„TANGO DŽEZ KVARTET“ 13. AVGUSTA U USTANOVI „GVARNERIUS“!!!

U okviru svoje 27. međunarodne turneje

ARGENTINSKI KVARTET PONOVO U BEOGRADU!

TANGO JAZZ QUARTET 

Petak, 13. avgust 2021. godine u 19č

Martin Rao de Vita, bas 

Horacio Akosta, klavir

Mauricio Paskuli, bubnjevi

Gustavo Firmenih, tenor saksofon i klarinet

IMG-20210715-WA0000 SAJT

Cena ulaznice: 1000,00 dinara

Informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs, 069/3612038

„Prvi put čujem fuziju džeza i tanga koja deluje i ima smisla“, rekao je o Tango Jazz kvartetu svetski poznati francuski harmonikaš Rišar Galiano.

„Tango Jazz kvartet, iz Argentine. Četverac koji pokazuje kako su tango i njegove varijante više podrška muzičkoj kulturi nego izgovor da se zauzme podijum sa rizičnom namerom, TJQ obilazi svet poput misionara“, Nigel Jarret, Wales Arts, Review

Tango Jazz kvartet iz Argentine, kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza. Ovaj novi pristup tangu i džezu naišao je na oduševljenje, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou. Muzika Tango Jazz kvarteta kreće se od tradicionalnog tanga do muzike Astora Pjacole, a da nikada zapravo nije napustila “teritoriju” džeza.

Sa 26 uspešno organizovanih međunarodnih turneja u više od 30 zemalja, Tango Jazz kvartet je nastupao na najprestižnijim mestima širom sveta: Letnji džez festival u San Hoseu, Kalifornija; Šangajski džez festival; Međunarodni džez festival Nišvil, Srbija; Tango i džez festival, Tomsk, Rusija; Hongkonški džez festival; Festival radosti džeza u Johanesburgu; Sunset-Sunside u Parizu; Porgi & Bess u Beču; Muzičko selo u Briselu; Snug Harbor u Nju Orleansu; BFlat u Berlinu, itd.

Sve je počelo kada je saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, sa svojim Tango Jazz kvartetom, oživeo plesne večeri u Buenos Ajresu nazivajući ih „Típica y jazz ”. Te plesne večeri bile su uobičajene u zlatnoj eri tanga, kada su tango i džez živeli zajedno a svirani odvojeno. Tango Jazz kvartet predložio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju.

Godine 2019. TJQ je održao turneju po Evropi (Francuska, Švajcarska, Španija i Turska) i turneju po Brazilu, gde su premijerno izveli svoj koncert za kvartet i simfonijski orkestar u Operskom pozorištu Ponta Grossa sa Simfonijskim orkestrom Ponta Grossa. Septembra, iste godine, TJQ je organizovao svoju 11. turneju po Evropi, u kojoj je obišao 16 zemalja i izveo 41 koncert u 45 dana turneje.

Posle više od 10 godina neprekidnih turneja, Tango Jazz kvartet zauzeo je istaknuto mesto na svetskoj muzičkoj sceni, nastupajući širom Evrope, Sjedinjenih Država, Brazila, Afrike, Rusije i Kine. Iza njih su nastupi (8 uzastopnih godina) u Sunset -Sundside Jazz klubu u Parizu, peti put zaredom u džez klubu Porgi & Bess u Beču, dva nastupa u prestižnoj Ustanovi Gvarnerius u Beogradu (ovo će biti njihov treći nastup) i tri nastupa na Međunarodnom džez festivalu Nisville u Srbiji. U Nišu je TJQ, u saradnji sa festivalom, pokrenuo projekat „Nisville Tango Big Band“, koji su formirali članovi TJQ-a i mladi srpski muzičari, a koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih, vođa TJQ-a.

Grupa često nastupa i u Velikoj Britaniji, u džez klubu Pizza Ekpress u Londonu, na džez festivalu “Black Mountin u Velsu, The Verdict Jazz Club, u Brajtonu, The Bear Jazz Club , u Lutonu, Saltburn Art Center i The GLobe Jazz Club u Njukaslu, gde je TJQ sponzor „Newcastle Tango Milonga“, milonga večeri čije je održavanje počelo nakon njihovog nastupa 2016. godine. Grupa je svirala i u džez klubu Hamstead u Londonu, Matt & Phreds džez klubu u Mančesteru, Hot Club u Kardifu i mnogim drugim.

Tango Jazz kvartet redovno nastupa i u Istočnoj Evropi: u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji i Poljskoj. Dve godine uzastopno svirali su u prestižnom džez klubu Harris Piano u Krakovu, koji je engleski list „The Guardian“ svrstao među 10 najvažnijih džez klubova u Evropi.