Koncert violončelistkinje Kristine Ivanković i pijanistkinje Ružice Gojković

KONCERT

KRISTINA IVANKOVIĆ, violončelo

RUŽICA GOJKOVIĆ, klavir

Petak, 23. septembar 2022. godine u 19 časova

Program: D. Despić, A. Vujić, I. Brkljačić

Koncert je deo projekta Muzika domaćih kompozitora za violončelo i klavir koji je podržao Sokoj iz Fonda za kulturna davanja.

Ulaz je slobodan.

Kristina Ivanković je rođena u Valjevu 1987. godine. Osnovne studije violončela upisuje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Imre Kalmana, a zatim i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Dejana Božića. Dobitnik je stipendije Fonda za mlade talente, Ministarstva omladine i sporta, kao jedan od hiljadu najboljih studenta Srbije na osnovnim i master studijama.

Osvajala je brojne nagrade na domaćim i internacionalnim takmičenjima i festivalima. Izdvajaju se stipendije za Festival junger Künstle Bayoreuth u Nemačkoj, kao jedino violončelo iz Srbije, gde je imala priliku da sarađuje sa eminentni dirigentima kao što su Gabriel Feltz- Nemačka i Elizabeth Fuchs- Austrija i stipendija za letnji kurs Internacional Menuhin Music Academy u Švajcarskoj.

Ostvarila je zapažene nastupe u svim eminentnim salama u gradovima širom zemlje: Beograd( Zadužbina Ilije M. Kolarca, Etnografski muzej, Studentski kulturni centar, ArtGet galerija, Narodna biblioteka..), Novi Sad, Apatin, Negotin, Šabac, Valjevo..i u inostranstvu Italija-Venecija, Firenca, Areco, Sanremo,..; Nemačka- Minhen, Regenzbur, Bajrojt, Ninberg … Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska.

Usavršavala se kod svetski poznatih vilončelista: Naill Brown (International Menuhin Music Academy)- Švajcarska, Iagoba Fanlo (Royal conservatory of Music)- Španija, Luise Hopkins- Guildhall School of Music Engleska, Christian Benda- Češka , Stefan Popov- Guildhall School of music Engleska, Tobias Stosiek- University of Music and Dramatic Arts in Graz Austrija, Gavriel Lipkind – Izrael.

Aktivno se bavi izvođačkim i pedagoškim radom i ima kamerni duo sa pijanistkinjom Ružicom Gojković od 2017. godine. Redovni je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Ružica Gojković je rođena u Prijepolju 1986. godine, osnovno muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi u Prijepolju, u klasi prof. Grete Šećerkadić Ganović, prof. Danijele Kljajić, i prof. Milenka Bajića. Srednje muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi Mokranjac, u klasi prof. Marije Tasovac i prof. Milice Vasiljević Bisenić. 2010. godine diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Maje Rajković.

Nastupala je na republičkim i međunarodnim takmičenjima u zemlji gde je osvojila niz nagrada. Nastupa kao solistkinja, kamerni muzičar, i klavirski saradnik. Nastupala je u gradovima širom Srbije (Prijepolje, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Kragujevac, Negotin, Novi Sad, Zrenjanin, Subotica), Beogradu (u Atrijumu narodnog muzeja, Galeriji Artget, Etnografskom muzeju, Studentskom kulturnom centru, Kolarčevoj zadužbini, Dečijem kulturnom centru), u Minhenu i Rimu.

Učestvovala je na ciklusima koncerata Odabrani za odabrane kao i na festivalima Piano City u Novom Sadu i Piano Fest u Subotici. Na festivalu posvećenom Klari Šuman, pod nazivom Klara Šuman – žena ispred svog vremena izvodila je dela Klare Šuman za solo klavir kao i dela kamerne muzike.

Usavršavala se na kursevima profesora Aleksandra Šandorova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Vladimira Miloševića, Jurija Kota, Vladimira Stojnića, Tami Kanazave, Juvala Admonija.

Član je kamernog sastava Kvadrema koji je osnovan sa ciljem promovisanja stvaralaštva savremenih srpskih kompozitora i koji je za izvođenje dela domaćih autora nagrađen zlatnom plaketom na muzičkom festivalu Mokranjčevi dani u Negotinu. Član je klavirskog dua Barabar sa Jasminom Raković, sa kojim 2018. godine osvaja 3. nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji. Aktivno nastupa sa flautistkinjama Jelenom Šarenac i Jasminom Živić kao član dua ali i u okviru trija Fenix. Sa violončelistkinjom Kristinom Ivanković nastupa od 2017. godine. Od 2019. je studentkinja doktorskih studija na fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsek kamerna muzika. Angažovana je kao profesorka klavira u muzičkoj školi Mokranjac od 2010. godine.