KONCERT ČUVENOG VIOLINISTE JURIJA REVIČA U KOLARČEVOJ ZADUŽBINI!

U organizaciji Ustanove kulture Gvarnerijus koncert miljenika beogradske publike!

JURIJ REVIČ, violina

NATALIJA MLADENOVIĆ, klavir

VIKTOR ILIĆ, gitara

Program: J. Revič, M. de Falja, K. Sen-Sans, I. Frolov, N. Paganini, Dž. Vilijams, P. de Sarasate, Ž. Masne

Sreda, 16. novembar 2022. godine u 20 časova

VELIKA SALA KOLARČEVE ZADUŽBINE

Karte su u prodaji na biletarnici Kolarca.

Yury Revich photo Paris by Matthieu Colin 3 sajt

Austrijski violinista i kompozitor Jurij Revič dobitnik je nagrade ECHO Klassik, Međunarodne nagrade za klasičnu muziku, a njegov snimak dvostrukih koncerata Saint-Georges uvršten je na američku Bilbordovu listu klasične muzike 2021. godine. Sa 18 godina imao je svoj debi u Karnegi holu zajedno sa Danijelom Trifonovim, a kasnije debitovao sa Koncertom za violinu Čajkovskog u Teatro Alla Scala u Milanu. Od tada nastupa na mestima kao što su Berlinska filharmonija, Bečki Musikverein, London Cadogan Hall, Bečki Konzerthaus, Alte Oper Frankfurt, Prinzregententheater Minhen, Tonhalle Cirih, Lajpcig Gevandhaus, BOZAR Brisel i mnogim drugim.

Kao solista nastupao je sa La Verdi Milano, Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Zagrebačkim solistima, Nordvestdeutsche Philharmonie, Kammerphilharmonie Potsdam, Collegium Musicum Basel, Tonkunstler-Orchester Niederosterreich, gostovao je sa Kraljevskom Filharmonijom, sarađivao sa dirigentima kao što su Mhail Pletnev, Liana Isakadze, Lajonel Kotet, Dankan Vard, Johannes Schlaefli, Jurij Bašmet, itd. Kao nagrađivani izvođač, snimio je 9 CD-ova za različite izdavačke kuće, uključujući SONI i NAKSOS, sa delima za violinu i orkestar kompozitora kao što su Romberg, Doderer, Pjacola, Sen Žorž i Vivaldi.

Osim što izvodi mnoga dela koja su mu posvetila kompozitori poput Johane Doderer i Bendžamina Rota, Jurij je strastveni kompozitor. Njegove kompozicije premijerno su izvedene na Svetskoj nedelji svemira 2021. i Svetskom sajmu u Dubaiju 2021. godine. Kao tradicionalno školovanom klasičnom muzičaru, za Jurija je oduvek bilo važno da sarađuje sa umetnicima širom sveta, unutar i izvan klasične muzike.

Njegovo interesovanje za interdisciplinarnu i međužanrovsku saradnju seže do savremene umetnosti, plesa, književnosti i raznih muzičkih žanrova. Sarađivao je sa Ute Lemper, Suni Meles, Kornelije Obonjom, Kristijanom Herbiger, Ramon Vargasom, Konstantin Luzerom, Piksi Lot, Arotinom i Sergejem, Gabrijelom Prokofjevim i Žerar Depardjeom. U klasičnom okruženju nastupao je zajedno sa Paulom Badura-Škodom, Sumi Džo, Aleksejem Igudesmanom, Ferhanom i Ferzanom Onderom, Anđelikom Kiršlager i mnogim drugima.  Nekoliko pomenutih umetnika gostovalo je u njegovoj seriji koncerata „Petak uveče sa Jurijem Revičem“, koju je pokrenuo 2015. godine.

Rođen u muzičkoj porodici violinista, Jurij je počeo da svira violinu sa 5 godina.

Više od jedne decenije izuzetno je posvećen dobrotvornom i filantropskom radu. Među njegovim projektima je i austrijska gala dobrotvorna organizacija „Sve za autizam“, koju je osnovao 2015. godine i koja se razvila u jedan od najznačajnijih evropskih događaja za podizanje svesti o autizmu. On je godinama kreirao i vodio Dreamland Gala za UNICEF.

Jurij je od 2021. godine počasni predstavnik UNICEF-a u Austriji. Na poziv austrijskog predsednika, Jurij je nastupio i režirao koncert posvećen Danu Austrije na Svetskom sajmu 2021/2021 u Dubaiju.

O njemu su govorili Vogue, Forbes Magazin, The Times, ORF, ZDF, Sat1, Puls4, Die Zeit Magazin, itd.

Od 2016. do 2022. Jurij je svirao na Stradivarijusu iz 1709. godine a trenutno svira na Gvarneriju.