tango Jazz kvarteta, saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih.

Muzika ovog sastava predstavlja spoj melodijskih i ritmičkih obrazaca tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza ili kako je to rekao svetski poznat virtuoz na harmonici, Rišar Galijano: ”Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno”. Ovaj novi pristup tangu i džezu naišao je na oduševljenje publike, kako u Argentini tako širom sveta.

Sve je počelo kada je saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, sa svojim Tango Jazz kvartetom, oživeo plesne večeri u Buenos Ajresu nazivajući ih „Típica y jazz“. Te plesne večeri bile su uobičajene u zlatnoj eri tanga, kada su tango i džez živeli zajedno a svirani odvojeno.

Tango Jazz Quartet predložio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju.

Nakon izuzetnog uspeha u Argentini, od 2011. godine, ovaj sastav osvaja i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Posle više od 10 godina neprekidnih turneja, Tango Jazz Quartet zauzeo je istaknuto mesto na svetskoj muzičkoj sceni, nastupajući širom sveta.

U saradnji sa festivalom Nisville, ovaj sastav je pokrenuo projekat „Nisville Tango Big Band“, koji su formirali članovi TJQ-a i mladi srpski muzičari, a koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih. Ostali članovi sastava su Martin Rao de Vita – bas, Santjago Viljalba – klavir i Mauricio Paskulji – bubnjevi.

Do danas, kvartet je objavio četiri kompakt-diska. Prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja. U okviru 23 međunarodne turneje nastupili su u više od 30 zemalja širom sveta, na najznačajnijim festivalima i u najprestižnijim koncertnim dvoranama.